Barion Pixel Helyes alváshigiénés szokások – Coloré

Helyes alváshigiénés szokások

2024. 02. 09.

Az alváshigiénés szokásaink sokkal nagyobb hatással lehetnek a mindennapi jóllétünkre, mint gondolnánk. Mutatjuk, hogy miket kell betartanod ahhoz, hogy garantáltan kipihenten ébredj!

Az alváshigiénés szokások tekintetében a legtöbben egyáltalán nem tartják fontosnak a napi rutin kialakítását. Sajnos rengeteg ember szenved alvási problémáktól, vannak, akik már kora este rettegni kezdenek az éjszaka miatt, és számos felnőttnek éjszakáról-éjszakára meg kell küzdenie az inszomniával, vagyis az álmatlansággal. Szomorú, de a legtöbb esetben kiütéssel győz az utóbbi, ugyanis jellemző, hogy sokan csak akkor kezdenek el változtatni, amikor már súlyos alváshiánytól és annak talán még súlyosabb következményeitől szenvednek. Éppen ezért az alváshigiénés szokások kialakítása a kiegyensúlyozott élet egyik alappillére, hiszen a pihetető éjszakai alvás a legnagyobb gyógyír a szervezetünk számára.

De mik is azok az alváshigiénés szokások?

Sajnos a legtöbb ember alvási rutinja mindössze annyiból áll, hogy késő este, amikor minden tennivalójával végzett, szinte szó szerint beájul az ágyba, és reggel kábán és mérgesen nyomkodja a szundi gombot a mobilján, konstatálva, hogy bár képtelen, de kénytelen kikelni az ágyból. Így cseppet sem kipihenve, frusztráltan és fáradtan, megfelelő regeneráció nélkül kezdi el a következő napot.

Gondoljuk végig a napunkat az ébredéstől a lefekvés pillanatáig! Számtalan olyan rutinszerű tevékenységet végzünk, amelyet tudatosan alakítottunk ki azért, hogy egészségesebb, teljesebb életet éljünk. Ilyen például a testi, arcápolási, fogászati higiéniai rutin. Az alvás vajon miért szorul ennyire háttérbe?

Az alváshigiénés szokások több dologból adódnak össze, és talán nem is gondolnánk, hogy ha akár egy pohár vízzel kevesebbet fogyasztunk, vagy ha elalvás előtt még három e-mailt megválaszolunk, az bizony hatással lesz a pihenésünk minőségére. A jó alváshigiéniai rutin kialakítása mindig akkor a legtökéletesebb, ha csak és kizárólag a saját jóllétünket és életviteli szokásainkat vesszük figyelembe. Ugyanakkor vannak olyan alappillérek, amelyek mindenki számára követendőek.

Jöjjenek az alappillérek!

Ilyen például az, amire már utaltunk is: a megfelelő folyadékbevitel, a kék fényt kibocsátó eszközök (mobiltelefon, tablet, laptop, televízió) kikapcsolása elalvás előtt legalább két órával. A nap folyamán végzett sport, fizikai aktivitás is rengeteget számít, ugyanis az igénybe vett izmok szinte követelik a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenést. Mi több, gyakran előfordul, hogy sokkal lassabban halad az izomépítés és a fogyás is, ha az alvással kardinális gondok vannak. A hiúságot fokozandó, az arcbőrünk milyensége is egy tökéletes indikátora annak, hogy hogyan telnek az éjszakáink, ugyanis a pihentető alvás segíti a bőr természetes kollagéntermelését.

Az alvásrutin kialakításakor fontos, hogy ismerjük meg saját bioritmusunkat és tartsuk magunkat a rendszerességhez. Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. Sokak egy kávéval indítják a reggelt, de bármennyire is imádjuk, délután és este már kerülendő a fogyasztása, még akkor is, ha nem okoz magas vérnyomást. Fontos az is, hogy az ágyunk, legfőképp a matracunk legyen kényelmes, a számunkra megfelelő párnát válasszuk és a hálószobánk hőmérséklete 18-20 fok között legyen. Elalvás előtt gondoljuk végig az elmúlt nap történéseit, és adjunk hálát a jó dolgokért. Ez az elcsendesedés és befelé figyelés is nagy segítség lehet az elalvás segítésében.

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)