Barion Pixel A tartós stressz ellen is van megoldás – 5 módszer, amellyel könnyebbek lehetnek a mindennapok – Coloré

A tartós stressz ellen is van megoldás – 5 módszer, amellyel könnyebbek lehetnek a mindennapok

2024. 02. 09.

A tartós stressz igencsak megtépázhatja az idegeinket, amelynek számos jelét tapasztalhatjuk magunkon. Van azonban megoldás arra, hogy megbirkózzunk vele!

A hosszan fennálló stresszt sokan tapasztalhatják, ami nemcsak különböző rossz érzések formájában jelentkezhet, hanem számos fizikai tünet is kísérheti. A stressz az emberek nagy százalékát érinti, ám nem minden esetben káros! A szakirodalom szerint ugyanis a stressz egy bizonyos pontig teljesen normális, annál is inkább, mert jobb teljesítményre és több munkára sarkall. Ez az úgynevezett pozitív stressz, ha azonban mindennapossá válik a felpörgetett működés, már negatív stresszről beszélünk. Ez akkor történik, ha egy adott helyzetre az idegrendszerünk idegességgel válaszol, ami – ha az életünk részévé válik – nemcsak a lelkünket mérgezi, hanem a testünket is. A gyulladt bőr, az izzadó tenyér, a gyomorfájás, a kialvatlanság, a heves szívdobogás és a fejfájás mind ennek tudható be, így, ha ezeket a jeleket észleljük magunkon, érdemes változtatnunk!

Mit tehetünk a tartós stressz ellen?

Ha észrevesszük magunkon, hogy régóta fennálló stresszel állunk szemben, a legjobb, ha a kiváltó okot szüntetjük meg. Ez lehet munkahely, egy élethelyzet vagy akár egy személy, aki megnehezíti a mindennapokat. Sajnos azonban nem minden esetben lehetséges megszabadulni a stressz kiváltó okától, és ilyenkor vethetünk be különböző technikákat arra, hogy kevésbé hassanak ránk a kellemetlen helyzetek.

Sport

Bár sportolni nem mindenki szeret, mégis érdemes megpróbálni, hiszen a különböző mozgásformák endorfint termelnek, amelynek hatására sokkal szebbnek látjuk a világot annál, mint amilyen. Így a kedvünk is jobbá válhat tőle, és egészen új megvilágításba kerülhetnek a megoldhatatlannak tűnő problémák. Egy számunkra megfelelő tempóban lezajló kocogás csodát tehet, de az úszás és a biciklizés is tökéletesek arra, hogy ellazítsanak. Ha ezekre nincs módunk, napi fél óra séta is megfelelő kikapcsolódást nyújthat, rossz idő esetén pedig benti gyakorlatokat is végezhetünk!

Hobbi

Sokak számára a sport jelenti a hobbit, ám ha ez nem elégít ki bennünket, érdemes más után nézni! A felnőtteknek készült színezők kifejezetten alkalmasak stresszoldásra, de akár a kötésben, a hímzésben, az olvasásban vagy a főzésben is megtalálhatjuk azt, ami kikapcsol bennünket. Olyan, általunk kedvelt tevékenységet is választhatunk, amelyet nem mi magunk csinálunk, csupán élvezzük a látványát, így járhatunk színházba, koncertre, kiállításra vagy akár moziba is!

Meditáció

A meditáció tökéletes lehetőség arra, hogy elcsendesedjünk és fejlesszük magunkat. A különböző légzőgyakorlatokkal összekötött meditálás segít megszabadítani a lelkünket nyomasztó tényezőktől, s ezáltal könnyebben szembenézhetünk a félelmeinkkel, legyen az egy bizonyos helyzet vagy akár egy személy. A megfelelő légzés által kreatívabbnak érezhetjük magunkat, ráadásul mivel a két agyféltekénk összekapcsolódik, olyan kérdésekre kaphatunk választ, amelyekre nem is gondoltuk volna!

Alvás

A tartós stressz általában kialvatlansággal párosul, hiszen sok esetben a könnyű elalvást éjszakai ébrenlét követi. Bár önmagában a több alvás nem fogja megoldani a stressz kiváltó okát, abban mindenképpen támogat, hogy kezelni tudjuk a ránk nehezedő nehézségeket. A jó alvásban segíthet egy nyugtató zene és az is, ha lefekvés előtt mellőzük azt, hogy a telefonunkat nézzük, hiszen az abból áradó fény megnehezítheti az elalvást.

Ismerkedés önmagunkkal

Érdemes időt szánni arra, hogy megismerjük saját érzéseinket és gondolatainkat. Ismerjük fel, hogy mely helyzetek vagy személyiségek nehezítik meg az életünket, és próbáljunk meg megoldást keresni az adott problémára! Akár magunkban gondolkozva is választ kaphatunk a kérdésekre, de egy baráti beszélgetés is új megvilágításba helyezhet egy-egy problémát. Amennyiben nem találunk kiutat, érdemes szakember segítségét kérni, hiszen egy szakképzett pszichológus vezetésével elindulhatunk a stresszmentes élet felé vezető úton.

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)