Barion Pixel Az elszürkült függöny fehérítése nem lehetetlen – Csalogasd vissza a hófehéret egyszerűen! – Coloré

Az elszürkült függöny fehérítése nem lehetetlen – Csalogasd vissza a hófehéret egyszerűen!

2023. 10. 28.

Ki ne szeretné csinosítgatni otthonát? A bútorokkal megteremthetjük a kényelmet, a lakástextíliákkal azonban melegebbé, otthonosabbá tehetjük privát kis világunkat. Ezt a meghittséget a beszürkült függönyök hazavághatják. Ami koszos, azt mosni kell. A függöny fehérítése azonban nem csupán ennyiből áll.

Azontúl, hogy a függönyök elrejtik otthonunkat mások elől, még csipetnyi eleganciát és stílust is adhatnak bármely helyiségéhez! Egy jól választott darab ugyanis magára vonzza a tekintetet! A gyakori használat és a levegőben folyamatosan kavargó por azonban idővel látványossá válik, és szép fokozatosan a fehér függöny beszürkül.

Függöny fehérítése házi szerekkel

Te is imádod a frissen mosott függöny illatát? Amikor átjárja az egész házat a finom, friss illat, az megnyugtatja az embert. Ezt a kellemes érzést csak az tudja aláásni, ha a mosás ellenére sem lett fehér a függöny. A beszürkült darabok esetén újabb akcióra van szükség. A jó hír az, hogy nem kell semmilyen specifikus csodaszer ehhez, elég, ha néhány, a konyhában is megtalálható alapanyaghoz nyúlsz.

Függöny fehérítése
Az áztatás fellazítja a szálak közötti szennyeződést és a mosással biztosabb annak eltávolítása / Kép forrása: Henadzi Pechan / Getty Images

Előkészület

Természetesen az elsődleges feladat a függöny levétele. Az ablaktisztítás és a függönymosás kéz a kézben járó tevékenységek. Ha tehát fehéríteni és/vagy tisztítani szeretnénk azokat, akkor az ablakmosás se maradjon el. Előkerülhet a porszívó is. Nemcsak azért, hogy az adott helyiségben takarítsunk, hanem érdemes a porszívóval a függönyön is áthaladni a kárpittisztító fejjel mielőtt a gépbe kerülne. A kiporolás is éppen olyan hatékony módja lehet annak, hogy megszabaduljunk a portól.

A beszürkült függöny fehérré tételének több módja is lehet. Íme néhány megoldás:

Savanyítás helyett fehérítés

Az ecet ételeink savasságának megadása mellett a szürkévé vált függönyből is fehéret tud varázsolni. A függönyt annyi vízbe tegyük bele, amennyi ellepi és löttyintsünk ahhoz 1 dl ecetet. Amíg az ablakot mossuk, a helyiséget takarítjuk, hadd ázzon.

Sós fürdő

A sóval csínján kell bánni ételeink fogyasztásakor, de ha a függöny fehérítéséről van szó, akkor a sós vizes fürdő is megoldás lehet. Úgy érdemes számolni ezzel a tisztítási móddal, hogy 10 liter vízhez 1 kg sót kell számolni. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a nagytakarítás előtti napon vegyük le a függönyt és tegyük sós vízbe.

Fanyar megoldás

Az őszi időszakban előtérbe kerülnek a citrusok. A citrom leve nemcsak a teához kiváló, hanem a függönyfehérítésből is kiveheti a részét. Szerezzünk be citromlét és abban fürdessük meg a szennyeződött és fehérségét elveszítő függönyt.

Egy másik megoldást jelenthet, ha néhány szelet citromot erősebb anyagú mosózsákba teszünk és mellé kerül egy tojás apróbbra tört héja. A mosózsákot dobjuk a mosógép dobjába a függönnyel együtt és indulhat a mosás.

Sütőpor sütés nélkül

Ha az elszíneződés nem túl makacs, akkor érdemes ezt a módszert bevetni. Fürdessük meg a függönyt és szórjunk a vízbe két zacskó sütőport. Hagyjuk így ázni órákon át, majd indulhat a gépi vagy kézi mosás. Amennyiben mosógéppel mosunk, úgy a mosószeres adagolóba is kerülhet a sütőporból.

Gyomorégés házi kezelésén túl

A szódabikarbóna igazi univerzális csodaszer, amely a sütésben, a takarításba is rendkívül jól tud teljesíteni. Meg sem lepődünk, hogy a függöny fehérítésekor is megjelenik. A makacs elszíneződéssel is jól elbánik, de ahhoz áztatás szükséges. 10 liter vízhez 0,5 kg szódabikarbónával kell számolni. Remekül elbánik a foltokkal és még semlegesíti a szagokat is.

Függönygyógyító

Az aszpirin az otthoni gyógyszerkészlet egyik alaptétele lehet. Azonban a fájdalomcsillapítás mellett a függöny fehérítésében is jeleskedhet. Az áztatóvízbe dobjunk 4-5 darab gyógyszert és hagyjuk minimum egy órát a függönyt ebben a fürdőben. Az aszpirin víz hatására szalicilsavvá és ecetsavvá bomlik (azaz ecetté), vagyis lényegében úgy működik, mint az ecetes függönymosás.

Színes fehérítés

Sok mindent halhattunk már, de arról valószínűleg kevesen tudnak, hogy ha az áztató vízhez 1-2 csepp (!!!) kék tintát is adagolunk, akkor kifehéredik a függöny.

Függöny fehérítése
Ablak- és függönymosáshoz lehetőleg jó időt válasszunk, hogy a függöny a szabadban száradhasson / Kép forrása: Paperkites / Getty Images

Extra függönymosó tippek

Érdemes már eleve összehajtogatott formában áztatni minden függönyt, ezután már csak át kell emelni a mosógépbe és indulhat a mosás. Fehér függöny esetében figyeljünk arra is, hogy milyen mosószert adagolunk hozzá, ugyanis a fehér ruhákhoz használt szerrel érhetjük el a megfelelő fehérítést.

Kapcsoljuk a gépet kímélő üzemmódba, hogy a gyűrődéseket minimalizálni tudjuk, de további megoldást jelenthet, ha a függönyt párnahuzatba vagy mosózsákba helyezzük és abban mossuk ki. Sose mossunk 40 foknál magasabb hőmérsékleten, mert a függöny anyaga összehúzódhat.

A túlságosan kényes darabok esetén nincs más megoldás, mint a kézi mosás. Még ekkor is figyelni kell a mozdulatokra, mert az erős csavarás során az anyag elszakadhat, sérülhet. Tehát finoman nyomkodva kell a szennyeződéseket eltávolítani.

Kerüljük a centrifugálást. Helyette inkább azonnal vigyük olyan helyre a függönyöket, ahol szét lehet azokat teríteni és szabadon kicsöpöghet belőlük a víz. Még jobb, ha nap is éri, mert gyorsabb a száradás, de még fertőtlenít is a napfény. Ha jól csináljuk, akkor még vasalásra sincs szükség, hanem száradás után azonnal felkerülhetnek a helyükre. Máskülönben marad a centrifuga és az azt követő vasalás. Vasalni is csak kis hőfokon szabad, hogy ne húzódjanak össze a függöny szálai.

Nyitókép forrása: fizkes / Getty Images