Olívaolaj a főzésen túl – 10 dolog, amire használhatod

2023. 01. 24.

Az olívaolaj jól ismert alapanyag a konyhában. Az étolajjal szemben kifejezetten egészséges, és akár ízesítésre is használható. Tulajdonságai révén azonban korántsem csak a konyhában vehetjük hasznát!

Az olívaolaj lehet szűz, extra szűz vagy finomított. Ha főzésre használjuk, jelentősége van, hogy melyiket vesszük elő, ugyanis az extra szűz olívaolaj inkább ízesítésre való, mert ebben mutatkozik meg leginkább a bogyók természetes íze és illata.

Amennyiben nem ételek készítésére használjuk, lényegtelen, hogy milyen az olaj, egészen addig, amíg nem silány minőségűt választunk.

Erre jó az olívaolaj:

A háztartás számos pontján segítségünkre lehet ez az olajféle, de akár még egyes kozmetikumokat is helyettesíthetünk vele!

Testápoló

Az olívaolaj kiválóan hidratálja a bőrt, különösen akkor, ha fürdés után visszük fel bőrünkre! Ne vigyük túlzásba, csak éppen hogy kenjük át vele testünket!

Az olívaolajat nem csak a konyhában használhatjuk
Az olívaolajat nem csak a konyhában használhatjuk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borotválkozáshoz

Ha éppen nincs otthon borotvahab, az olívaolaj is tökéletes helyette! Kellemesen fog siklani rajta a borotva, és védi a bőrt a penge okozta kipirosodástól.

Sminkeltávolító

Egy kevés olaj is elég hozzá, hogy megszabaduljunk a sminktől, akár a szemünk körüli területen is! Meleg vízzel mossuk le utána arcunkat, majd töröljük szárazra!

Fényezésre

Jó minőségű olajjal akár a fémedényeket és az étkészleteket is átkenhetjük, hogy jobban ragyogjanak. Nem korrodálódik, és nem fogja be a lekent eszközöket.

Makacs cipzárhoz

Olívaolajjal egy makacs cipzárt is működésre bírhatunk: kenjük be vele a cipzár fogait, így könnyedén használhatjuk.

Bútorfényező

Akár fa bútorokon is alkalmazhatjuk. Ha áttöröljük a bútorokat, szép fényesek lesznek, csupán arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el a felületüket!

Hajra

Ha valamilyen oknál fogva festék vagy rágógumi kerülne a hajunkba, dörzsöljük át az érintett részt olívaolajjal, és lassanként ki fog jönni belőle.

Nyikorgó ajtókra

Ha nyikorog a kilincs vagy maga az ajtó, egy kis olajjal bekenve ismét csendben csukhatjuk és nyithatjuk a nyílászárókat.

Matricák ellen

Akár olyan matricák eltávolítására is tökéletesen használható, amiket semmilyen más módszerrel nem tudunk leszedni.

Striák ellen

A striáktól rendkívül nehéz megszabadulni, de ha kitartóan kenegetjük őket olívaolajjal, idővel halványulni fognak a csíkjaink.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix