Mondj egy okot, amiért nem bortúrázol!

2021. 09. 21.

„Itt van az ősz, itt van újra”, és a bortúra remek program, hogy többet megtudjunk a szőlőről, a borokról, a borászatokról.

Az ősz tele van lehetőségekkel és szépségekkel, amelyet a természet biztosít számunkra. Ez az évszak talán a legkellemesebb a kirándulásokra. A nyári hőség után az ősz frissessége lendületbe hoz. Kiszámíthatatlanabbá válhat ugyan az időjárás, de biztos, hogy tartogat számunkra még szép napokat, és még csak határainkat sem kell elhagyni azért, hogy gyönyörűséget láthassunk. Ha borkedvelő családunk, baráti körünk van, akkor a kirándulást a bor köré is lehet szervezni.

Tudtad, hogy piciny országunknak 22 borvidéke van? Ennyi bort termelő terület mellett nem csoda, hogy bortúrákkal csábítják a kóstolni, tanulni, szórakozni vágyókat. A teljesség igénye nélkül figyelmetekbe is ajánlunk rögtön néhány borvidéket.

Bortúra
Kép forrása: Pexels

Elsőként a Balaton közelébe hívunk: ez a környék nemcsak a tó vizével várja a turistákat. A kirándulásra csábító természet mellett a Badacsonyi borvidékkel is büszkélkedhet, amely az ország legnagyobb tavának északi partján terül el. A borvidék területére jellemzőek testes és magas alkoholtartalmú, saját karakterrel bíró borok, amelyek az ízérzékelésünkre hatnak leginkább, de ha ide vesszük utunkat, akkor minden érzékszervünket megdolgoztatjuk.

A hegyek mindig is a szőlőtermesztés területei voltak. Nincs ez másképp a Tokaji borvidék esetében sem. A legészakabbra és legmagasabban fekvő borvidékünk, amely egyben talán a legismertebb is. A terület az ősidők óta lakott volt és talán már a honfoglaló magyarok is foglalkoztak a szőlőműveléssel, borkészítéssel, amely ezután egyre tudatosabbá vált. A tokaji borok egyedisége a talaj minőségében, mikroklímájában van.

Az Alföld is kínál bort és bortúra lehetőségeket. A Kunsági borvidék a legnagyobb hazánkban. A nagy területnek köszönhetően különböző szőlőfajták teremnek meg, így a borok is változatosak.

Alföldiként szeretem elhagyni a sík terepet. Élvezem a hegyek klímáját, látványát, amelyek mind megtestesülnek, ha hegyen érett szőlőből készült bort fogyasztok.

Nemes nedű

Régóta ismert italunk a bor, amely egyszerre tölti be a gyógyhatású és élvezeti szer fogalmát. A szőlőtermesztés és borkészítés évezredekre visszatekintő hagyománnyal rendelkezik, amely napjainkra a reneszánszát éli. Hamvas Béla: A bor filozófiája című művében ekképp ír az italról:

„Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk.”

A szüreten már jócskán túl, az idei borok is a palackokba kerültek. A pincészetek borkészlete várja a kóstolókat.

Bor, gasztronómia, hagyományok

Nem kell borszakértőnek lenni ahhoz, hogy a bor váljon a kirándulásunk főszereplőjévé. Még a bort sem szükséges szeretni ahhoz, hogy remekül érezzük magunkat boros vidéken. A bortúrák kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy kikapcsolódjunk, mindezt a gasztronómia, a kultúra, a történelem, a művészetek jegyében. A turizmus egy olyan ágáról van szó, amely egy adott borvidék borászati termékeit mutatja be. Ennél azonban jóval több, mert számos információval gazdagodhatunk a szőlő- és borfajtákról, a borkészítés hagyományairól, módjairól, a bor és gasztronómia kapcsolatáról, harmóniájáról.

Bortúra
Kép forrása: Pixabay

A különböző borászatok vendéglátóival személyes kapcsolatot létesíthetünk, amely meghittebbé és maradandó élménnyé teszik az amúgy is jónak ígérkező programokat, ezáltal még bensőségesebb információkhoz juthatunk. A bortúrák ezzel a tevékenységükkel a helyi értékek és kultúra védelmezői.

Bortúrára fel!

Szervezett vagy egyéni formában is megvalósítható programot jelent egy bortúra, amely általában hétvégére szól. A szervezett program keretén belül nincs más dolgunk, mint élni a felkínált lehetőséggel és élvezni a programkínálatot. Egyéni szervezésben azonban a borvidék kiválasztása tájékozódást, tudakolózást igényel.

Az eredményes kutakodás után, a kiszemelt pincébe, pincékbe való látogatás megszervezése az elsődleges feladat, amelyet követ a szálláskeresés, valamint foglalás és az odautazás megszervezése. A bortúra során teret adunk a kóstolás lehetőségének és élményének, ezért érdemes legalább 2 napban gondolkodni. A többnapos bortúra azért is célszerű, mert így az autós utazás sofőrje is részese lehet a kóstolásnak. Az egyénileg megszervezett boros program feltölti a testet és lelket is. Miért ne élveznénk ki hazánk adottságait, lehetőségeit?!

Borítókép forrása: Pixabay