Barion Pixel Ajándékozz élményt! – Színházjegyek karácsonyra a Diótörőn túl – Coloré

Ajándékozz élményt! – Színházjegyek karácsonyra a Diótörőn túl

2023. 12. 07.

Van élet a pénztárcán, parfümön és vásárlási utalványon túl, különösképp, ha karácsonyi ajándékról van szó: az élmény ugyanis felejthetetlen meglepetés lehet szeretteinknek, különösen, ha együtt éljük át azokat. Cikkünkben arra biztatjuk az olvasókat, hogy bátran válogassanak a felsorolt színházak és társaságok előadásai közül, hiszen egy-egy produkció élménye feltöltőbb lehet, mint a fa alá helyezett tárgyak tömkelege.

Kétségtelen, hogy a színházi produkciók a történet mesélés különleges fajtái. Az érzelmekkel teli alakítások, a szemkápráztató jelmezek, a fények és hanghatások ugyan alap esetben is egészen különleges kulturális élményt jelentenek, de karácsony táján talán még fontosabb mondanivalókkal is szolgálnak: különböző szempontokat jelenítenek meg, ezáltal empátiára nevelve a nézőket. Már csak ezért is megéri megfontolni, hogy szeretteinket színházjeggyel örvendeztessük meg karácsonykor! Az óriási kínálatot elnézve azonban korántsem egyszerű eldönteni, mire érdemes beruházni, felhozatalunkban ezért öt olyan előadást ajánlunk, amelyek megtekintése nemcsak ajánlott, hanem szinte kötelező jellegű az elkövetkezendő időszakban. 

1. Fekete Péter – Centrál Színház

Egy jóképű tőzsdecápa találkozik a világ legnagyobb balekjával. Ugyan, mi baj lehet? Ebből az alaphelyzetből, s a vele kapcsolatos mókás és elszomorító eseményekből építkezik a 20. születésnapját ünneplő Centrál Színház régi-új darabja, a Fekete Péter.  

színházjegy karácsonyra, színházjegy, karácsony
Kép forrása: Sajtófotó/Tamás Dorka

„Kiváló csapat állt össze arra az örömteli feladatra, hogy a Centrál Színház 20. születésnapja alkalmából újra műsorra tűzzük a Fekete Péter c. zenés vígjátékot. Csodás díszlet, csodás kosztümök!” – nyilatkozta Básti Juli színésznő az újra repertoárra tűzött darab kapcsán, amelyet ezúttal már nem férje, a színházat üzemeltető Puskás Tamás, hanem fia, Puskás Samu rendez. „Míg várok a jelenetemre, boldogan nézem a fiamat a takarásból, hogy ő ne lásson engem. Tetszik a türelme, a nyugalma, humora, az ízlése” – tette hozzá a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. 

Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mesének mondható, alapszituációja aktuális, mindenki számára megfontolandó kérdéseket feszeget. „A Fekete Péter megejtő mese mindnyájunknak, fiúnak, lánynak, ifjúnak, bölcsnek. Olyan nívós bájjal terelget bennünket teljes egymásrautaltságunk elfogadása felé, hogy hirtelen karnyújtásnyira kerül egymástól fekete és fehér, magány és viszonzott szerelem.” – nyilatkozta a régi-új darabról Puskás Samu rendező. A történet örökérvényű tanulsága miatt az előadásra szóló jegy minden generáció számára tökéletes ajándék lehet a fa alá.

Főszereplők: Magyar Attila, Básti Juli, Martinovics Dorina, Fehér Tibor, Alföldi Róbert, Balla Eszter

Intézmény: Centrál Színház

2. A hetyegő vipera – Ráskó Eszter önálló estje

NagyÁrpi és a Tirpák Madonna óriási sikere után új önálló esttel készül Ráskó Eszter humorista. A nyíregyházi születésű művész november 20-án, szülővárosában, Nyíregyházán mondott Istenhozzádot a Tirpák Madonnának, amely Eszter felnövés történetét (nővé-, feleséggé-, anyává érését) állította a történetmesélés központjába. 

Elmondása szerint a Tirpák Madonna után nagy kihívás lesz számára másba belekezdeni, mivel „itt az élete egy igen jelentős szeletét mutatta meg.” A karcos humoráról ismert Eszter ugyanakkor hozzátette, hogy ami a következő önálló estet illeti, valami újszerűre vágyik, de hogy ez sikerül-e, az majd csak később derül ki. 

A Tirpák Madonna utolsó előadásán Eszter azt is elárulta, hogy januárban lesz az ősbemutatója A hetyegő vipera munkacímű előadásának, erre pedig már most is kaphatók jegyek a Dumaszínház oldalán. Eszter estje tökéletes ajándék lehet mindazoknak, akik szeretik a fanyar humort és azt, ha görbe tükröt tartanak eléjük.

Intézmény: Dumaszínház

3. Recirquel: Solus Amor

Korántsem a szavak, mint a mozdulatok szintjén kommunikálnak a Recirquel művészei a Solus Amorra keresztelt előadás során. A Vági Bence művészeti vezető rendezésében készült előadás a cirkusz, a klasszikus balett és a modern tánc furcsa elegyével andalítja el a nézőközönséget, címét tekintve pedig – talán nem meglepő, hogy – a szeretet és szerelem témáját állítja fókuszba. 

színházjegy karácsonyra, színházjegy, karácsony
Kép forrása: Recirquel hivatalos weboldala

A különleges előadás során a táncművészek nemcsak, hogy együtt mozognak, hanem szinte együtt is lélegeznek az ember nagyságú medvebábbal a színpadon. (Lásd képünkön.) A Solus Amor performansz megtekintését azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újdonságokra, de soha el nem múló imádatot éreznek a cirkusz és annak varázslatos világa iránt. 

Intézmény: Müpa