Így öltöztesd fel kerti pergoládat!

2021. 08. 13.

Még javában tombol a nyár, így bőven van időnk beruházni egy újabb csinos szettre kerti pergolánk számára, hogy a legnagyobb napsütésben is élvezhessük teraszunkat hűsítő árnyékában.

Zöldbe borítva

El tudunk képzelni jobbat annál, minthogy egy tető magától készüljön el? Aligha! Márpedig pontosan ebben az élményben lesz részünk, ha egy drámai lila akácot, egy ősszel vörösen izzó vadszőlőt, vagy egy romantikus futórózsát ültetünk pergolánk lábához. Árnyékának köszönhetően a legforróbb nyári napokon is megejthetjük alatta a sziesztát, már csak azért is, mert aktiválják a helyi mikroklímát és képesek csökkenteni a hőmérséklet ingadozást. Emellett oxigént termelnek, megkötik a port és felfogják a zajt.

De készüljünk arra, hogy nemcsak a mi kedvenc helyünk lesz a kertben: a bogarak szintúgy előszeretettel látogatják majd. Ezenkívül további hátránya, hogy eső ellen nem véd, illetve a lehulló levelek ellátnak minket munkával. Azonban ez utóbbi tulajdonsága előnyként is felfogható, hiszen míg nyáron a hőség útjába áll, télen a lombjától megszabadulva beengedi a napfényt az otthonunkba.

Kert Teraszteto 3
Forrás: instagram/@baileyslivinghomes

Viva la Vida!

Szinte halljuk a tenger csobogását egy nádszövetből készült tető alatt, mely a bohém, mediterrán stílusú teraszok leghűségesebb társa. A különböző méretben kapható, horgonyzott dróttal szövött árnyékoló felhelyezése a pergolára gyerekjáték, és máris élvezhetjük a délutánt a szűrt fényben. Esőben viszont védettebb helyet kell találnunk, hacsak nem szeretnénk elázni. De a nedvesség és a napsütés magának a nádszövetnek sem különösebben jó barátja: ezek egyaránt roncsolják a szerkezetét, így körülbelül 4-5 éves élettartammal kell számolnunk.

Kert Teraszteto 1
Forrás: instagram/@stlrenove

Csak lazán!

Öltöztessük fel pergolánkat romantikus nyári szettbe: egy lágy esésű, hullámzó pergola-rolóba bújva biztos lazításra csábít majd! Hangulatos megjelenése mellett legnagyobb előnye, hogy egyetlen mozdulattal kihúzhatjuk, ha elbújnánk a nap elől. A minőségi szövet bírja az UV-t, nagy mennyiségű csapadék esetén sem penészedik be, és télen is nyugodt szívvel kint hagyhatjuk.

Kert Teraszteto 2
Forrás: instagram/@_fraeulein_t

Tipp: Halmozzuk az élvezeteket, és kombináljuk a lehetőségeket kedvünk szerint. Például a zöld tető alá helyezett nádszövet felfogja a potyogó leveleket.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix