Barion Pixel A 4 legjobb nyelvtanuló applikáció – Coloré

A 4 legjobb nyelvtanuló applikáció

2023. 04. 17.

Tanulni már korántsem csak könyvekből tudunk, hiszen több segítség is elérhető az interneten, legyen szó matematikáról, irodalomról vagy történelemről. Számos nyelvtanuló applikáció is rendelkezésre áll, ha nyelveket tanulnánk, s ezekkel akár egy külföldi nyaralásra is kényelmesen felkészülhetünk.

Nem is olyan régen csupán könyvekre és hanganyagokra volt korlátozva egy-egy újabb nyelv elsajátítása, de a nyelvtanuló applikációk teljesen új irányt mutattak az ismeretek szerzésében.

Miért érdemes nyelvtanuló applikációkat használni?

Az ember idővel hajlamos belefásulni a tanulásba. Folyton ugyanazt a szótárfüzetet gyűrjük, lapozgatjuk a könyveket, és nézzük azokat a filmeket eredeti nyelven, amiknek reméljük a megértését. A nyelvtanuló applikációk azonban új világot nyitnak ki, hiszen e-bookhoz hasonlóan kis eszközön elférnek, így nem kell nehéz tankönyveket magunkkal cipelnünk. A feladatok között találunk hosszabbakat és rövidebbeket is, ezért egy tízperces metrózás alatt is haladhatunk.

Akárcsak egy számítógépes játék esetében, pontokat érhetünk el és bónuszokat kaphatunk, ezért ha maga a nyelvtanulás nem lenne elég motiváció, a játékos világ biztosan az! Egyetlen hátrányuk van ezeknek az appoknak, mégpedig az, hogy az alapnyelv angol, ezért ha más nyelvet tanulnánk, csak úgy vághatunk bele, hogy magabiztosan tudunk angolul.

A 4 legjobb nyelvtanuló applikáció

Több nyelvtanuló app is van, ami a telefonon és a számítógépen egyaránt használható. Sokat kipróbáltam, így előnyüket és hátrányukat látva nem rangsort alakítottam ki, bár nem titkolom, hogy melyik a kedvencem.

Duolingo

Személyes kedvencem a Duolingo, amit eddig semminek nem sikerült überelnie. Ősidők óta használom, úgyhogy végigkövettem a kis zöld bagoly evolúcióját. Kedvesen, játékosan vezet be a nyelvek világába, és okosan építi fel a tanulást, így az elején valóban játéknak tűnik. Vannak részek, amiket nem lehet megúszni, és meg kell érteni, hogy miért úgy használ valait az adott nyelv, ahogy. Ehhez kivaló segítséget nyújtanak a régi könyveink, mert a Duolingo a magyarázatban nem partner, viszont ha nincs könyvünk, a Duolingo saját fórumán kérdezhetünk a többi felhasználáótól, vagy jelenthetjük, ha egy kérdésre nem jó választ ad a rendszer. A Duolingo – szinte egyedüliként – ingyenes, cserébe viszont el kell viselnünk a reklámokat, viszont ha fizetünk, hirdetések nélkül élvezhetjük a tanulást.

Busuu

A Busuu felépítésében ismerős lehet, ha már használtuk a Duolingót, de kevésbé emlékeztet játékra, ami nem feltétlenül válik a hátrányára. Beállíthatjuk, hogy naponta hány percet tudunk szánni a nyelvtanulásra, és így a rendszer megmondja, hogy egy bizonyos időn belül hol fogunk tartani, mit értünk meg, és hogy milyen szinten tudjuk megértetni magunkat. Akár másoknak is segíthetünk a nyelvtanulásban: anyanyelvűként kijavíthatjuk a többi felhasználó házi feladatát, ahogy ők is hozzáférhetnek a mi szövegeinkhez és jelezhetik, ha valamit rosszul írtunk. Akárcsak a Duolingónak, ennek is van ingyenes verziója, de a jobb felhasználói élmény érdekében fizethetünk is.

A Busuu nyelvtanuló applikáció nagyon hasonlít a Duolingóra, de kevésbé játékos
A Busuu nyelvtanuló applikáció nagyon hasonlít a Duolingóra, de kevésbé játékos / Fotó: Coloré

Memrise

A Memrise leginkább videókkal dolgozik, amiket olyan emberekkel készít, akik az adott országban élnek. Ekképp úgy hallhatjuk a nyelvet, ahogy azt valóban használják az adott országban, ezért ha turistának megyünk a nyáron, tökéletes segítség lehet. Kiválaszthatjuk a minket érdeklő témákat, így ha tudunk köszönni vagy ételt rendelni, ezeket átugorhatjuk, és azokra a témákra koncentrálhatunk, amikben bizonytalanok vagyunk.

Babbel

A Babbel rövid, könnyed feladatokon keresztül tanít, ráadásul nemcsak magát a nyelvet, hanem az adott ország kultúráját és szokásait is megismerhetjük általa. A Duolingóval ellentétben videókat is láthatunk, és itt is fontos szerepe van a játékos tanulásnak. Podcastok és magazinok is rendelkezésre állnak azoknak, akik magasabb szinten állnak az adott nyelvből. A Babbelen jóval kevesebb nyelv közül választhatunk, mint a Duolingón, de így is megtalálhatjuk azt, amit keresünk. Az oldalon akár online órákra is befizethetünk tanárokkal és csoporttársakkal, ám ez egyelőre csak német, spanyol, francia és olasz nyelven lehetséges.

Számtógépen és telefonon egyaránt tanulhatunk
Számtógépen és telefonon egyaránt tanulhatunk / Fotó: Coloré

+1 Rosetta Stone

A Rosetta Stone-nak története van, ugyanis több, mint harminc éve létezik. Elsőként kazetákkal és cédékkel tanította az embereket, de már ez is betört a nyelvtanuló appok piacára. 25 nyelv közül választhatunk, és bár nem ingyenes, ha nem tetszik, amit kapunk a pénzünkért, egy hónapon belül visszaigényelhetjük az árát. Akár tanároknak is kiváló lehet, mert külön, iskolások számára készült felületük is van.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik a számára legjobb applikáció, de nem veszíthetünk sokat, ha az ingyenesekkel kezdünk, és amennyiben nem nyeri el tetszésünket, léphetünk egyet a fizetősök felé.

Nyitókép forrása: Unsplash