Barion Pixel Ez véd meg a felfázástól – 1. rész: A pisilés fontossága – Coloré

Ez véd meg a felfázástól – 1. rész: A pisilés fontossága

2023. 09. 06.

A felfázásnak számos külső oka is van, ám előfordul, hogy belső környezetváltozás okozza a baktériumfertőzés kialakulását, magyarán, ha elhanyagoljuk a pisilést!

A felfázás szinte mindenki életében előfordul. Bár férfiak és nők egyaránt megtapasztalhatják, a férfiak körében sokkal ritkább, és ezt elsősorban a testfelépítésüknek köszönhetik. Számos módon védekezhetünk a felfázás, vagy más néven hólyaghurut ellen: ügyelhetünk arra, hogy a vizes ruhát rögtön szárazra cseréljük. Az öltözködéssel védhetjük a medencénket. Az életmódunkkal tudunk a testünk belső egyensúlyára hatni, és az élettani funkcióinkat a szokásaink is jelentősen befolyásolják.

A pisilés, mint a felfázás ellenfele?

Ahhoz, hogy megértsük a baktériumok terjedésének okát, tisztában kell lennünk saját szervezetünk működésével! A húgyhólyagunk üreges szerv, ami a vizelet tárolására szolgál. A gyomorral, a vesével vagy a tüdővel ellentétben nincsen egyéb feladata: annyi a teendője, hogy tárolja a vesék által kiválasztott folyadékot. Ennek megfelelően speciális a beidegzése, ugyanis képes arra, hogy összehangolja a vizelet megtartását és ürítését. Mivel vizeletet tárol, nincs szükség arra, hogy folyton vécére rohangáljunk, hiszen bizonyos mennyiségű folyadék össze tud gyűlni benne. Nőknél akár három deciliter folyadékot is tud tárolni anélkül, hogy tudnánk róla. Ha ezt a kritikus mennyiséget eléri a térfogata, megjelenik a vizelési inger, hogy ideje üríteni a tartalmát. Ez ignorálható, de nem ajánlott.

A veséből érkező vizelet önmagában, egészséges körülmények között nem tartalmaz baktériumokat, ám ez nem jelenti azt, hogy védettek vagyunk! A húgyhólyag belülről nem teljesen steril. Gyakran a külső környezetből, így a végbél tájékáról, például szexuális aktus után baktériumok kerülhetnek a húgycsőbe. A férfiak esetében a húgycső hosszának hála a baktériumoknak is hosszabb utat kell megtenniük, és még azelőtt kimossa őket a vizelet, hogy a húgyhólyagba jutnának. A nők rövidebb húgycsövén néha pillanatok alatt eljutnak a kórokozók a húgyhólyagig, és ott könnyedén megtelepedhetnek, ha ritkán ürítjük a hólyagunkat. Ez az állapot vezet a felfázáshoz, avagy hólyaghuruthoz, amely kezeletlen esetben akár a vesékig terjedhet.

Mielőbb ürítsük a húgyhólyagunkat, amikor jelez nekünk. Amennyiben égő, csípő érzésünk van pisiléskor, és a hirtelen jelentkező, sürgető vizelési inger gyakran visszatér, akkor bizony baj van. A hólyaghurut nem játék, nincs idő késlekedni. A felfázás legáltalánosabb tünete az indokolatlan vizelési inger.

Ha gyanús tüneteket érzékelünk, érdemes gyorsan cselekedni. Korai és enyhe tünetek esetén bőséges folyadékfogyasztás (legalább napi 3 liter) és patikai készítmények is enyhíthetik a tüneteinket. Ha vér jelenne meg a vizeletünkben, felszökne a lázunk, nagyfokú levertséget vagy hátfájást tapasztalunk, kérjünk azonnal orvosi segítséget!

Nyitókép forrása: Getty Images