Barion Pixel Egy emberként a hulladék ellen – Így fogtak össze egy német város lakói – Coloré

Egy emberként a hulladék ellen – Így fogtak össze egy német város lakói

2022. 10. 26.

A hulladék világszerte egyre nagyobb problémát jelent: ki így, ki úgy védekezik ellene. Egy német város abban a látta a megoldást, hogy a vállalkozókkal összefogva csökkentik a szemét mennyiségét.

A hulladék, járjunk bárhol a világon, problémát jelent. Még ha mi magunk szelektíven is gyűjtjük, sokan nem így tesznek. A vendéglátóhelyek különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen az egyszerhasználatos hulladék mellett elvész az, ami újrahasznosítható.

Tübingen városa úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az irányítást, és városon belül veszi fel a harcot az egyszerhasználatos hulladékkal. A dél-németországi város az összefogáson túl adókat is bevetett, és a joggal is szembemegy, hogy törekvéseik utat nyerjenek.

Tübingen a hulladék ellen

2022 januárjában a város önkormányzata bevezette azt a különadót, ami elsősorban a vállalkozásokat érinti. Ennek értelmében milyen olyan vendéglátó egység, amelyik a város területén elvitelre kínálja az ételeket és az italokat, 50 eurócentet köteles fizetni minden egyes egyszerhasználatos csomagolásra, az egyszerhasználatos evőeszközökre pedig 20 centet. Amennyiben nagyobb mennyiségben vásárol valaki ételt ezeken a helyeken, csupán másfél eurót kell fizetnie az étteremnek.

Tübingen önkormányzata segíti a vállalkozásokat, hogy csökkenjen az egyszerhasználatos hulladék mennyisége
Tübingen önkormányzata segíti a vállalkozásokat, hogy csökkenjen az egyszerhasználatos hulladék mennyisége / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A város ügyelt arra, hogy a vállalkozásokat ne érje váratlanul a változás. Első hallásra a tulajdonosok nem örültek a szabályozásnak, ám az önkormányzat nem hagyta őket egyedül az új adóval: anyagi hozzájárulást biztosított azoknak a vállalkozásoknak, akik egyszerhasználatos étel- és italhordozókban kénytelenek eladni termékeiket. Ezen felül segítséget nyújtott abban is, hogy olyan berendezést vásárolhassanak a cégek, amivel könnyebben lehet tisztítani a csomagolásokat, így újrahasznosítva őket. Abban is támogatást nyújtott az önkormányzat, hogy egy olyan kapcsolati hálózatot alakítson ki, amelyben a cégek egymást segíthetik az új modell kialakításában.

Ez nem mindenkinek tetszett: az egyik legismertebb gyorsétteremlánc például fellázadt a szabályozások ellen, és jogi útra terelte az ügyet.

Erről, és további környezetvédelmi hírekről és érdekességekről a Humusz oldalán olvashatsz többet.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix