Barion Pixel Az esküvődre készülsz? 10 dolog, amivel spórolhatsz 2023-ban – Coloré

Az esküvődre készülsz? 10 dolog, amivel spórolhatsz 2023-ban

2023. 03. 27.

Kicsit több, mint egy hónap van hátra az esküvőmig, amit magamnak szerveztem, tapasztalat és végtelen büdzsé nélkül. Most, hogy már minden készen áll a mi nagy napunkra, megosztom a tapasztalataimat: a spórolás nem teljesíthetetlen, de munka- és időigényes kihívás.

Az első dolog, amit az esküvőszervezés kapcsán megtanultam: az esküvő minden termék és szolgáltatás ára esetében 3-4-szeres szorzót jelent, sokszor racionális indok nélkül. Érdemes tehát résen lenni, és néhány feladatot saját kézben tartani, vagy családunk és barátaink segítségét kérni. Vegyük számba részleteket.

1. Húzd meg a létszámot!

Van néhány dolog, ami fix költséget jelent egy esküvő esetében, és független a násznép létszámától: ilyen az anyakönyvvezető díja vagy a karikagyűrűk ára. A legtöbb kiadást azonban befolyásolja, hogy mekkora vendégseregre számítasz. Egy 80-90 fő fölötti esküvőhöz már biztosan kicsi lesz egy étterem, tehát egy nagyobb helyszínt kell majd bérelned. Sőt, könnyen lehet, hogy bútorok bérlésével is számolnod kell: minél több ember, annál több asztal és szék szerepel majd a számládon.

Handsome,groom,selfie,with,fun,beautiful,bridesmaids,&,groomsmen
Gondold át kétszer is, kinek kell ottlennie

Ha nagy a létszám, és nem mindenki egy településről érkezik, nagyobb eséllyel kell majd pénzt költened a rokonok elszállásolására és utaztatására is. Egy nagy létszámú lagzi a menyasszonyi- és vőlegényruha-választásotokra is hatással lehet: míg egy kis esküvőn talán beérnétek egy egyszerűbb ruhával, amit később is hordani tudtok, egy nagy lagzin biztosan ki akarjátok majd csípni magatokat egy-egy drága, látványos darabbal. A nagy létszám sok koordinációt is igényel, vagyis a nagy napon biztosan szükségetek lesz majd ceremóniamesterre is. És természetesen a nagyobb létszám sokkal magasabb cateringköltséget is jelent – több étel, több ital, nagyobb torta, márpedig az étkeztetés eleve az esküvői kiadások legjavát adja.

Az első spórolási tipp tehát a vendéglétszám kordában tartása: gondold át többször is, ki az, akit biztosan magad mellett akarsz tudni életed egyik legemlékezetesebb napján.

2. Készíts költségvetést!

Ez alapvető fontosságú. A netről le tudsz tölteni kész, esküvőkre szabott költségtáblázatokat, amik segítenek, hogy mindenre gondolj.

Ha megvan a létszámod, máris elkezdhetsz helyszínt keresni és szolgáltatóktól árajánlatot kérni. Sok népszerű hazai helyszín árát megtalálod a neten is, csak egy kicsit kutakodnod kell. Számolj a helyszíntől az étkezésen át a fotós, videós, ceremóniamester stb. díján át egészen a gyűrűhordó párnáig és a székszonyáig mindennel. Jó, ha előre látod, mire kell számítanod. Egy átlagos, különösebb extrák nélküli esküvő ma Magyarországon 5-6 millió forintba kerül.

3. Szervezd magad!

Ha van rendezvényszervezői vagy vendéglátós tapasztalatotok, az hatalmas előny, de ezek hiányában sem lehetetlen saját esküvőt szervezni. Három dolog kell hozzá: bátorság, elszántság, munkabírás. Bátorság, hogy belevágj hivatásos szervező nélkül; elszántság, hogy a nehéz pillanatokban és a menet közben érkező gubancok ellenére is végig tudd csinálni; és munkabírás, hogy ne sajnáld azt a sok időt, amit utánajárásra, tanulásra, egyeztetésekre kell szánnod. Ha precízen dolgozol és mindent előkészítesz, akkor munkád ára meg fog térülni.

