Figyelj a mikró hibáira

2020. 11. 24.

Ha nem akarod a mikrohullámú sütőt javíthatatlanná tenni, vagy tüzet okozni otthonodban, bízz bennünk – és ügyelj ezekre a problémákra.

Amikor a kis készülékének nagy problémái vannak

Akár naponta, akár hetente használod, a mikrohullámú sütő az egyik legkényelmesebb készülék, amelyet csak birtokolhatsz. És abban a pillanatban, amikor már nem lesz engedelmes, és elkezd furcsán viselkedni, abban a percben el kell kezdened foglalkozni a problémával – nemcsak azért, mert be kell dobnod a pattogatott kukoricát, vagy fel kell melegítened a maradékod, hanem azért is, mert ez egy komoly probléma jele lehet, amely helyrehozhatatlanul károsíthatod készülékedet, vagy akár tűzhöz is vezethet. Ezeket a problémákat a szakértők szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni.

ht102

Égő szag

“Az égő szag (és a füst) annak a jele, hogy valami nincs rendben a mikrohullámú sütővel, ezért azonnal kapcsold ki és húzd ki a csatlakozódugót” – mondja Ron Shimek, Mr. Appliance elnöke. Ez lehet olyan kisebb mértékű baj (például ropogósra égett étel), vagy akár komolyabb kábelezési vagy elektromos probléma. Akárhogy is, ennek a kérdésnek a figyelmen kívül hagyása végső soron tüzet okozhat. Ezért Shimek azt mondja, hogy „feltétlenül azonnal hívj egy szakembert, mert ez segíthet a probléma diagnosztizálásában”.

Szétfröcskölt ételmaradék

Az ételmaradék tisztítása nagyon időigényes munkát okozhat hosszú távon, de lerövidítheti a mikrohullámú sütő élettartamát is. “Bár ezek ártalmatlannak tűnhetnek, az idő múlásával a felfröcskölt ételmaradékok kőkeményekké válhatnak, sőt meg is éghetik a készüléknek a falát” – mondja Shimek. „A mikrohullámú sütő élettartamának meghosszabbítása és a legjobb formában történő működtetése érdekében mindenképpen töröld le egy meleg ruhával naponta. Ez eltávolítja a mikrohullámú sütőben található maradványokat, amelyek megakadályozhatják a levegő áramlását a gépben, így melegíti fel az ételt.”

Furcsa hangok főzés közben

Minden mikrohullámú sütés ideje alatt alacsony és állandó „zümmögés” hallatszik, de ha a tiéd más furcsa hangokat kezd el adni, ideje kivizsgálni. Bármilyen zörgés, csörömpölés vagy a normálisnál erősebb hang az elektromos vagy motoros problémák jele lehet. Ezt pedig fontos, hogy előbb, mint utóbb ellenőrizd, mivel a mikrohullámú sütő így később szikrákat vagy tüzet okozhat.

Meghibásodott kijelző vagy gombok, amelyek nem működnek megfelelően

Ha a mikrohullámú kijelzője villog, vagy a gombok beragadnak, ideje diagnosztizálni a problémát. Lehet, hogy ez csak egy ideiglenes áramköri probléma, amelyet vissza lehet állítani a mikrohullámú hálózat kihúzásával és visszadugásával – mondja az Appliance Service Station. Vagy ez akár elektromos probléma is lehet, ami nagyobb aggodalomra ad okot, mivel ez veszélyezteti az eszközt a szikrázás vagy kifüstölés szempontjából – jegyzi meg az SFGate.

Az ajtó nem záródik be teljesen

Ha már a külső részről beszélünk, ha a mikrohullámú sütő ajtaja nem csukódik be, akkor fontos, hogy azonnal kezeld a problémát. Az US Food and Drug Administration (FDA) szerint az ajtó megfelelő bezárása biztosítja, hogy minden sugárzás bent maradjon. A kilazulás oka lehet olyan egyszerű, mint egy laza csavar vagy egy darab étel, amely akadályozza a záródást, vagy itt az ideje cserélni a mikrohullámú sütőt.

Képek forrása: pixabay.com