Barion Pixel Helytakarékos növénytartók a kertbe és az erkélyre – 5 ötletet mutatunk – Coloré

Helytakarékos növénytartók a kertbe és az erkélyre – 5 ötletet mutatunk

2023. 04. 23.

Ha csak erkélyünk van vagy kisebb kertünk, netán teraszunk, akkor sem kell lemondanunk arról, hogy növényeket tudhassunk a közelünkben, csupán a megfelelő növénytartót kell megtalálnunk vagy elkészíteni magunknak.

Növénytartót találni nem egy könnyű feladat, különösen akkor, ha az erkélyre, a teraszra vagy egy kisebb udvarra keressük a megfelelőt. Érdemes ,,felfelé építkezni”, így most olyan helytakarékoks növénytartókat mutatunk, amiket mi magunk is elkészíthetünk, mégsem foglalnak el sok helyet, legyen szó a lakás vagy a kert bármely részéről.

Helytakarékos növénytartók

Több lehetőségünk is van arra, hogy megtaláljuk a tökéletes tárolót a növényeinknek. Erkély esetén a legegyszerűbb megoldás, ha szerzünk egy rácsot, amit egy szabad falterületre erősítünk, és ide akasztjuk fel a cserepeket. Ügyeljünk rá, hogy a rács és a fal között legyen némi hely! Vannak kifejezetten olyan cserepek, amik akaszthatóak, de he nem találunk ilyet, akkor mi magunk is kilyukaszthatjuk a műanyagokat, és egy kampó segítségével fellógathatjuk a rácsra. Ha virágokat nem szeretnénk, fűszernövényeket is kiválóan tárolhatunk benne!

Erkélyre a rácsos megoldás lehet a legtökéletesebb
Erkélyre a rácsos megoldás lehet a legtökéletesebb / Kép forrása: Jansmartino / Getty Images 1392885123

Erkélyre kiváló megoldást jelenthet egy kisebb vagy nagyobb cipőtartó is. Fontos azonban, hogy mielőtt beleszórnánk a földet, fúrjunk kisebb lyukakat a fiókokba, és béleljük ki kókuszrosttal, így elkerülhetjük, hogy gyorsan tönkremenjen. Sajnos azonban idővel ez elkerülhetetlen, de pár évig biztosan használható a cipősszekrény, mint növénytartó.

Cipőtartóból ideális növénytartót csinálhatunk! / Kép forrása: Sonja Filitz / Getty Images
Cipőtartóból ideális növénytartót csinálhatunk! / Kép forrása: Sonja Filitz / Getty Images

Az egyik legolcsóbb megoldás lehet, ha raklapokat használnunk. Ezeket rusztikusan lefestve kifejezetten szép tárolókat kaphatunk, és akasztva is rátehetjük a cserepeket, de akár a résekbe is helyezhetjük őket.

A raklap sok mindenre jó, így helytakarékos növénytartónak is / Kép forrása: Supersmario / Getty Images
A raklap sok mindenre jó, így helytakarékos növénytartónak is / Kép forrása: Supersmario / Getty Images

Akár vastagabb rácsokból is kialakíthatunk egy növénytartót! Egyoldalas is lehet, de akár három vagy négy is, ám ebben az esetben készítenünk kell egy keretet, amire ráerősítjük a rácsokat, és így mehetnek rá a virágok! Ha minden helyet ki szeretnénk használni, a rácson belülre is tehetünk növényeket, amik kinőhetnek a lyukakon, ám ilyen esetben mindig gondoljunk arra, hogy hozzáférjünk a növények földjéhez, ezzel elősegítve a könnyű locsolást!

Ez egy rendkívül látványos verzió, és lesz is munkánk vele, ha ezt választjuk / Kép forrása: Supersmario / Getty Images
Ez egy rendkívül látványos verzió, és lesz is munkánk vele, ha ezt választjuk / Kép forrása: Supersmario / Getty Images

A lyukas betontéglából is kiváló ültetőhely lehet, de ez kisebb kertekbe ajánlott inkább. Ennek ellenére építkezhetünk felfelé, ügyelve arra, hogy az alsó sorokban oldalra nézzen a tégla, és csak a legfelső sorban legyen a lyuk felfelé. Különböző dizájnokat is kitalálhatunk magunknak, így akár helyet is hagyhatunk a téglák között! Kiválóan mutat benne muskátli és más, kisebb gyökérzetű növények.

A téglás megoldás súlyánál fogva leginkább kertekbe javasolt
A téglás megoldás súlyánál fogva leginkább kertekbe javasolt / Kép forrása: Markus Volk / Getty Images

Döntsünk bármelyik mellett is, szükségünk lesz a kreativitásunkra, de biztosan jóleső elégedettséggel fogunk tekinteni a művünkre, különösen nyáron, amikor virágba borulnak a növénytartóink!

Nyitókép forrása: Getty Images