Barion Pixel Csiga a kertben! Működik ellene a sörcsapda? Kipróbáltuk! (Videóval!) – Coloré

Csiga a kertben! Működik ellene a sörcsapda? Kipróbáltuk! (Videóval!)

2022. 06. 24.

A kertünk a szívünk csücske: ültetünk, gondozunk, locsolunk, ápolunk. Rémes pillanat, amikor betakarítanánk tökéletesre ért termésünket, és azzal szembesülünk, hogy megelőztek. A csiga egy olyan ellenség, amit egy kertész még az ellenségének sem kívánna. Működik ellene a sörcsapda?

A csigák ellen több védekezési módszer van. A legenda szerint összetört tojáshéjat a kertbe szórva csodát láthatunk, ám ez nem így van – hacsak nem az a csoda, hogy a csigák ezen átkelve falatoznak a kedvenc salátánkból. Mivel számukra a borotvapenge sem jelent kihívást, nem gondolhatjuk komolyan, hogy pont a tojáshéj lenne az akadály!

Számtalan készítményt árulnak, ami segíthet megszabadulni tőlük, melyek közül egy kék színű granulátum a leghatékonyabb, ám óva intenek tőle a szakértők, ugyanis nemcsak a talajnak káros, hanem az arra járó állatoknak is. Arról nem beszélve, hogy az elhalt csigákat egy sündisznó is megeheti, és így őt is elpusztítjuk.

Mint egy bajszos öregúr, mégis mennyit tud ártani kertünknek
Mint egy bajszos öregúr, mégis mennyit tud ártani kertünknek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akinek van türelme, késő este, eső után jár ki egy hosszú, éles bottal és arra szurkálja fel a dögöket, de van ennél jobb módszer is!

Csiga ellen sörcsapda – így működik!

Nem árulunk zsákba macskát: a sörcsapda működik. Ennek oka az, hogy ezek a kis jószágok megbolondulnak a sör illatától. Ez a nedűben található élesztőnek köszönhető, úgyhogy valójában vízbe kevert élesztővel is elérhetünk sikereket, de ha biztosra megyünk, a sör mellett döntünk, ráadásul nem a legolcsóbb fajtánál!

A legegyszerűbb, ha kiválasztunk két, teljesen egyforma műanyag poharat. Ez lehet tejfölös, tejszínes, de akár két vajas doboz is, a lényeg, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, és legyen mélységük.

Az egyiknek az aljára lyukakat fúrunk. Ehhez egy felforrósított szög is jó, csak annyi a fontos, hogy ne repedjen vagy törjön el a műanyag!

A kertben kiválasztunk pár helyet, ahol leássuk a csapdákat! Érdemes olyan pontot választani, ahol különösen vonzza valamilyen gyümölcs vagy zöldség a csigákat, így eper, saláta- és káposztafélék közelében a legérdemesebb letenni őket.

Egy kis ásóval ássunk egy akkora gödröt, amibe belefér a pohár. Tegyük bele a poharat, majd bele a másik, lyukas aljút, és pakoljuk körbe földdel úgy, hogy ne lógjon ki zavaróan. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a sör!

Egy is peremet hagyhatunk a sörcsapdán, egy csigának sem nagy kihívás felmenni rajta
Egy is peremet hagyhatunk, egy csigának sem nagy kihívás felmenni rajta / Fotó: Karsa Tímea

Most már csak várnunk kell! Ha esőt jósolnak, tegyük fölé valamit, ami nem zavarja a csigákat abban, hogy rájárjanak a nekik kikészített finomságra, de ne ázhasson be.

Nem érdemes azzal felturbózni az italt, hogy külön mérget teszünk bele, mert egyrészről felesleges, mert önmagában a sör is elég, másrészt kertünk egyéb állatai is megszenvedhetik az ötletet. Mivel ez a sárga folyadék nem méregként hat a csigákra, hanem bódító italként, így a fulladást eltekintve természetes halált halnak, méreg nem lesz a szervezetükben, így ha kiöntjük a pohár tartalmát, akár a sünök és a madarak is eltakaríthatják porhüvelyüket.

Nézzük, hogy hogyan néz ki videón a sörcsapda készítése, és az is kiderül, hogy milyen eredménnyel jártam!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix