Barion Pixel Ezek a veszélyek leselkedhetnek a kedvencedre karácsonykor – Coloré

Ezek a veszélyek leselkedhetnek a kedvencedre karácsonykor

2023. 11. 30.

Bár a karácsony az emberek egyik legkedvesebb és legünnepibb ünnepe, a kisállatok számára különféle veszélyeket is rejthet. Egyes dolgok ráadásul súlyos, egészségügyi következményekkel is járhatnak, úgyhogy jobb előre megelőzni a dolgokat.

Mostani cikkünkben át fogjuk tekinteni az 5 leggyakoribb baleset/ veszélyforrást, amely a kisállatodat veszélyeztetheti karácsonykor.

Zsíros, fűszeres emberi ételek

Legyen apró cicád, vagy egy kutyád, jobb, ha az emberi ételektől távol tartod. Ugyanis, ha nincs hozzá szokva az emberi ételekhez, csúnya hasmenés, sőt akár az életét kockáztató hasnyálmirigy gyulladás is jelentkezhet.

A sós, fűszeres ételek pedig a veseműködést ronthatják, amely szintén egy nagyon súlyos betegséget okozhat.

Úgyhogy egy szó, mint száz, a legjobb, ha mindig a Petgurutól szerzed be a legjobb falatokat, mint amilyen például a kutyusok számára az N&D kutyatápok is. Ráadásul nagyon széles íz választékban találod meg, kis és nagy méretű kutyáknak való variációkat is fellelhetsz náluk.

Karácsony veszély
A családtagként kezelt kutyák esetében fokozott figyelmet kell fordítani karácsonykor / Kép forrása: manonallard / Getty Images

Édesítős ételek

Vannak olyan gazdik, akik vagy egészségügyi okokból, mint pl. cukorbetegség miatt, vagy csak a vonalaik vigyázása miatt sütnek/főznek különféle édesítőszerekkel. Azonban jó, ha tudod, ezek cseppet sem jók a kisállatoknak!

A xilit, vagyis nyírfacukor például a legközismertebb méreg a kutyáknak és görényeknek. A hatása ugyanis náluk pont, hogy fordított, hipoglikémiát okoz, azaz vércukor süllyedést emellett pedig heveny májkárosodást is. Még a leggyorsabb és leggondosabb állatorvosi kezelés mellett is kétséges, hogy a kiskedvenced túlélheti-e az ilyen fajta nassolást sajnos.

Csont adása

A legtöbb gazdi szereti az ünnepekkor extrán kényeztetni a kiskedvencét, hiszen nekünk is igazi terülj terülj asztalka van. Azonban a húslevesből vagy sült húsokból származó csontot ne add a kedvencednek. Hacsak nem akarod, hogy a kutyák és karácsony szavak együtt egy magas állatorvosi számlát jelentsen a jövőben.

A főtt csontok egy része ugyanis szilánkosan törik, amely felsértheti a bélnyálkahártyát. Ha pedig túl sokat kap a csontból, akkor pedig olyan súlyos székrekedést kaphat, amelyet csak végbél átmosással tudnak az állatorvosok kezelni. Ez pedig szintén nem lesz jó móka, amellett, hogy olcsó sem, az ügyeleti díjak miatt.

A cicák tudjuk, hogy szeretik a halat, azonban kerüljük el a halszálka vagy gerinc adását. Ugyanis megszúrhatja a szájukat, keresztbe állhat a torkukban szintén.

Karacsony veszély
Ami az ember számára ízletes, az a kutyának lehet veszélyes

Karácsonyfa és annak díszei

A kisállatok néha akár olyanok, mint a kisgyermekek. Imádják nézni és csodálni a karácsonyfát. Pláne, ha az teli van mindenféle csillogó dísszel és szalaggal!

Maga a tűlevél evése és szúrása és kisebb balesetekhez vezethet, azonban a nagyobb veszélyeket más dolgok jelentik: a fa eldőlése, vagy a díszek összetére/megevése.

Éppen ezért, tedd kutya/macska biztossá a karácsonyfát és kötözd ki stabilan, hogy ne borulhasson rá. Emellett pedig tudjuk mi is, hogy a nagyi antik üveg karácsonyfa díszei a legszebbek, de jobban jársz a műanyag variációkkal. És ezeknek a mérete legyen akkora, hogy a kedvenced ne tudja lenyelni semmiképpen sem.

A karácsony kutyával csak még szebb lehet, mi ezt valljuk! És ne felejtsétek el, hogy a gazdik részére kötelező megnézni egy kutyás karácsonyi filmet is!

Ha ezekre az apró dolgokra oda figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ünnepek nem az aggódásról fognak szólni, hanem a szuperebbnél szuperebb közös családi pillanatokról.