Barion Pixel 14 tipp a hamu felhasználására a háztartásban – Coloré

14 tipp a hamu felhasználására a háztartásban

2023. 01. 17.

Magyarországon mindig is sokan tüzeltek fával, de az utóbbi időszak energiaárainak megnövekedése miatt egyre többen döntenek így. Azonban ezzel rengeteg hamu keletkezik, amit újra lehet hasznosítani.

A magas energiaárak miatt egyre többen térnek át a gázról fával tüzelésre, hogy spóroljanak. Ezzel pedig rengeteg hamu keletkezik a háztartásokban, amit az emberek jelentős része egyszerűen csak kidob a szemétbe, pedig sok felhasználási lehetősége lenne a ház körül.

Add hozzá a hamut komposzthoz

A fahamu hozzáadása a komposzthalomhoz nagyszerű módja annak, hogy újrahasznosítsd a hulladékot, és növeld a komposzt káliumszintjét. 

Javítsd vele a talajt

Gyorsan növelheti a pázsit talajának pH-értékét – gyorsabban, mint a mészkő, mivel a hamu jobban oldódik a vízben. Bizonyos növények, köztük egyes virágok és zöldségek, különböző talaj pH-értéken fejlődnek. Például a paradicsomnak sok kalciumra és káliumra van szükségük. Egyes növények, mint az áfonya, azálea és a rododendronok, azonban nem szeretik, erre figyelj.

hamu
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tisztításhoz is jó

Ingyenes üveg- és fémtisztítót keresel? A fahamu egy kis vízzel összekeverve pasztát képez, enyhe súrolószerként használható a fémek, üvegek tisztítására, és még a ragasztók és ragacsos maradványok eltávolítására is alkalmas. Vidd fel a pasztát egy pamut kendővel (viselj közben kesztyűt, hogy megvédd bőröd). Először próbálkozz egy kis helyen, hogy teszteld az eredményt.

Használd jegesedésre

Nem rossz ötlet télen a kandalló tartalmából tárolni valamennyit az autód csomagtartójában. A jeges útfelületen biztosítja az autó tapadását, a benne lévő káliumsók pedig hideg időben is segíthetik a hóolvadást.

Csúszós utak kezelése

Nemcsak az autók jegesedését és csúszását akadályozhatja meg, hanem a járdákon is hasznos lehet. Ha jegesre fagytak az utak, a hamu segíthet, hogy ne ess el, valamint a háziállatok tappancsára sem veszélyes, mint más sózásra használt vegyszerek.

Elnyeli a szagokat

Lúgos, akárcsak a szódabikarbóna, ami azt jelenti, hogy felszívja a nedvességet és a szagokat a levegőből. Tegyél belőle egy kis tálat a hűtődbe vagy egy dohos helyiségbe, és elnyeli a kellemetlen szagokat.

Olaj foltot is eltávolít

Eltávolíthatod vele az olaj foltokat az aszfalt- vagy betonfeljáródról. Szórd a hamut a folt tetejére, hagyd állni néhány órán keresztül, hogy felszívja az olajat, majd seprűvel seperd le az egészet.

Nem szeretik a csigák

A kertészek régóta használják, hogy elriasszák a csigákat a zöldségágyásoktól. Természetes szárítószer, a meztelen csigák és csigák testének víztartalma magas, ezért nem akarnak átkelni rajta. Tehát tedd a növények köré, hogy távol tartsd ezeket a kártevőket.

Állítsd meg az algásodást

Valójában nem pusztítja el az algákat, de segíthet megküzdeni ezzel a problémával. Mivel a fahamuban nagyon magas a kálium, a tóba szórva a többi növényt növekedésre ösztönzi, így azok kordában tartják az algákat.

Megelőzi a fagyáskárosodást

A növények fahamuval történő behintése az enyhe fagy előtt segíthet megelőzni a fagykárokat. A benne lévő ásványi sók csökkentik a víz fagyáspontját anélkül, hogy károsítanák a növényi szöveteket, ahogyan azt más típusú só tenné. 

Hangyariasztó

Nem a csigák az egyetlenek, akik nem szeretik. Ha egy adag hamut teszel a hangyaboly tetejére, a hangyák elköltöznek. Nem öli meg őket, de nem kedvelik túlzottan, ezért inkább csomagolnak és tovább állnak. Egyébként a csótányok sem szeretik.

Baromfifürdő

Segít a bolhák és más rovarok távoltartásában, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy segítsen a baromfiknak megszabadulni a parazitáktól. A csirkék és pulykák porfürdőt vehetnek benne, hogy megtisztítsák tollaikat.

Megakadályozza a penészedést

Mivel szárítószer, felhasználható a nedvesség felszívására, és megakadályozza a penész kialakulását. Helyezz egy csésze fahamut egy nedves szekrénybe vagy alagsori helyiségbe, a benne hagyott apró széndarabkák is segíthetnek.

Tűzoltásra is alkalmas

Ha valaha is fojtottál el tüzet például egy esti sütögetésen, tudod, hogy hamut kell rakni a forró szénre, mivel kiváló légzáró gátat képez, amely segít eloltani a lángokat. Mindig oltsd el teljesen a tüzet, mert ha még parázslik a parázs, újra meggyulladhat.

hamu
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: This Old House, Bob Vila, Practical Self Reliance

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/otthon/haztartas/hamu-felhasznalas-haztartas/