Barion Pixel Kis karácsony, nagy karácsony, szingli karácsony, de még milyen! – Coloré

Kis karácsony, nagy karácsony, szingli karácsony, de még milyen!

2023. 12. 16.

Ökör iszik magában, szingli karácsonyozik egyedül. Senki ne gondolja, hogy ez olyan tragikus. Az egyedül töltött karácsonynak nem kell a magányról szólnia.

A karácsony a szeretet ünnepe, amikor a család összegyűlik és boldogságban telnek az órák, amit együtt töltenek. De más hangvételt nyerhet annak a karácsonya, akit kikészítenek a magánéleti kérdésekkel. Szingli karácsony tényleg annyira borzasztó lehet?

Mint mindennek van előnye és hátránya, így a szingliségnek is. Nem szabad belefulladni ebbe az állapotba. Ugyanakkor, ha nem úgy alakul valakinek a magánélete, mint ahogy azt szeretné, vagy ahogyan elvárják tőle, attól még az egyedüllét nem feltétlenül mosódik össze a magánnyal. Még karácsonykor sem.

Szingli karácsony
Kezeld rugalmasan az ünnepeket, légy nyitott a lehetőségekre! / Kép forrása: FTiare / Getty Images

Mennyire vagy lélekben felkészülve egy kapcsolatra?

Ha azonban egy nehéz szakítás, kapcsolat után vagy, talán még jól is esik a felszabadultság, a kötetlenség, így az ünnepek alatt sem a magány frusztráló nyomását érzed, hanem a lehetőségeket, a szabadságot. A szingli karácsony igenis lehet remek, ha arról az oldaláról közelíted meg.

Ha minden vágyad egy normális párkapcsolat, akkor az ünnepek közeledtével a lelked is intenzívebben ácsingózhat a szerelem után. Lelki szemeid előtt már látod a közösen töltött családi összejöveteleket? Nos, akkor megszenvedheted a karácsonyt egyedül. Csakhogy ez rajtad múlik.

Szingli karácsony, boldog karácsony?!

Az biztos, hogy egyedülállóként a család-, rokonlátogatás csak a tieidre korlátozódik és nem kell a párod retyerutyáját is körbejárni, így több kört megspórolhatsz.

Ráadásul pénztárcakímélő is, úgyhogy ez plusz előny, mert nemcsak a párodra nem kell gondolni, de a hozzátartozóira sem.

Akkor vásárolsz a családodnak ajándékot, amikor csak akarsz és nem kell időt egyeztetni. Te döntheted el azt is, hogy mire adsz ki pénzt.

Olyan karácsonyi dekorral bolondíthatod meg az otthonodat, amilyennel csak akarod és ez vonatkozik a karácsonyfára is.

Szingli karácsony
Lepd meg magad valamivel, amire már régóta vágysz / Kép forrása: Prostock-Studio / Getty Images

Amit a párod ajándékára kellene költened, azt fordíthatod magadra.

Nemcsak a párod családjának látogatása marad ki, hanem te gazdálkodhatsz az időddel. Saját magad dönthetsz arról, hogy hová és mikor mész, kivel találkozol, meddig maradsz. Olyan szabadság ez, amelyet az élvez igazán, aki nem bánkódik az egyedülléten, hanem elfogadja azt.

Hatalmas szabadságot ad a konyhában is. Még ha semmilyen ellenérzésed sincs a sütéssel, főzéssel, könnyen lehet, hogy az ünnepek idején nem erre akarod az idődet fordítani. Kiélvezheted a családi, baráti meghívásokat. Ha úgy tartja kedved, akkor rendelsz magadnak és a konyhát csak tálalásra, az telek melegítésére használod. Micsoda szabadság! Tudod milyen sok nő irigykedik csak a gondolatért is.

Mit mond a szingli karácsonyról a szakember?

Kocsis-M. Brigitta, coach azt javasolja azoknak, akik szinglik és az ünnepeket is egyedül töltik, hogy

Nemcsak családhoz, párkapcsolathoz lehet kapcsolódni, hanem ugyanolyan jó lehet, hogyha két ünnep között barátokkal vagy a távolabbi családdal találkozunk. Nem kizárólagos dolog, hogy csak egy családdal vagy párkapcsolattal lehet boldog egy ünnepnap.

A coach szakember arra is kitekintett, hogy nem feltétlenül kell a hagyományok szerint eljárni. Miért ne tehetné meg valaki, hogy a karácsonyt ne 24-én szenteste ünnepelje meg, hanem mondjuk a két ünnep között valamikor, amikor a barátaival is tud találkozni? Ha más időpontban lehet együtt egy baráti társaság, az ajándékozás és az együttlét öröme ugyanolyan erejű lehet.

Sokkal könnyebbé tehető az ünnep, ha azt rugalmasan kezeljük. Ez általánosságban véve mindenkire igaz lehet, de szingliként is érdemes elengedni elveket, makacs megszokásokat.

Ha úgy alakul, hogy egyedül töltjük a szentestét, akkor igazából végtelenül szabadok vagyunk és kompromisszum nélkül megvalósíthatjuk a számunkra legtökéletesebb szentestét.

Ha nem értékeled a szingliség pozitívumait, így éld túl a karácsonyt

Már most rástresszelsz a karácsonyra, mert vágyakozol egy jó párkapcsolatra, de az még késlekedik? Lélekben már felkészültél a rongyosra hallott kérdésekre, amelyeket a párkapcsolati státuszod minden negatívumára kitérnek? Kerekedj felül mindezen!

Segíts másokon!

A legjobb módszer, ha eltereled a figyelmedet. Ne a munkába temetkezz, bár az is egy módja annak, hogy ne a saját magánéleti kudarcodon rágódj. Ezt az energiát azonban inkább fordítsd valami jóra. Így karácsony közeledtével amúgy is szeretnek az emberek segíteni, így te is megteheted ezt. Nem is kell messze menned ezért, hiszen sajnos sokan élnek nehéz körülmények között. Ha a fókuszba olyan embereket helyezel, akik rászorulnak a segítségre, valószínűleg a te bajod el fog törpülni az övék mellett.

Sokszor apró kis cselekedetek is nagy segítséget jelenthetnek, ezért nyisd ki a szemed és a lelked, vedd észre a segélykiáltásokat.

Szingli karácsony
Tervezz, álmodozz! / Kép forrása: nicoletaionescu / Getty Images

Álmodozz!

Év végéhez közeledve sokan számadást végeznek az elmúlóban lévő évvel. Ha úgy érzed, hogy 2023 nem adta meg azt, amire vágytál, akkor ideje új tervet készíteni és a jó szerencsét bevonzani. Ehhez az szükséges, hogy konkrétan megfogalmazd az álmaidat, vágyaidat. Legyél konkrét. Rukkolj elő megvalósítható és ne agyament, elszállt, a valóságtól totálisan elrugaszkodott ötletekkel.

A középpontban: te

Itt az ideje, hogy év végére lelassulj. Csinálj olyan dolgokat, amelyek neked örömet okoznak. Nincs megalkuvás! Figyelj oda magadra és add meg a testednek, lelkednek, amire csak vágyik. Lepd meg magad valami régóta vágyott ajándékkal. Érezd annak értelmét, hogy sokat dolgozol.

Ne feledd: nem vagy egyedül. Ha mégis úgy érzed, hogy a magány, a depresszió eluralkodott feletted és úgy érzed, hogy nincs senki, aki meghallgatna, tanácsot adna, akkor oszd meg gondolataidat, érzéseidet rád figyelő emberekkel. Élj a lelki elsősegély szolgálat segítségével!

Nyitókép forrása: svetikd / Getty Images