Barion Pixel Gombafertőzés a párkapcsolat megkeserítője, avagy pingpongozás monogámként – Coloré

Gombafertőzés a párkapcsolat megkeserítője, avagy pingpongozás monogámként

2023. 08. 05.

A gombafertőzés bár nem nemi betegség, gondot okoz, ugyanis fertőzhetik egymást a párok, ezért ha megjelenik, bizony mindkét félre kezelés vár!

A gombafertőzés a nők nagy részét legalább egyszer megtalálja élete során, ám előfordul, hogy bizonyos időközönként vissza-visszatér. Ennek több oka is lehet, amelyek egyike a szexuális élet. Ugyan a Candida-fertőzés nem a nemi betegségek sorát gyarapítja, mégis képes nemi aktus során terjedni, ám inkább a nőket veszélyezteti, mint a férfiakat.

Mi az a Candida?

Ez a fajta gombafertőzés elsősorban a női nemi szerveket érinti, de a férfiak sem immunisak rá. A Candida egészséges időszakban is jelen van a hüvelyben, ám ha bizonyos oknál fogva elszaporodik, az kórosnak mondható és különböző tüneteket okoz. E gombák elszaporodását az enyhén savas alacsony hüvelyi pH gátolja. A hüvelyi pH emelkedésének több oka lehet, így hormonális változások, cukorbetegség, terhesség, antibiotikumok szedése, de akár a stressz is okozhatja.

A tünetek között elsőként általában a pirosodás és a viszketés jelentkezik, de a hüvelyi folyás, a fájdalom, valamint az égető érzés éppúgy a Candida kísérője lehet. Nem érdemes megvárni, hogy magától elmúljon, ugyanis a rendkívül gyorsan szaporodó gomba elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat. Különböző krémekkel és kúpokkal küzdhetünk ellene.

Szexuális együttlét
A gombafertőzés bár nem nemi betegség, képes szexuális úton terjedni / Kép forrása: Pexels

Gombafertőzés a párkapcsolatban

Több olyan tényező van az életünkben, amelyek a Candida gyakori megjelenését okozhatják. Ezek közül van, amit rendkívül nehéz befolyásolni. Az antimikotikumok (gombaellenes szerek) szedése bizonyos esetekben elengedhetetlen. Sok fogamzásgátló tabletta is előidézheti a hüvelygomba visszatérését. A szénhidrátok túlzott fogyasztása miatt is felborulhat a hüvelyflóra, és természetesen a higiénia elhanyagolása is lehet a gondok okozója.

Sajnálatos módon a szexuális élet ugyancsak állhat a háttérben, ugyanis a gombafertőzés kiválóan alkalmas arra, hogy pingpongozzunk vele: hol az egyik félnél van a labda, hol a másiknál. Hátránya azonban, hogy leginkább a nőknél okoz problémákat, de a férfiak sem feltétlenül ússzák meg a fertőzést. Előnyt élveznek azonban, ugyanis az ő esetükben akár tünetek nélkül is jelen lehet a gomba, így akár tudtuk nélkül is képesek fertőzni. Mindennek ellenére nem szükségszerű, hogy a Candidával fertőzött férfi átadja a partnerének a fertőzést, különösen akkor, ha mindkét fél odafigyel az intim higiéniára.

Férfiak esetében intő jel lehet a gomba jelenlétére a nemi szerv felső részének pirosodása és viszketése, valamint a kellemetlen, égő érzés a szexuális aktus során. Ilyen esetben a fertőzés bekerül a hüvelybe, s ha nem is feltétlenül fertőz, a stressz, az antibiotikum szedése és egyéb tényezők mellett nagy eséllyel pár napon belül a hüvelyben is elszaporodik. Nőként sokkal nagyobb esélyünk van elkapni a gombát nemi aktus során, ám párunknak nehezebben adhatjuk át, ugyanis a hímvessző más, szárazabb közeg, mint a hüvely, így a gombáknak kevésbé kedvez. Mindennek ellenére nem lehetetlen megfertőzni a férfi felet, ugyanis az immunszupresszió vagy a cukorbetegség, valamint a fitymaszűkület elősegítheti a gombák szaporodását.

Ha valamelyik fél, legyen akár nő vagy férfi, tüneteket tapasztal, érdemes kerülni a nemi életet és kezelni a gombát. Amennyiben a tünetek maradéktalanul elmúlnak, gond nélkül lehet folytatni a szerelmet, nem elfeledve az intim higiéniát, és a nőknek nemcsak az aktus előtt, de utána is mosakodni.

Nyitókép forrása: Getty Images