Barion Pixel Helló strand, helló hüvelygomba? Nem feltétlenül! Így győztem le! – Coloré

Helló strand, helló hüvelygomba? Nem feltétlenül! Így győztem le!

2023. 08. 04.

A hüvelygomba nem játék, leginkább azért, mert a nyári időszakban sok jóból kimaradunk, ha ilyen problémánk van. Ha azonban odafigyelünk, maximálisan kiélvezhetjük az év legszebb hónapjait!

Hüvelygomba. Hány nyaramat keserítette meg annak idején! Különösen akkor volt kínos, amikor nyáron szíven talált a szerelem – bár utólag belegondolva, jó pár rossz döntésemet akadályozta meg a nyavalya. Ennek ellenére nem kívánom vissza, sőt! Fiatalabb koromban viszont nem gondoltam rá, hogy mitől alakulhat ki egy ilyen fertőzés, nem is érdekelt: csak éltem az életem, aztán hopp, viszket. Nem baj – legyintettem flegmán. Dehogynem volt baj, csak még nem tudtam, mekkora!

Jószerivel egy nap sem telt bele, és tudtam, hogy gond van, pedig sosem volt gombám. Ez volt az érettségi előtti utolsó nyár, úgyhogy emlékezetesen kezdődött a szeptember: nem pont azt a szuvenírt szereztem be a nyaralás során, amit a többiek! Bárcsak írhatnék egy levelet múltbéli önmagamnak! Sok kellemetlenségtől megkíméltem volna magamat!

Medence
Nem kell csónakban átvészelned a nyarat! / Kép forrása: Chris Gorman / Getty Images

Hüvelygomba: amikor oda a strand, a szerelem és a társasági élet

Na jó, talán túlzok, a társasági élet nincs oda, de még mindig élénken él bennem, ahogy diszkózunk, és csak arra tudok koncentrálni, hogy majd’ beleőrülök, annyira viszket, nyilvánosan pedig az ember nem kezdi el vakarni magát, különösen nem ,,ott”. Rettegtem a nyaraktól, mert tudtam, hogy jön a gomba, és letarol mindent, mint egy nyári jégeső. Kár, hogy még nem tudtam azt, amit ma, de ezennel megírom levelemet múltbéli, tapasztalatlan önmagamnak, hogy ha én nem is, hátha valaki megkapja!

Szia, Kiscsaj!

Ez lesz az utolsó nyarad érettségi előtt! Már biztos várod! Mentek a Balatonra a szüleiddel, a Velencei-tóhoz a barátnőkkel, és talán még a szerelem is rád talál! Feledhetetlen nyárnak nézel elébe – akkor is, ha hallgatsz rám, akkor is, ha nem. Nem akarok spoilerezni, de nagyon csúnya gombát fogsz összeszedni! Úgy fog viszketni, hogy majd’ belebolondulsz. Szerencsédre én már túlvagyok jó pár rosszul sikerült nyaraláson, úgyhogy elmondom, hogyan kerülheted el azt, hogy életed legszebb nyarai viszketéssel teljenek!

Sajnos a te idődben még nincsenek vény nélküli patikai készítmények, így leginkább orvos által felírt kencékkel tudod kezelni a bajt – már ha van elég bátorságod elmenni ezzel az orvoshoz. Bár nincs benne szégyellnivaló, tudjuk, hogy sok szakember meglehetősen szigorú volt abban az időben.

Ahhoz, hogy ne legyen dolgod az orvossal, pár fontos dolgot kell betartanod, és garantáltan elkerül a hüvelygomba!

Hé, víz!

A Balatontól nem kell félned, de még egy strandtól sem, viszont a klórozott meleg víz már más tészta! A gombás megbetegedéseknek ugyanis melegágya a pára és a meleg víz, így nemcsak hüvelygombát szedhetsz össze, de akár bőr- vagy körömgombát is! A medencék tisztán tartásához pedig klór kell. Érdemes hát elkerülni ezeket a helyeket, és csak a hidegebb vizű medencéket használni, habár a klór jelenléte ott sem ideális!

A divat nem minden!

Emlékszem, milyen jó kis szexi, pánt nélküli, elasztikus melltartók meg parányi bikinibugyik voltak fiatalságom idején, de ne dőlj be nekik! Csak akkor viselj ilyeneket, ha az anyaguk is megfelelő! Figyelj rá, hogy a napi szinten használt fehérnemű pamutból készüljön! Ugyanakkor a fürdőruha is jól szellőzzön és gyorsan is száradjon! Mindennek ellenére érdemes lezuhanyozni fürdés után, és száraz fürdőruhára váltani, így megakadályozva, hogy a nedves környezetben elszaporodjanak a gombák.

Úszás
A hüvelygomba a sportolásban is akadályozhat! / Kép forrása: Picture Alliance / Getty Images

Csak óvatosan a strandbüfével!

Csodás fiatalkor, amikor az ember ehet, amit csak megkíván, mert nem látszik az alakján! Ügyelj azonban arra, hogy ne vidd túlzásba, mert a szénhidrátban gazdag étkezés csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, úgyhogy ha naponta letolsz tíz gombóc fagyit, bizony számíthatsz arra, hogy a gomba is befigyel! Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, hogy ezzel is segítsd az immunrendszered munkáját, ami védhet a betegségek, így a gombák ellen is!

Ahová a király se…

A strandvécék minőségét nem kell elmesélnem, bizonyára tudod, hogy csak akkor jár oda az ember, ha nagyon muszáj! Mivel rengetegen használják, nem lehet tudni, hogy mivel állunk szemben, ezért mindig moss kezet vécézés előtt, és soha, de soha ne ülj rá a deszkára! Bár vannak, akik szerint a deszka nem fertőz, nem lehet eléggé óvatos az ember lánya! Törlésnél mindig elölről hátrafelé törölj, és moss kezet, miután végeztél!

Ha mindezek ellenére is viszkető vagy égő érzést érzel, akkor sajnos nem sikerült elkerülni a bajt.

Ölel a te jövőbeli éned, aki már bátran jár strandra, és tudja, mitől döglik a légy – akarom mondani, a hüvelygomba!

Nyitókép forrása: Getty Images