Vess be néhány praktikát, ami megkönnyíti a mindennapokat

A felgyorsult világunkban nincs se időnk, se kedvünk ahhoz, hogy kísérletezgessünk. Ezért kerestünk olyan háztartásban alkalmazható praktikákat, amelyek megkönnyítik a mindennapjainkat.

A külön háztartás azt is megköveteli tőlünk, hogy a ház körüli mindenféle munkát magunk oldjuk meg. Élhetünk azokkal a praktikákkal, amelyeket szüleinktől lestünk és tanultunk el, de miért ne lehetne bővíteni a repertoárt olyan módszerekkel, amelyek eddig ismeretlenek voltak számunkra és az életünket megkönnyítik? Hoztunk néhány olyan okos ötletet, amelyet bárki használhat, de talán eddig nem voltak ismeretek

A konyhában

A spájz megtömése jó érzéssel tölt el, mert biztonságban érezed magad. Egyes alapanyagokból nagyobb mennyiséget elraktározhatsz. A burgonya is ilyen, de ha nem használod fel azt időben, akkor a burgonyaszemek csírázásnak indulnak. Ennek elkerülése érdekében helyezz almát a krumplik közé.

Burgonya, csírázás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A tojás érzékeny, törékeny hozzávaló. Nemcsak akkor vigyázunk a héjára, ha még néhány napon át tárolni szeretnénk, hanem főzéskor is. A főtt tojás készítésekor, a lobogó vízbe való engedéskor elég egy aprócska koccanás, és a tojásfehérje azonnal kitüremkedik a hajszálrepedésen. Hogy ez ne történjen meg, a főzővízhez adj egy csipet t, mint amikor tésztát vagy burgonyát főzöl ki. Nem fog a héj megrepedni, de a lángot is mérsékeld. Ez a praktika majd tavasszal, húsvét idején is jól fog jönni.

A tojásnál maradva, ha vásároltál és kaptál is tojást, de nem tudod megállapítani, hogy melyik a frissebb, akkor érdemes azt megnézni. Az idősebb tojást szükséges felhasználni előbb, hogy az meg ne romoljon. Ehhez annyit kell tenned, hogy egy edénybe engedj hideg vizet és sózd meg. Amennyiben a tojás lesüllyed, úgy frissről van szó. Ha a víz közepén lebeg, akkor már valamivel régebbi, de még használható, viszont, ha azonnal a víz felszínére úszik, akkor már nem érdemes azzal kísérletezni, hogy az ételbe rakd.

Szerelmes a szakács. Ezzel szokták azt illetni, aki elsózott ételt tesz az asztalra. Bárkivel előfordulhat, de a tapasztaltak tudják, hogy mi ilyenkor a megoldás. Egyszerűen csak hámozz meg egy burgonyát és dobd az ételhez. A krumpli kiválóan elszívja a sót, és megoldódik ez a probléma.

Konyhai ténykedéseink során előjönnek azok a szülőktől látott praktikák, amelyek szinte belénk égtek. A fokhagyma a magyar konyha egyik alapját jelenti, csakhogy nem mindenki kezeli azt jól. Ha olyan ételt készítesz, amelyhez kell fokhagyma azt a megtisztítás és aprítás után elsőként tedd az edénybe. Ahhoz, hogy az allicin, a fokhagyma egészséges összetevője érvényesülni tudjon, szükséges legalább tíz perces párolása. Ezután kerülhet rá az olaj, amelynek köszönhetően az étel intenzívebb aromájúvá lesz.

Te is azonnal a zsiradékkal indítasz az ételkészítés során? Pedig az ételek sokkal finomabbá válnak, ha a főzés végén kerül bele.

A takarításban

Ha már a sütés-főzésről volt szó az előző etapban, akkor azt is tudjuk, hogy milyen munkálatokat hagy mindez maga után. A serpenyőben készített ételek odatapadhatnak az aljához, amelynek eltávolítás utálatos és nehéz feladat. Ha már ez a „baleset” megtörtént, akkor engedj a serpenyőbe meleg vizet, abba csepegtess hozzá kevés mosogatószert és tedd vissza a tűzhelyre, hogy az hadd forrjon. Játszi könnyedséggel elválik a zsíros, égett lerakódás. A zsíros lerakódás eltávolításáról olvass bővebben ITT.

Serpenyő, odaégett
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Sőt a boltban kapható műanyag vagy fémes alapanyagú dörzsit sem kell otthon tartanod. A makacs szennyeződés eltávolításának egy megfelelő módja lehet, ha dörzsi helyett egy letépett és összegyűrt alufólia darabbal tisztítod meg az edényt.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hihetetlen! Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első közös gyermeke