Barion Pixel Viszlát tűlevél: szabadulj meg a legkevesebb takarítással! – Coloré

Viszlát tűlevél: szabadulj meg a legkevesebb takarítással!

2022. 01. 02.

Hamarosan elérkezik vízkereszt napja, a karácsonyfa létjogosultsága lejár. Tele az otthonod tűlevéllel? Szabadulj meg tőlük!

Nemrég még az hozott lázba minket, hogy kiválasszuk a fenyőárus választéka közül a számunkra legideálisabb nagyságú, fajtájú és formájú fenyőt, hogy később felöltöztetve karácsonyfaként mutassa meg egy másik arcát. Az ünnepeken túl – de még az ünnepek alatt is – azonban a tűlevelek lehullásával szembesülünk. Még néhány napig élvezhetjük a karácsonyi hangulatot, amelyet a fenyő biztosít és meg is hosszabbíthatjuk az épségüket, szépségüket.

Vízkereszthez közelítve azonban már a karácsonyfa levetkőztetésének feladata fog ránk hárulni. A díszek eltávolításával szinte biztos, hogy jó néhány levéltől is megszabadulunk. Az ünnepi időszakban otthonunkban helyet kapó fenyőt kellőképpen megtépázta benti melegebb hőmérséklet (a tő nélküli örökzöld esetében fokozottan igaz ez, de a gyökérrel rendelkező, elültetett és a tő nélküli fenyőt is megviselhette). A műfenyő az, amellyel nincs sok dolgunk és gondunk – de most nem erről lesz szó.

A lehulló tűlevél problémája
A lehulló tűlevél időszakát éljük / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Amennyire kedveljük a karácsonyfa látványát, annyira utálatosnak tartjuk a földre lehulló tűlevelek takarítását. A karácsonyfa alá kerülő úgynevezett szoknya azért jó megoldás, hogy arra összegyűlhet a levél és porszívózással könnyebben takarítható. Ha parkettán, padlócsempén kapott helyet a karácsonyfa, akkor az összeseprés is elegendő, de szőnyeg esetében szükség van a porszívó használatára. Az élő fenyő házból való eltávolítása mindenképp munkát és némi takarítást igényel, de az alábbi módszerekkel lecsökkenthető ezek ideje.

Tűlevél, te nem kívánatos

Zsákolás

Mielőtt nekiesnénk a díszek eltávolításának, terítsünk ki a fenyő közelében egy strapabíróbb takarófóliát. Lehet, hogy több emberes feladat lesz a fenyőt átemelni a fóliára, de megéri a fáradság. A díszek leszedésével számos tűlevél fogja elhagyni a helyét és hull a padlóra, de a takarófólia mindezt felfogja, egyben tartja. Miután lecsupaszítottuk a fát, azt óvatosan el lehet dönteni és a fóliával úgy be lehet takarni, hogy a levelekből egy darab sem hull szét az otthonunkban. Érdemes még madzaggal vagy ragasztószalaggal is körbe tekerni és a gyűjtőhelyre szállítani a fát.

Kidobás

Egy másik megoldás lehet az erkélyen, ablakon való kidobás. Elsőre hülyeségnek tűnhet, de nem mindegy, hogy a helyiségnek csak egy kis részét kell takarítanunk, vagy az egész házat és tömblakás esetében akár még a lépcsőházat is. Ez a módszer akkor a legjobb, ha a karácsonyfa eleve abban a helyiségben van felállítva, ahonnan a legkönnyebb kihajítani (erkély, nagy ablak). Ha tömblakásból szeretnénk ilyen módon megszabadulni a fától, az több személy összehangolt munkáját igényli. Egy embernek lent, az utcán kell koordinálni a helyzetet, nehogy valaki megsérüljön odalent a mi akciónk miatt. Másvalaki pedig fentről intézze a fa felemelését, dobását. A fenyőtől való ilyen megszabadulás után a gyűjtőhelyre kell szállítani az egykor díszelgő karácsonyfát, de a tűlevél összetakarítását így sem ússzuk meg. Mind otthon, mind az emeletről való leérkezés után is meg kell tenni.

Gyűjtőhely fenyőknek
A díszek leszedése után a fenyőt gyűjtőhelyre szükséges szállítani / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Gallyazás

A fenti két módszer akkor a leginkább kivitelezhető, ha nem plafonig érő, méretes fenyőt választottunk karácsonyfa gyanánt. A magas és terebélyes fával máshogy kell bánni. Ha már a házba való becipelése is gondot okozott, most, hogy már kellően megviselte a benti meleg levegő, még a tűlevelek is sokkal intenzívebben hagyják el a fát. A nagyobb örökzöld több tűlevelet és karácsony után még több lehulló szemetet jelent, de a takarófólia ebben az esetben is jó szolgálatot tehet. A fenyőt húzzuk át a fóliára és készüljünk elő egy nagyobb és erősebb kukás zsákkal is. Ebbe fognak majd kerülni azok a fenyőágak, amelyeket eltávolítunk. A gallyazás után a felesleges ágak belekerülhetnek a zsákba, a többi levelet felfogja a fólia. A lecsupaszított fenyő törzsét már könnyű lesz kivinni a lakásból és a szemetet is összetartja a zsák és a fólia.

Csak egy ötlet: az összegyűjtött tűlevelet többféleképp felhasználhatod.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/otthon/haztartas/viszlat-tulevel/