4 növény, melyek a legtüzesebb őszi színeket öltik magukra a kertedben

2021. 09. 20.

Ha van valami, amit az őszben imádni lehet, akkor az a növények buja színorgiája! Öltöztessük fel kertünket mi is drámai bordókkal, narancsokkal, és a piros legkülönfélébb árnyalataival, majd hintsük meg egy csepp aranyló sárgával – a most következő növények lesznek ebben a segítségünkre.

Larix decidua – Vörösfenyő

Ez bizony nem a Photoshop műve – sokkal inkább a természeté, ami igen játékos kedvében volt, amikor megalkotta számunkra a lombhullató vörösfenyőt. Ez az akár 25-30 méteres magasságot elérő „apróság” nemcsak méreteivel, hanem ősszel lehetetlenül sárga tűleveleivel is ámulatba ejt. És még akkor sem kell könnyek között lemondanunk róla, ha nincs egy több hektáros birtokunk a számára. Hiszen az alacsony törzsre oltott, csüngő ágú Larix decidua ’Puli’ a legkisebb kertnek is üde színfoltja lesz.

Kert Legszebb Oszi Szinu Novenyek 1
Fotó: Shutterstock/PuzzlePix

Cornus – Som

Míg a legtöbb növény színes lombozatával tűnik ki a tömegből, addig az egyes somfélék éppen akkor mutatják legkülönlegesebb arcukat, amikor az utolsó leveleket is lehullajtották. Ugyanis a kopaszon maradt vékony vesszők a legkülönfélébb őszi színekben merednek az ég felé. A Cornus sanguinea vérvörös, a Cornus stolonifera sárga ágai pedig még a hófödte kertünkbe is melegséget hoznak majd.

Kert Legszebb Oszi Szinu Novenyek 3
Fotó: Shutterstock/PuzzlePix

Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ – Repkényszőlő

Emögött a jól csengő név mögött azonban nem más áll, mint a házakat bontó, hírhedt vadszőlő. De ne ítéljük el élből amíg nem tudunk meg róla többet, mert így a legkáprázatosabb őszi levélzuhatagtól fosztanánk meg magunkat, ami csak létezik! Hiszen a kacsos vadszőlővel ellentétben – mely a falbontásban valósban jeleskedik – a tapadókorongos repkényszőlő gyengéden kapaszkodik fel a ház falára vagy a pergolánkra.

Kert Legszebb Oszi Szinu Novenyek 2
Fotó: Shutterstock/PuzzlePix

Physalis alkekengi – Lampionvirág

Egy őszi kertből nem hiányozhatnak a termések sem, melyek közül a narancssárgán világító kis lampionvirágok talán a legkülönlegesebbek. Ráadásul megszárítva megkapó dísze lesz otthonunknak is.

Kert Legszebb Oszi Szinu Novenyek 4 1
Kert Legszebb Oszi Szinu Novenyek 4 1

És akkor lássuk a titkot…

…ami a fényben rejlik. Ugyanis nemcsak az imént említett növényeknél, hanem a legtöbb őszi díszbe öltöző fajtánál kulcsfontosságú, hogy minél naposabb helyre ültetjük, annál intenzívebb színekben pompáznak majd.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix