Barion Pixel Ideje leváltani a hagyományos izzókat LED-esre! (X) – Coloré

Ideje leváltani a hagyományos izzókat LED-esre! (X)

2024. 05. 04.

Magyarországon több, mint 110 millió égő, izzó található, amelyek közül legalább 25 millió most is be van kapcsolva. Az elmúlt évek fejlődésének és törekvéseinek köszönhetően a LED változatok széles körben elterjedtek, de még mindig nagyon sok hagyományos eszközzel találkozhatunk, amelyeket érdemes minél hamarabb lecserélni.

Rengeteg érv szól a LED izzók mellett

A beszerzésük is ma már egyszerűen, néhány kattintással megoldható. A BSTrade LED termékeinek kínálatában többféle méretű és teljesítményű változat érhető el. Az egyik legnagyobb érv mellettük az, hogy sokkal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos izzók. Erről már valószínűleg mindenki hallott, de hogy mégis mekkora a különbség a gyakorlatban, arról már kevesebben. Átlagosan 85%-kal(!) kevesebb energiára van szükségük. Egy 60 W-os izzót akár egy 12 W-os LED fényforrás is képes kiváltani. A technológiai változtatásra és fejlődésre azért volt szükség, mert a hagyományos izzók, ahol a villamos energia az izzószálon halad át, hatalmas mennyiségű hőt termel.

Ehhez rengeteg energiára van szükség, ezzel szemben a LED fényforrásokban nincs izzószál, így nem is képes felmelegedni. A LED izzókkal sokat lehet spórolni, hisz elég csak belegondolni abba, hogyha a nappaliban van 3 darab 75 W-os hagyományos változat, amelyek átlagosan napi 3 órát világítanak, de ez télen elérheti a 6 órát is, óránként 225 W-ot fog fogyasztani. Ez egy nap alatt minimum 675 W lesz. Egy kilowatt áram körülbelül 44 forint, ami 675 W esetében 30 lesz, egy évben pedig 10 840 Ft. Ehhez képest, ha ezt az említett 3 izzót azonos fényerejű LED-re cseréljük, óránként mindössze 36 W-ot fog fogyasztani. Ez éves szinten 1735 Ft-ot jelent, ami hatalmas különbség a hagyományos fényforrásokhoz képest.

Az energiahatékonyság csak az egyik előny

Az is egy nagyon fontos érv, hogy a LED izzók sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos változatok. Akár 15-25-ször nagyobb lehet ez az időintervallum, ami szintén egy figyelemre méltó különbség. A LED ráadásul nem forrósodik fel, így a gyerekszobában is nyugodtan használhatjuk, a legkisebbek sem fogják megégetni magukat vele. A folyamatos kapcsolgatásnak is ellenáll, ezzel szemben a hagyományos izzókat szigorúan tilos sűrűn fel-lekapcsolni, mert az izzószál nem fogja jól viselni.

Azonnal megkapjuk a szükséges fényt

Mivel az üzemeléshez nem kell hő, a LED, amint áramot kap, azonnal fényt bocsát ki. Nem fog vibrálni, a szemet sem bántja, rögtön a teljes fényerejét fogja adni. Egy 100 W-os hagyományos izzót is ki tudunk váltani LED fényforrással. Sokszor lámpacserére sincs szükség, mert olyan foglalattal rendelkeznek, amit a régebbi eszközökbe is be lehet szerelni.

Akár a természetes fényt is képesek utánozni, mivel többféle színhőmérsékletű LED kapható. A napszakokhoz is igazíthatjuk, vagy az adott tevékenységhez és hangulathoz is a fényviszonyokat.