A házi levendulaszappan sokkal különb a boltban kaphatónál: ugyan formája nincs annyira tökéletesítve, mint bolti társáé, sokkal lágyabb, krémesebb és illatosabb, mint üzemekben készült verziója. Próbáljuk hát ki, milyen is, ha otthon készítjük!
A házi levendulaszappan elkészítése egyáltalán nem nehéz, így akár kezdőként is nekiállhatunk! Ha a nyaralás miatt nem áll módunkban belekezdeni akkor is érdemes elmenteni a receptet, mert karácsonyi ajándék gyanánt is tökéletes a nyár illatait idéző szappan.
Ezekre lesz szükségünk:
- 100 gramm szappan-alap
- 40 csepp levendula illóolaj
- 35 csepp teafa illóolaj
- 20 csepp levendulaolaj
- egy kevés szárított levendula
Így készül a házi levendulaszappan:
A szappan-alap abban segít, hogy magát a szappanfőzést megússzuk, így ezt felolvasztva csak színesíteni és illatosítani kell a masszát.
Az alapot egy lábasba teszem a levendulaolajjal. Önmagában sem csúnya látvány, de 0,5 gramm lila pigmentet hozzáadva szép lilává varázsolhatjuk a végeredményt. Kevergetés mellett felolvasztom a hozzávalókat, majd leveszem a tűzhelyről az edényt és egyenként hozzáadom az illóolajokat. Ha ezzel megvagyok, alaposan összekeverem. Érdemes beleszórni egy kevés levendulavirágot is, mert ezáltal természetességet kölcsönözhetünk a szappannak. Ezután beleöntöm a masszát egy szappanformába, majd megszórom levendulavirággal, és ha megszáradt, kiveszem a formából.
Nemcsak téglalap-formájú szappant készíthetünk, hanem bármilyen, a kéznek kényelmes formát használhatunk akár a konyhából is. Ha semmilyen forma nem áll rendelkezésre, egy hosszabba is önthetjük az egészet, és száradás után fel lehet vágni őket, majd kiegyenesíteni az oldalukat.
Kipróbálnál másfajta szappanokat is?
Ha levendula nem a világod, rozmaring felhasználásával is varázslatos illatú szappant készíthetsz, de ha már előrébb jársz fejben, akár a karácsony illatát idézőt is csinálhatsz! A receptekért látogass el a Törökbálinti Újság honlapjára!