Barion Pixel Távozz kosz és folt, gyere vissza fehér cipő! – Coloré

Távozz kosz és folt, gyere vissza fehér cipő!

2023. 09. 06.

A fehér és a fekete nemcsak a ruhatár alapszínei, de nagyon jól kombinálhatók akár harsány árnyalatokkal vagy mintákkal. Azonban a fehér kényes. Pláne cipőben. Tisztísd hatékonyan fehér cipőidet!

„Jaj, csak fehéret ne!” Hányszor mondta ezt anyukám, amikor fehér ruhadarabot próbáltam fel. „A fehér az kényes. Hamar piszkolódik és még nagyobbnak is tűnsz benne.” – mondta számtalanszor. Egy átkötéssel azonnal a menyasszonyi ruha juthat eszünkbe, de az egy másik cikk. Most irány a cipőkhöz, a fehér cipőkhöz!

Cipőtisztítás egyszerűen
Olykor elég csak áttörölni, leporolni a cipőt / Kép forrása: Zarina Lukash / Getty Images

Fehér cipő, fehéres, szürke, koszos

Létezhetetlen, hogy a cipő ne koszolódjon, elvégre éppen a láb védelme (időjárástól, piszoktól) a fő funkciója, természetesen az esztétikumon kívül. Ami pedig koszolódhat, az koszossá is válik. Érdemes még időben elcsípni a problémát, már amennyire a helyzet engedi. Fehér cipőt kímélő megoldásként igyekezz nem esős napokon elővenni a hófehér tornacsukádat, sportcipődet.

Mégis arra bátorítunk, hogy használd bátran a világos színű cipőidet, mert most eláruljuk, hogyan tudod hatékonyan újra tisztává és fehérré tenni azokat.

Cipőtisztítás előkészület
Mielőtt nekiesnél cipőt mosni… / Kép forrása: Sajee_Rd / Getty

Pertli és talpbetét ki, folt és kosz távozz!

Az első lépés mindenképp az, hogy a cipőfűzőket eltávolítod, mert hiába a remek praktikák, ha a cipő anyaga és a fűző érintkezik, ott nem biztos, hogy a tisztítás hatásfoka megfelelően érvényesül.

Ha a lábbeli talpa sáros, akkor attól szabadulj meg és csak ezután következzen az igazi munka.

A szennyeződés lehet könnyen eltávolítható. Ilyen a homok és a por is, így ezektől gyorsan megszabadulhatsz, ha egy ruhával ­­– de még jobb, ha egy puha kefével – egyszerűen letisztítod a felületet. A cipőtalp szélén fuss át nedves ronggyal és kész is.

Fehér cipő mosása kefével
Használj kefét makacs foltok esetében / Kép forrása: ilze79 / Getty Images

Makacs szennyeződés esetén

Sok esetben ennyi nem elég, azaz nagy beavatkozásra van szükség. Ha masszív szennyeződésről van szó, akkor dolgozz kicsit előre mielőtt a gépbe vágnád a cipőt.

Apropó mosógép. Abban az esetben, ha a cipő felsőrész erős anyagú, tényleg a mosógép jelentheti a mentsvárat és segítséget tisztítás során. Azonban műbőr vagy bőr cipő esetén már mindez nem működik, hiszen az ilyen fajta tisztítás tönkre teheti az egész cipőt.

Ha a lábbelin lévő piszkot és a foltokat makacsnak ítéled, akkor először áztasd be szappanos, meleg vízbe (ne legyen forró). Az áztatás ne azt jelentse, hogy a lavórban hagyod napokig fürödni a cipőt. Legyél hatékony, de gyors, mert károsodhat a cipő anyaga, ha túl sokáig éri víz.

Némi ázás után mosd át kefével azokat a területeket, ahol szükséges.

Ezután berakhatod a mosógépbe és egy gyors programmal mosd ki a cipőt (amelyik esetében lehetséges).

Cipőfehérítő
Bevetheted a cipőfehérítőt / Kép forrása: Zarina Lukash / Getty images

Még makacsabb szennyeződés esetén

Minden igyekezet ellenére sem tűnt el a folt? Adj egy esélyt olyan „csodaszereknek”, mint a fogkrém vagy a sütőpor. Mégiscsak kíméletesebbek a cipő anyagával és a környezettel is a vegyi fehérítőknél. Dörzsöld bele a kívánt területen kefével a fogkrémet vagy a sütőport, hagyd kicsit hatni, majd öblítsd le.

Ha azonban ennél is ragaszkodóbb a szennyeződés, utolsó lehetőségként alkalmazd a fehérítőt, de csak azon a területen és kis mennyiségben, ahol a folt van. Ezt pedig kövesse alapos öblítés.

Egyes lábbelik esetében kipróbálhatod a cipőfehérítőt vagy a fehérítő pasztát. Ezek használata egyszerű, de vigyázz, nem minden anyag esetében alkalmazható, ezért mindig olvasd el a használati útmutatót.

Száradjon magától

Téli időszakban az az érzésünk támadhat, hogy a fűtéssel együtt nemcsak a helyiség felmelegedését remélhetjük, hanem a cipő száradását is. Azonban ne segíts rá se a radiátorral, se hajszárítóval a szárításra, mert foltosan száradhat meg a cipő és eheted az ideget, valamint kezdheted az egész procedúrát előröl. Hagyd szobahőmérsékleten megszáradni az immár remélhetőleg teljesen fehér cipődet!

Cipő oldalának tisztítása
Ne felejtsd el a cipőtalp oldaláról sem / Kép forrása: Irina Tiumentseva / Getty Images

Önvédelem cipők esetében

Ha tartósabbá szeretnéd tenni a tisztítást, próbáld ki a cipővédő spray-t. Fújd be a lábbelid felületét az anyaggal és élvezd annak hatékonyságát! Ha ebben sem bízol meg teljes mértékben, akkor szerezz be cipővédő huzatot, amelyet egyszerűen a csukádra húzol és belegázolhatsz vízbe, sárba, a fehér fehér marad.

Ősszel sem kell lemondanod arról, hogy azonban fehér vagy világos topánt húzz a lábadra. Bátran bújj bele most, hogy megismerted a tisztítás praktikáját.

Nyitókép forrása: Vadym Plysiuk / Getty Images
/otthon/haztartas/feher-cipo-hatekony-tisztitasa/