Barion Pixel Környezettudatos karácsony: így lesz ténylegesen zöld a fa! – Coloré

Környezettudatos karácsony: így lesz ténylegesen zöld a fa!

2022. 12. 15.

A környezettudatos karácsony fogalma egyre inkább kezd népszerűvé válni, lassacskán átalakulnak a csomagolási és faállítási szokások is. Ha még nem álltunk át, de tervezzük, itt van pár tipp, amik segítenek elindulni a zöld-úton.

A környezettudatos karácsonyról sokan gondolhatják azt, hogy nélkülözi a hangulatot, holott ha jó ízléssel állunk neki, nagyon szép környezetet alakíthatunk ki az ünnepekre, legyen szó a fáról vagy a dekorációról.

Így lesz környezettudatos karácsonyod

A zöld karácsony már akár ősszel, az ajándékok keresésének időszakában elkezdődhet! A legkörnyezettudatosabb ajándék az, amit nem kell külön legyártani ahhoz, hogy megvehessük. Ha tudjuk, hogy egy ismerősünk vágyik valamire, akár könyvre akár valamilyen számítógépes játékra, nézzünk körül használt árus oldalon, mert könnyen lehet, hogy rábukkanunk a kívánt darabra! Azon túl, hogy mi magunk is olcsóbban megússzuk az ajándékozást, a környezet is jobban jár, mert csupán gazdát cserélnek a tárgyak, így nem egy újat emelünk be a körforgásba.

A környezettudatos karácsony már az ajándékok vásárlásánál elkezdődik
A környezettudatos karácsony már az ajándékok vásárlásánál elkezdődik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kiválasztott ajándék csomagolásánál is lehetünk környezettudatosak: akár újságpapírba is szépen be lehet csomagolni az ajándékokat. Tény, hogy nem néz ki olyan jól a fa alatt, mint a karácsonyi mintás papírok, úgyis a benne lévő ajándék a fontos, nem a fél perc után sarokba dobott csomagolópapír. Akár díszzacskót is használhatunk, ami általában kézről-kézre jár, és bizonyosan sok van belőle otthon. Így bár a kibontás öröme elvész, a fa alatt biztosan jól mutat!

A dekoráció esetében egy már meglévő műfenyőt használhatunk, de ha nincs ilyenünk, újíthatunk is: vastag ágakból mi magunk rakhatjuk össze a fát, de fényfüzérekből is kialakíthatunk egyet a falon. Ha ez nem nyeri el a tetszésünket, akkor sem kell lemondani a fáról, mert ma már bérelhetünk is. Ha hosszútávra tervezünk, dézsában is vehetünk egyet, amit kiültethetünk a kertbe, így életet adhatunk egy fának, amely a kertből kísérheti végig az életünket.

A karácsonyfát akár fényfüzérekből is kialakíthatjuk
A karácsonyfát akár fényfüzérekből is kialakíthatjuk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Karácsonykor az ember hajlamos túlkészülni az ünnepet: süt, főz és sok esetben az étel a kukában landol. Ezt megelőzve próbáljunk meg ne túl sokat előre főzni, és ha mégis marad, adjuk oda hajléktalanoknak a megmaradt ételt, így nem vész kárba, és rászorulók karácsonyát is boldoggá tehetjük!

További tippeket a környezettudatos karácsonyért a Humusz oldalán olvashatsz!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix