Barion Pixel Ismeretlen ismerős számos jó tulajdonsággal: a szilika gél – Coloré

Ismeretlen ismerős számos jó tulajdonsággal: a szilika gél

2021. 10. 30.

Észrevetted már azt a kis papírtasakot, ami szinte minden neten rendelt tárgy – cipő, táska, de akár laptop is – dobozában megbújik? Szilika gél a neve, és azért teszik bele, mert felszívja a nedvességet. Ezt a tulajdonságát a háztartásban sok helyen kihasználhatjuk, úgyhogy semmiképpen ne dobd el!

A szilika gél valójában a szilícium-dioxid amorf és porózus formája, aminek igen nagy az affinitása a vízmolekulák iránt, ezért széles körben használják nedvszívóként. Már a 17. században létezett, de csak a II. világháború hozott neki valódi ismertséget. Nélkülözhetetlenné vált annak köszönhetően, hogy szárazon tudta tartani a penicillint és a katonai felszereléseket.  

Nézzük, mi mindenre használható még a szilika gél!

Jól véd a nedvesség ellen

A dobozokba is ezzel a céllal teszik. Otthon is védi a párától az ékszereket, a gyógyszereket, az evőeszközöket és például az elektronikai eszközeidet. Jó szolgálatot tehet a ruhásszekrényben és az ablakpárkányon is, ha reggelente páracseppek jelennek meg az ablakodon. Ugyanezt a trükköt ősszel-télen az autóban is bevetheted.  

A nedves ablak soha nem jó, de a szilika gél ezen is segít
A nedves ablak soha nem jó, de a szilika gél ezen is segít / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Semlegesíti a szagokat

Nagyon jó szolgálatot tehet, ha például nedves edzőruha és cipő lapul a hátizsákodban, de még el kell intézned valamit. Nemcsak a kellemetlen szagokat semlegesíti, hanem megakadályozza a baktériumok elszaporodását is.

Meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát

Nem szeretjük, ha a nyitott zacskóban tárolt chips másnapra elveszíti a ropogósságát. Ezt megelőzhetjük, ha szilika gélt teszünk a közelébe. Jó, ha közvetlenül nem érintkezik az élelmiszerrel, bár elvileg nem mérgező, és még akkor is „csak” émelygést, hányást és hasmenést okoz, ha valaki megeszi.

Nem engedi kifakulni a régi fotókat

A régi, kifakult, megsárgult fotóknak van egy sajátos bájuk, de a saját felvételeinket igyekszünk a lehető legtovább jó minőségben megőrizni. Ehhez nem is kell mást tennünk, mint egy tasak szilika gélt tenni abba a dobozba vagy fiókba, ahol tároljuk őket.

Old,man,holds,his,old,photos,taken,in,1960 1961,,album
A szilika gél megvédi a fotókat a kifakulástól / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ha elázik a mobilod

Viszonylag ismert az a módszer, hogy – a szintén erősen nedvszívó – rizsbe tesszük az elázott mobilunkat abban a reményben, hogy segít a nedvesség eltávolításában. Erre a célra még jobb a szilika gél. Csak rakd körbe a kis tasakocskákkal a mobilodat és várj egy éjszakát. Minél több szilika géled van, annál jobb.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix