Barion Pixel Kékbe burkolt fedélzet, avagy miért kék a repülő belseje? – Coloré

Kékbe burkolt fedélzet, avagy miért kék a repülő belseje?

2020. 11. 24.

A miértre a válasz sokkal inkább a szívritmus számában, a szorongásoldásban és a pszichológiában keresendő.

A kék szinte mindenhez megy és általánosságban sokan kedvelik, ám mégsem ez a fő indok, amiért a repülőtervezők a szóban forgó árnyalat mellett tették le a voksukat, már ami a repülőgépek enteriőrjét illeti.

Régóta köztudott tény, hogy különböző színek más és más hatást gyakorolnak az agyra, sőt. A színeknek nagyobb befolyásuk van az élet minden területére, mint ahogy azt feltételeznénk. Például a fal színe befolyással van a hangulatra, ahogy a tányér árnyalata az étvágy milyenségére.

U15 repulo kek

A Boeing tudja és alkalmazza!

A gigászi repülőgépgyártó vállalat észben is tartja a színek pszichológiáját, sőt a saját repülőin rendre alkalmazza. A Boeing szerint a kék mindegyik árnyalata nyugtató hatással bír, épp ezért alkalmazzák a belső tereikben a fedélzeti szőnyegtől elkezdve az üléshuzatokon át, mindenhol a repülőgépekben, hogy ezzel is oldják a légiközlekedéstől félők szorongását.

Nem véletlen, hogy az utazás közben rosszul lévő embereknek azt tanácsolják szúrjanak ki a horizonton egy pontot és fixen azt kövessék. Akarva akaratlanul a látómezőbe keveredik az ég kék színe, ami világos. A világoskék szín pedig csökkenti a szívverést, a vérnyomást és dopamint szabadít fel az agyban.

A Journal of Management Decisionban megjelent tanulmány is azt a tényt támasztja alá, hogy a szín és a mentális hogylét korreál egymással. „A vállalatvezetők gyakran alkalmaznak bizonyos színeket céljuk elérése érdekében, például az étvágy növelésére, a hangulat javítására vagy épp az ügyfelek megnyugtatására. Utóbbiak, hogy ne érezzék elviselhetetlenül soknak a várakozási időt, előbbiek pedig, hogy még többet fogyasszanak az adott gyors étekből– olvasható a tanulmányban.

Megnyugtató kék színt mindenkinek

A repülés okozta szorongás mögött a kontroll elvesztése és a bezárt, kicsinek ható tér áll legtöbbször. Mindkét ok esetében jó megoldás a kék szín használata, mert az árnyalat pozitívan hat bezártság érzet esetén, és csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét.

A magyarázat erre egyszerű, miszerint a kék színárnyalat használatával a kis terek nagyobbnak tűnnek. Ezen kívül stimulálja az agyat, csökkenti a szorongást, nyugtatja a szívverést, ráadásul fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, elősegíti a koncentrációt.

Egyébként a Marylandi Egyetem kötelékében működő Mind Lab tudósainak kutatása szerint a kék szín mindkét nem tagjait boldogabbá teszi. A kék és a zöld a férfiaknál váltotta ki a boldogság érzetét, míg a kék, lila és narancssárga a hölgyeknél érte el ugyanazt a hatást. A kék és a vörös a bizalmat erősítette a férfiaknál, míg a kék és a lila kombinációja bizonyult ilyen vonatkozásban a leghatékonyabbnak a nőknél. Az élénk színekről általában is megállapították, hogy több téren jótékony hatásúak.

A fentiek tükrében már érthető, hogy miért részesítik előnyben leginkább a kék színt a repülőkön.

Forrás: Pixabay.com