Fontos azonban, hogy ne félj segítséget kérni! Kérdezz a szolgáltatóktól, akikkel szerződsz – a saját területén mindenki vállaljon felelősséget! Kérdezz a helyszíntől – sok esküvőhelyszín szívesen segít az előkészületekben, a menetrend összeállításában és a szolgáltatók kiválasztásában. Kérd a ceremóniamester segítségét – egy profi „CM” munkája nemcsak az esküvő napjára terjed ki, hanem már az előzetes tervezési folyamatból is kiveszi a részét.

Tapasztalat hiányában hasznosak lehetnek az esküvőszervezésről szóló könyvek, e-bookok, naplók és applikációk is. És végső soron azt is meg kell jegyeznem: ha nagyon nem vagy jó szervezésben vagy egyáltalán nincs ismereted ilyen terepen, akkor talán éppen egy jó szervező segít majd reális áron megvalósítani az álmaidat.

4. Ha teheted, válassz vidéki helyszínt!

Ez egyszerű: néhány felkapott vidéki helyet leszámítva vidéken általában minden olcsóbb, mint Budapesten és környékén. Persze az előzetes kalkulációd során érdemes figyelembe venned az így felmerülő esetleges plusz utazási- és szállásköltségeket, vagy például azt, hogy egy kis településen rövid lesz az elérhető szolgáltatók listája.

5. Vond be a családot, barátokat!

Van köztük grafikus? Virágkötész? Dekoros? DJ? Zenész? Borász? Cukrász? Varrónő? Fotós? Sofőr?  

Ha a válasz igen, és szerinted elég jó, amit csinál, akkor talán megkérheted arra, hogy (nászajándék gyanánt) segítsen titeket a munkájával, akár ingyen, akár kedvezményes áron. Pl. az én sminkemet a tanúm készíti majd, a körmeimet a koszorúslányok egyike teszi tökéletessé, a rendezvény hangosítását a családi cégünk végzi, és a sofőrködést is barátok segítségével oldjuk meg.

Amire figyelj: lehetséges, hogy valaki profi a szakmájában, de esküvős terepen még nincs tapasztalata. Például egy profi természetfotós vagy studiófotós nem feltétlenül tud jó képeket lőni egy pörgős esküvői bulin, egy diszkókban játszó DJ pedig talán nem tudja, hogy általában mikor mi történik egy ilyen napon, és ahhoz milyen zene passzol leginkább. Őszinte beszélgetésekkel és sok egyeztetéssel azonban ezeket a hiányosságokat ki lehet védeni.

6. Készítsd magad!

Nem vagyok végzett grafikus, de hobbiból egy ideje már tanulom a szakmát, így aztán az esküvőm grafikai anyagait – meghívókat, a Facebook-esemény kreatívjait, az ültető- és menükártyákat stb. – saját magam készítettem. Egyrészt hatalmas örömömet leltem benne, másrészt ezzel is spóroltam némi pénzt. Szerencsére a visszajelzések is pozitívak.

Florist,at,work.,how,to,make,place,card,with,handwritten
Bízz az ügyességedben

Ismerek menyasszonyt, aki az esküvője előtt megtanult mécses- és menükártya-tartókat készíteni betonból (elképesztően jól néztek ki!), és olyat is, aki elvégezte a régóta tervezett virágkötész tanfolyamot, hogy aztán maga állítsa össze a menyasszonyi csokrát és ő díszítse fel helyszínt. Szóval, ha szeretsz alkotni, az esküvőd jó alkalom lehet arra, hogy élesben is kipróbáld a tudásodat.

7. Kérdezz és alkudj!

Bármilyen szolgáltatásról is van szó, érdemes több helyről ajánlatot kérned. Előfordulhat, hogy egy esküvőhelyszín ragaszkodik az általa ismert vagy kedvelt szolgáltatókhoz – azt tanácsolom, hogy ebben az esetben is kérj konkurens ajánlatokat, és egyeztess a helyszínnel egy esetleges lelépési díjról. Egyáltalán nem állítom, hogy a legolcsóbb a legjobb, de sokszor két egyformán profi szolgáltató díja között is nagy különbség lehet.

Költséghatékony az is, ha egy-egy szolgáltatótól több dolgot is igényelsz. Például a fotós csapat egyben a videós csapat, a DJ a saját hang- és fénytechnikájával dolgozik, a helyszín egyben az étkezést is biztosítja, a sminkes frizurát is készít.

Ne félj alkudni sem – egy kérdést megér, mert általában van némi mozgástér az ajánlatokban.

8. Beszéljünk a ruhádról…

Ha az a típus vagy, aki egész életében egy tervezői menyasszonyi ruháról álmodott, esetleg a konkrét márkáról is rég döntöttél már… nos, akkor is érdemes esélyt adnod az elérhetőbb árú darabokat kínáló szalonoknak. Nézz körül a használt menyasszonyi ruhák piacán is, ajánlom a Facebook-marketplace-t és a különböző menyasszonyiruhákat kínáló Facebook-csoportokat. Utóbbiak között vannak külön dizájnerruhákra vagy egyes márkákra specializáltak is.

Bride,puts,on,wedding,shoes,on,her,tender,feet
Nem kell mindenből a legdrágább…

Ha pedig nem adtad el a lelked a csodálatos, habos-babos csipkés vagy flitteres, uszályos és fűzős, klasszikus vonalaknak, válassz olyan ruhát, aminek elemeit később is hordani tudod majd – ma már sok tervező készít két-háromrészes darabokat ilyen szemmel.

9. Ne akarj mindent (is)!

Sok jó ötleted támad, sok inspiráló dolgot látsz, rengeteg programot szeretnél? Van egy jó játékom számodra. Végy elő néhány post-itet vagy papírcetlit és mindegyikre írd fel (külön-külön) ezeket. Írd fel a közös játékokat egyesével, a fotósarkot, a gin-tonic bart, a bérelhető limonádés standot, a fánkfalat, a csokiszökőkutat, a koszorúslányok egyenruháját, a gyönyörű autót, amit kibérelnétek a bevonuláshoz, írd fel a gyerekjátszó-sarkot, és mindent, amire vágytok vagy fontosnak tűnik. Ezután üljetek le a pároddal és dobjátok ki ezek egyharmadát. Ez még talán viszonylag könnyű lesz. De ne hagyjátok abba: dobjátok ki a következő egyharmadot is. Addig csináljátok ezt, amíg nem marad több egy-két programötletnél és egy-két extra szolgáltatásnál – azoknál, amiket a legjobban szeretnétek és mindketten egyformán fontosnak tartotok. Higgyétek el, ennél többre nem lesz szükségetek.

10. Jó, jobb, legjobb…

Biztos, hogy mindenből a legjobb kell? Szerinted a násznép emlékezni fog arra, hogy nem az egyszerű alapétkészletből evett, és nem a plusz pénzért bérelt, különleges porcelánból? Biztos, hogy valódibőr-cipőt akarsz a földig érő szoknyád alá és nem elég egy olcsóbb verzió? Biztos, hogy csak a város legjobb tortája elég jó neked? Biztos, hogy csak az a fotós tud gyönyörű emléket állítani nektek, aki a legfelkapottabb a közösségi médiában?

A téma szakértői azt mondják, hogy egy esküvőn a következő két dolog a legfontosabb a hangulat és a későbbi szép emlékek szempontjából: a jó kaja és jó zene. Minden más jelentőségéről megoszlanak a vélemények. Tehát, ha te is az a típus vagy, aki mindig mindenből a legjobbat keresi, akkor most azt tanácsolom neked, hogy tartsd szem előtt az ételt és a zenét, válassz még ezek mellé egy vagy két dolgot, ami saját magatok számára nagyon fontos, és minden más fronton engedd el a maximalizmusodat.

Fotók: Shutterstock