Barion Pixel Ezeket sose tisztítsd ecettel – Coloré

Ezeket sose tisztítsd ecettel

2020. 11. 24.

Az esetek többségében az ecet nagyszerű univerzális tisztítószer, de vannak olyan dolgok, amelyeket nem szabad vele tisztítani. Jó oka van annak, hogy végül is több legyet fogsz mézzel, mint ecettel!

Gránit és márvány munkalapok

Akárcsak a kőből készült padlólapok, az ecet használata a gránit vagy márvány munkalapok tisztításánál tönkre teheti sima, fényes felületünket. „A savas tisztítószerek marhatják a gránit tetejét, és fakó vagy elszíneződött foltot hagyhatnak maguk után” – mondja Lily Cameron, a Fantastic Services takarítási szakembere és vezetője. „Ehelyett egy sokkal biztonságosabb tisztító megoldás az, ha 5 csepp mosogatószerből, 7-10 csepp dörzsölhető alkoholból és egy csésze vízből álló keveréket használunk.”

ht72

Viasszal borított bútorok

Ecettel tisztítva a viaszos bútorokat feloldhatja a viaszt, és a felület unalmasnak, fénytelennek tűnik – mondja Cameron. Használj viasztisztító oldószert a bútorok felületének tisztításához.

Kőből készült padlólapok

Ha házadban bárhol vannak természetes kőlapok, kerüld el ecet, citrom vagy ammónia használatát takarításkor. A termékek savtartalma marja és tompítja a követ, melynek javításához nagyon költséges újra fényezésre lesz szükség.

Tojásos foltok

„A széttört tojás ecetes oldattal történő megtisztítása a tojásban lévő fehérjeenzimek koagulálását okozza, és a foltok tisztítását még lehetetlenebbé teszik” – mondja Cameron. Tehát, ha főzés közben leejtünk egyet-kettőt a földre, jobb, ha valami mással töröljük fel őket. Javasolja, hogy használjunk inkább szappant és meleg vizet.

Keményfa padló

Ez a padlók felületétől függően változik. Az ecet használata néhány keményfa padlón károsíthatja a felületet. Bár a legjobb, ha olyan tisztítószert használunk, amelyet kifejezetten a kész parketta tisztítására terveztek, Cameron szerint, ha az ecetet erősen hígítjuk vízzel vagy más tisztítószerrel, akkor a padlónak rendben kell lennie. Ha azonban nem akarod vállalni ezt a kockázatot, akkor a biztonságosabb, otthoni megoldás a folyékony mosószer és víz keveréke. Ez az egyik nagy múltra visszatekintő, rendkívül értékes, szinte elfelejtett házi takarítási tipp.

Gyöngyök

A gyöngy márványból, mészkőből és kalcium-karbonátból áll. Ha ecetnek van kitéve, a gyöngyben lévő kalcium-karbonát reakcióba lép az ecetben lévő savval, és ezáltal feloldódik. A gyöngy károsodásának elkerülése érdekében Cameron azt javasolja, hogy puha ruhával tisztítsd meg langyos víz és enyhe edényszappan oldatába mártva.

Mosogatógépek

Ha ecetet adsz a mosogatógéphez, az edények szikrázóan tisztának tűnhetnek, de a savasság károsíthatja a készülék gumi alkatrészeit. Az ecetet lehet biztonságosan használni természetes gumi tömítésekkel és etilén-propilénből, szilikonból, teflonból és szintetikus kaucsukból készült alkatrészek felhasználásával készült gépeknél. A poliakrilátból, fluorszilikonból és a Buna-N-ből készült tömítésekkel ellátott mosogatógépeken azonban kerülni kell az ecetet, mert ha az ecet hosszú ideig az ilyen típusú tömítések felületén ül, az meghibásodást okozhat. Általában a mosási ciklus során felhasznált víz annyira hígítja az ecetet, hogy az nem okoz kárt, de csak arra figyelj, hogy ne hagyd, hogy a gépben üljön. Próbálj meg egy olyan öblítőszert használni, amelyet a boltban találsz az edények tisztításához – ez meghosszabbítja a mosogatógépben lévő tömlők és tömítések élettartamát.

Képek forrása: pixabay.com

/otthon/haztartas/ezeket-sose-tisztitsd-ecettel/