Barion Pixel Ez a szappanmennyország! Kertjéből merít inspirációt Benke Erika szappanművész – Coloré

Ez a szappanmennyország! Kertjéből merít inspirációt Benke Erika szappanművész

2024. 07. 01.

A szappan a mindennapi életünk része, ám kevesen tudják, hogyan készül. Most egy igazi szappanmester avat be a titokba!

szappanok készítéséről már az emberiség történetének első írásos forrásai is beszámolnak, de a ma ismert, kellemes illatú szappanok a Közel-Keletről terjedtek el a világ minden pontjára. A szappankészítők eleinte üstben főzték a tisztítószert, és akkoriban még nem kiszámított lúg és vízmennyiséget használtak a munka során.

Egy modern szappankészítő viszont vegyészi pontossággal dolgozik, és igazi csodákra képes a munkája során, már ami a színeket, illatokat és textúrákat illeti. Így van ezzel Benke Erika szappankészítő is, aki dunaszentgyörgyi műhelyében készíti a szivárvány színeiben pompázó díszes szappanokat.

Benke Erika, szappanmester / Fotó: Vida Dóra
Benke Erika, szappanmester / Fotó: Vida Dóra

Benke Erika polcain sorakoznak a fantáziadús elnevezésű szappancsodák

Erika szappanműhelyében kapható Szellőrózsa, Kagylókereső, Mademoiselle és Tündérek kertje szappan is. Üzletébe lépve az ember szinte úgy érezheti magát, mintha az Abszol útra tévedt volna Mr. Ollivander varázspálca-boltjába. Erika ugyanis személyre szabottan ajánlja vásárlóinak a hozzájuk legjobban passzoló szappanokat, és szinte a szappan választja a vásárlót, nem pedig a vásárló a szappant. Erika pedig az összes eladott szappanra emlékszik.

Erika műhelye olyan, akár Mr. Ollivander boltja: a szappan választja a vásárlót, nem a vásárló a szappant / Kép forrása: Imdb
Erika műhelye olyan, akár Mr. Ollivander boltja: a szappan választja a vásárlót, nem a vásárló a szappant / Kép forrása: Imdb

Körülbelül 60-70 féle szappant készítünk. A legtöbb a saját készítésű egyedi öntőformában készül. Az öntőformákhoz pedig a saját kertemből gyűjtöm a virágokat, mert fontos számomra az is, hogy a szappanok ne csak jó illatúak, hanem szépek is legyenek.

A tökéletes formák és textúrák eléréséhez pedig komoly alapanyagismeret és sok gyakorlás szükséges, meséli Erika, aki már 12 éve készíti a kézműves szappanokat. Emellett natúr kozmetikumokkal is foglalkozik, és a szappanfőzés mellett szívesen fogad látogatókat is a műhelyében, akiket örömmel avat be a szappankészítés rejtelmeibe.

Erika saját virágait használja a szappanokhoz / Fotó: Vida Dóra
Erika saját virágait használja a szappanokhoz / Fotó: Vida Dóra

A szappanművészt mindig vonzotta az alkotás

Erika egész életében foglalkozott valamilyen kézműves tevékenységgel. Eleinte hímzéseket készített, és sok évig csipkét kötött. A kézműves szappanokkal 2008 körül találkozott először. Akkoriban még csak egy-két szappankészítő volt Magyarországon. Egy egészségügyi probléma miatt kezdett bele a szappanfőzésbe, miután 2011. májusában egy sebet fedezett fel a mellén.

20240528 155747 1
Fotó: Vida Dóra

Az orvosok Paget-carcinomával diagnosztizáltak, ami egy rosszindulatú elváltozás. Mivel a sebeim eleinte nagyon nehezen gyógyultak, és az orvosok által adott készítmények hatástalanok voltak, ezért kutatómunkába kezdtem a gyógyulásom érdekében.

Erika sok ponton változtatott az életmódján: átalakította az étrendjét, illetve vegyszermentes kozmetikumokat kezdett használni. A natúr kozmetikumok pedig annyira beváltak nála, hogy úgy döntött, ő maga is elkezdi gyártani őket. Így fordult a figyelme a szappanok felé.

20240528 161300 1
Fotó: Vida Dóra

Beleástam magam a munkába, de csodák csodájára nem sokkal később eltűnt a seb is a mellemről, és kiderült, hogy mégsem Paget-carcinomam van. De addigra már olyan mélyen benne voltam a szappanok világában, hogy onnan már nem volt visszaút. Egy fél évet töltöttem el azzal, hogy olvastam, anyagot gyűjtöttem, tanultam. Csak ezután mertem elkészíteni az első szappanomat, ami egy körömvirágos szappan volt, amit egy tejesdobozba öntöttem.

20240528 163445 1
Fotó: Vida Dóra

Így került Erika a szappanok bűvöletébe, immár több mint tizenhárom éve. Azóta pedig már két műhelye is van, ahol szappanok és kozmetikumok széles választékát állítja elő. A kézműves tisztálkodási termékei ma már igen népszerűek, ami a fenntartható és etikus gyártásnak és Erika odaadásának köszönhető, hiszen a szappanmester nap mint nap azért dolgozik, hogy szappanjaival megörvendeztesse azokat, akik szeretnének környezetbarát és szemet gyönyörködtető szappancsodákkal tisztálkodni.

Nyitókép forrása: Vida Dóra

/otthon/haztartas/benke-erika-szappanmuvesz/