Lakás hűtése klíma nélkül: alternatív megoldások a hőség átvészelésére

A lakás hűtése klíma nélkül is lehetséges. Cikkünkben könnyen megvalósítható, hétköznapi megoldásokat mutatunk, amik ráadásul a villanyszámlát sem dobják meg.

A kánikula sokak szervezetét megviseli, jó hír viszont, hogy a lakás hűtése klíma nélkül is lehetséges. Az alábbi alternatív megoldásokkal könnyebben átvészelheted ezt az időszakot, és a villanyszámládon is spórolhatsz.

Lakás hűtése klíma nélkül: 4 tipp, ami segíthet

Árnyékolás

Érthető, ha nem szeretnél egész nap a sötétben kuksolni, csakhogy a napfény még inkább felmelegíti a lakást, ezért napközben érdemes bezárni az ablakokat, lehúzni a redőnyöket és elhúzni a függönyöket. De már az is sokat számít, ha legalább a nap felé néző ablakokat és a ritkán használt helyiségeket besötétíted. Szintén jó megoldás lehet az ablakokra rögzíthető hővédő fólia, ami visszaveri a hő harminc-nyolcvan százalékát.

Lakás Hűtése Klíma Nélkül
A lakás hűtése klíma nélkül is megoldható, egyes szobanövények rengeteget segíthetnek a hőérzet javításában (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ventilátor

Bár a lakás levegőjét nem hűti le, viszont csökkenti a hőérzetet, ami már nagy segítség ahhoz, hogy ne őrülj meg a hőségtől. Az ablak mellé állított ventilátor ráadásul kiszívja a meleg levegőt a szobából. Egy mennyezeti ventilátor szintén hasznos lehet, de arra figyelj, hogy az óramutató irányával ellentétes irányba forogjon.

Szobanövények

A szobanövények előnyeit napestig lehetne sorolni, az egyik, hogy elviselhetőbbé tehetik a meleg levegőt. Erre az aloe vera, a pozsgás növények, az anyósnyelv, a fikuszok és a pálmák a legalkalmasabbak. Ha pedig napos ablakban kapnak helyet, akkor még a napsugarak egy részét is elnyelik.

Változtass az életviteleden

Ha gyakran használod a sütőt a kánikulában, az lényegében olaj a tűzre, ezért célszerű ilyenkor könnyű, mikróban vagy lassúfőző-edényben (slow cooker) elkészíthető ételeket fogyasztani. A magas hőmérsékleten üzemelő mosogatógép helyett pedig mosogass kézzel.

Így aludj jól a kánikulában, ha nincs légkondid

A cél az, hogy amennyire lehetséges, napközben hűvösebb legyen az otthonodban, így éjszaka sem őrülsz majd meg a hőségtől. A szellőztetést ezért időzítsd a kora reggeli és a késő esti órákra, a nap folyamán pedig tartsd csukva az ablakokat és sötétíts be. Nincs redőnyöd, reluxád vagy egyéb árnyékolód? Nedvesíts be egy lepedőt, és lógasd fel az ablak elé, ahol besüt a nap. Ezzel némileg enyhíthetsz a melegen. Ha pedig a fenti módszerek csődöt mondanak, magadat még mindig lehűtheted. Mondjuk úgy, hogy hideg vízzel lezuhanyozol lefekvés előtt.

Lakás Hűtése Klíma Nélkül Hétköznapi Módszerekkel
Egy hideg zuhany alvás előtt megkönnyítheti az elalvást (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

„Kapcsold” az ágyad nyári üzemmódba

A száz százalékban pamut anyagú ágynemű jobban szellőzik és elnyeli az izzadtságot, így ha még nem tetted meg, érdemes ilyenre váltanod. Nyáron ajánlott továbbá hetente kimosni az ágyneműket, ez ugyanis szintén jótékony hatással bír a hőérzetre, a szaglószervről nem beszélve… A lakás hűtése klíma nélkül úgy is megoldható, hogy mindig az adott évszaknak megfelelő takaróval aludj, vagyis a vastag dunyhát hagyd meg télre, nyárra pedig szerezz be egy vékonyabbat. Végső esetben próbáld meg az ágynemű nélküli alvást, vagy ha ez nagyon nem megy, akkor takarózz egy lepedővel, esetleg ágyneműhuzattal (és a pizsamát is elhagyhatod, ha nem zavar a meztelenül alvás).

Ha semmi sem segít…

Ha memóriahabos matracon alszol, a nyári hónapok alatt érdemes vásárolni hozzá egy matracfedőt, amit arra terveztek, hogy hűsen tartsa azt. Nemcsak a kánikula, a magas páratartalom is fullasztó lehet ilyenkor, különösen a hálószobában. Ha te is érintett vagy ebben, akkor célszerű megfontolni egy páramentesítő készülék beszerzését.

A megfelelő alvópózon is sok múlik: ha általában magzati pózban alszol, próbáld ki a háton alvást, ami lehetővé teszi a szabadabb légáramlást, ezáltal megkímélhet a leizzadástól. Végül, de nem utolsó sorban, nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel, nem véletlenül: ha megiszol egy pohár hideg vizet, az hűsítő hatással is bír (és egy plusz fegyvert ad a kezedbe a forróság ellen).

Így vedd fel a harcot a kánikulával

Hirtelen köszöntött be idén a meleg, nem biztos, hogy mindenkinek volt ideje kitisztítani vagy kitisztíttatni a légkondicionáló berendezéseket. Előbb-utóbb érdemes azonban pótolni a mulasztást – két okból. Az egyik az, hogy a koszos készülék sokkal kevésbé hatékonyan működik, azaz még nagyobb energiafogyasztással is csak kisebb eredményt produkál, ráadásul a meghibásodás esélye is megugrik. Cikkünkből megtudhatod, hogyan készülj fel a közelgő hőhullámokra.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban