Punch needle, avagy hímzés a 21. században

2021. 03. 12.

Gyors, egyszerű, vagány és nagyon látványos – tehát mindent tud a punch needle, amit a modern nő egy kis pihentető kézműveskedéstől várhat.

Kezdő alkotni vágyók is imádni fogják

A punch needle olyan, akár egy kifestőkönyv – annyi különbséggel, hogy itt színes fonalak keltik életre az előre megrajzolt formákat. Ráadásul használata is éppoly egyszerű, mintha csak gyerekeknek szánták volna: befűzzük a fonalat a punch needle-be (magyarul hímzőtoll vagy lyukasztó tű), majd egymást követő, döfő mozdulatokkal haladunk végig a mintán. A hagyományos hímzéssel ellentétben viszont itt nem kell teljesen áthúznunk a tűt az anyagon és így amellett, hogy sokkal gyorsabban halad, rengeteg ép idegszálat spórolunk meg magunknak az összegubancolódott fonalak nélkül.

Ettől különleges

Többféle tűvastagságot vásárolhatunk attól függően, milyen vastag fonallal szeretnénk dolgozni, ám a legizgalmasabb eredményt akkor érhetjük el, ha egy munkán belül felváltva használjuk őket. Különleges textúráját a tű hosszúsága adja: a rövidebb tűkkel a vászonra simuló, laposabb öltést kapunk, és ahogy nő a tű hosszúsága, úgy vet a fonál egyre nagyobb hurkokat, mígnem a legnagyobbakat akár ketté is vághatjuk hímzésünk színén, puha, szőnyegszerű hatást elérve ezzel.

Már csak azt kell eldönteni, hogy mi készüljön

Talán ez a legnehezebb az egészben, mert millió ihletadó kép kering az interneten szebbnél szebb punch needle munkákról. De kezdésnek próbálkozzunk például egy nonfiguratív mintával, vagy egy helyes oroszlánfejjel a gyerekszoba falára – mindkettő remekül mutat majd egy kör alakú hímzőkeretben. És ha ezen begyakoroltuk a mozdulatokat, jöhetnek a komolyabb lakáskiegészítők, a díszpárnáktól kezdve az egészen művészi faliképekig, aki pedig végképp nagyon kiképezte magát, akár egy szőnyeg projektbe is belevághat.

Borítókép forrása: freepik.com