Barion Pixel Utálsz ajándékot csomagolni, mert az percek alatt a kukában végzi? Csomagolj a fenntarthatóság jegyében! – Coloré

Utálsz ajándékot csomagolni, mert az percek alatt a kukában végzi? Csomagolj a fenntarthatóság jegyében!

2023. 12. 17.

Ha túl vagy az egyik stresszforráson, nevezetesen az ajándékok beszerzésén, akkor még mindig ott van egy megoldandó feladat: a csomagolás. Ha nem vagy mestere, de az otthon található, éveken át felhalmozódott és fel nem használt csomagoló papírokban gondolkodsz, akkor már teszel valamit a fenntarthatóságért.

Azt mondják, hogy minden nőnek van egy olyan szatyra, amelyben az összes többi használaton kívüli szatyor (50 és 200 darab közötti számban kell gondolkodni) van. Ha magadra ismersz ebben, akkor lehet az is ismerős, hogy a legnagyobb dísztasak, amelyet valaha ajándékozás során kaptál, valószínűleg több másik társát kebelezi be már évek óta. Ugyanígy gyűlnek a csomagolópapírok is egy eldugott helyen az otthonodban és csak arra várnak, hogy végre egyszer felhasználd azokat.

Csomagolás
A természetes csomagolóanyag a környezettel is kíméletes / Kép forrása: Vladimir Vladimirov / Getty Images

Mibe csomagolj, hogy az kíméletes legyen?

Láttál már kisgyermeket ajándékot kibontani? Mindegy, hogy mennyi időt vesződtél a gondos és szép csomagolással, hogy mennyit költöttél a külső borításra, a gyerekeket bizony a tartalom érdekli és meg is tesznek mindent azért, hogy a leghamarabb hozzáférjenek. A papír jóformán megsemmisül a kezeik alatt.

Elgondolkodtál már azon, hogyan kellene megoldani az ajándékozást úgy, hogy kapjanak szép borítást a meglepetések, de az ne kerüljön pénzbe és a környezetre is kíméletes legyen?

Nézz körül, csak találsz valamit!

Nos, ha vannak használaton kívüli, jó minőségű, nem gyűrött és nem sérült ajándéktasakjaid, miért ne hasznosítanád tovább? Nemcsak pénzt spórolsz meg, hanem a természetet is megkíméled azzal, hogy feleslegesen vásárolsz újabb tasakot.

Ugyanígy kell gondolkodni a díszes papírokkal is. Akkor sincs gond, ha kicsit gyűröttebb része is van. Úgy helyezd a papírt, hogy az kevésbé látható legyen, vagy fedd el valamilyen dísszel, szalaggal.

Csomagolás
Egyszerű, nagyszerű és kíméletes megoldás / Kép forrása: Shintartanya / Getty Images

Nézz körül, hogy nem maradt-e egy felesleges cipősdoboz, vagy más papírdoboz, amely alkalmas lehet a csomagolásra.

Nincs se ajándéktasak, se megmaradt csomagolópapír? Semmi gond, ha van készleten újságpapír.

Meglepetésben az ajándék

Ha a fenti három megoldás valamiért nem működik, akkor gondold újra az ajándékodat. Lehet, hogy némi újratervezésre lesz szükség, de ha sehogy sem voltál elégedett az ajándékkal, akkor szerezz be ahhoz egy olyan másik ajándéktárgyat is, amely akár csomagolásként is funkcionálhat és hasznos is. Hogy egy példát is hozzak: a vásárolt bögrét csomagold bele egy zokniba, sapkába, kesztyűbe, edényfogó kesztyűbe, konyharuhába, pólóba, asztalterítőbe. El ne felejtsd ismertetni a megajándékozott személyt, hogy óvatosan bánjon a kibontással, mert törékeny tárgyat rejt. Ezzel a módszerrel sok minden becsomagolható és lényegében két ajándékot is átadsz.

Ha pénzt szeretnél átadni, de azt bújtatottan, akkor vegyél mellé egy kisebb ajándéktárgyat, esetleg egy cserepes szobanövényt és abban rejtsd el a pénzt. Hívd fel a figyelmet arra – ha netán nem venné észre –, hogy más ajándékot is találnia kell a virágon, ajándéktárgyon kívül.

Alkalmazhatod a furoshiki módszert is.

Díszítés a természetesség jegyében

A természet, de akár a konyhád is tartogathat olyan elemeket, amelyek a csomag díszítését szolgálhatják. Toboz, falevelek, szárított gyümölcs, fahéjrúd, fenyőág. Bármi jöhet, amely természetes anyagú és nem okoz gondot a lebomlásban.

Minek csomagolás?

Vannak olyan ajándékok, amelyeket kár elrontani papírral vagy bármi mással, mert annyira mutatós a dobozuk, a megjelenésük. Ebben az esetben valószínűleg az sem fog rosszallóan nézni rád, aki így veszi át az ajándékát.

Nyitókép forrása: EllenMoran / Getty Images