Kalandok az istenek szigetén: Bali legfontosabb látnivalói 1. rész

2021. 03. 24.

Csak akkor indulj el Balira, ha fel vagy rá készülve, hogy évente vissza fogsz járni.

Aki egyszer beteszi a lábát Indonézia legismertebb szigetére, Balira, egyből megérti, mi az, ami odavonzza turisták millióit az év bármelyik szakában. Ahogy a gyors repülőútra lévő Ausztráliából átugranak a fiatalok egy pihentető nyaralásra, úgy az egy nap hosszú repülőút sem gond az Amerikából érkezőknek. Minden perc utazást, és többszöri átszállást, majd napokig tartó jetlaget megér az izgalmas sziget, hiszen annyi fajta természeti és kulturális érdekességet fedezhetsz fel, hogy nem is fogod érteni, hogyhogy az Eat, Pray, Love-ban csak egy olyan kis szeletét villantották meg – Bali ugyanis sokkal több az ubudi turistaparadicsomnál.

bali
Kép forrása: Unsplash

Hol, mit, mikor?

Egész évben tombol a nyár a szigetvilágban, de jó, ha számolsz vele, hogy van egy esős évszak, mikor napjában többször is rengeteg csapadék esik, közben pedig stablilan 35 fok van, elképesztő a páratartalom. Az esős évszakban kicsit olcsóbb eljutni Balira, de ha csapadékmentesen élveznéd inkább az ott töltött időt, március és november közötti repjegyet érdemes vásárolnod.

Ha 1 vagy 2 hétre mész, jobb, ha tudod, hogy nem fogod tudni túl kényelmesen az egész szigetet bejárni, és jobb, ha eldöntöd, inkább tengerparton lazulnál és szörföznél, vagy a kultúrára fektetnéd a hangsúlyt.

Szörfösöknek kötelező Uluwatu és Kuta

Fontos tudnod, hogy Balin nem találsz fehér homokos partokat, semmiképp se keverd össze a Maldív-szigetekkel. A vulkanikus homok, fekete homok jellemző a partokon, így ha ez nem zavar, akkor irány Kuta, a legmozgalmasabb város. Nagyon mozgalmas éjszakai élet jellemzi, nappal pedig tele van szörfössel a Kuta Beach. Kuta Legian nevű része folyamatosan pörög, így a fáradhatatlanoknak este mindenképp ajánlott arrafelé körbejárni.

Canggu és Seminyak a fiatalok nagy kedvence, digitális nomádok sokasága költözik hónapokra a környékre, a turisták pedig hatalmasakat buliznak, látogatják a beach klubokat, és csodálkoznak, milyen szépen keveredik a turizmus és a helyi kultúra, az etnikus, kézműves divatüzletek és a modern kávézók, a klasszikus balinéz házak és a luxushotelek.

Uluwatu kulturálisan még lenyűgözőbb, mint Kuta, nappal kiváló hely szörfözésre, a sziklás, vadregényes partokon, este pedig muszáj megnézned a Kecak- (azaz majom) táncot, amit napnyugtakor adnak elő a helyiek az Uluwatu templomban.

Az abszolút pihenésre szánt napokra irány Nusa Dua tengerpartja!

Ha kultúra, akkor Észak-Bali és Ubud

Semmiképp se hagyd ki a sziget csodálatos rizsteraszait. Bali lakosságának az a része, amelyik nem a turizmusból, az nagyrészt rizstermesztésből él. Két fontosabb ültetvényhez is érdemes ellátogatnod, az egyik az Ubud közelében található Tegallalang, aminek szomszédságában megnézheted az egyik leghíresebb luwak, azaz cibet macska tenyészetet is. A Kopi Luwak az a híres és különleges ízű kávé, amit a cibet macskák ürülékéből nyernek ki.

A Tegallalang mellett a másik látványos és érdemes rizsterasz a Jatiluwih, ami a világörökség része lett, nem csak azért, mert a legnagyobb, hanem mert a legszebb is. Fantasztikus látvány a lépcsőzetes elrendezés és az ültetvény színe.

bali
Jatiluwih rizsteraszKép forrása: Unsplash

A Jatiluwih rizsterasztól nem kell sokat utazni, hogy eljuthass az Ulun Danu templomhoz, ahova nem csak a turisták, de a balinézek is rendszeresen elzarándokolnak. Észak-Balin, a Beratan-tó partján található, csónakkal remekül körbe is evezhető. Aki északon jár, annak ajálott a Gunung Agung hegyhez is ellátogatni, amelynek lábánál Bali legnagyobb temploma, a Besakih áll. Óriási templomkomplexum, három- fő és számos melléképülettel.

bali
Ulun Danu templomKép forrása: Unsplash

Északon két ajánlott város Lovina és Amed is, az előbbiben delfineket figyelhetünk meg természetes élőhelyükön, az utóbbi pedig egy izgalmas halászfalu, turistáktól mentes, nyugis része a szigetnek. 

Nagyjából Bali közepén helyezkedik el a trópusi erdeiről híres Ubud, ahol a majmokkal teli Monkey Forest mellett fantasztikus jógaközpontokat, masszázsszalonokat, és hangulatos balinéz éttermeket, kávézókat is találhatunk. 

A többi városhoz képest Ubudban este viszonylag korán zárnak a helyek, az esti pihenés vagy meditáció előtt azonban megnézhetsz egy Barong táncelőadást, ami nagyon különböző a délen megszokott Kecak-tánctól.

bali
Díszlet a Barong tánchozKép forrása: Unsplash

Templomok és vízesések nyomában

Talán Bali a világon az a hely, aminek templomaira milliók kíváncsiak évente. A Tanah Lot, azaz a sziklatemplom a balinézek számára a legfontosabb. Rengeteg legenda övezi, évszázadok óta csak úgy lehet átjutni hozzá, ha a vizen átgyalogol az ember, dagálykor ez igen nehéz feladat.

A balinéz királyi család temploma, a Taman Ayun vizesárokkal körbevett, három udvarral ellátott hindu templom, formája különbözik a többi balinéz szent helytől. A Tirta Empulba, azaz vizes templomban a hinduk megtisztulni járnak, illetve a Goa Gajah, azaz elefántbarlang templom is érdemes egy sétára. A fentebb említett Ulun Danu Bali egyik jelképévé vált, ahogy a Besakih is.

Vízesésekben is bővelkedik a sziget, ha csak egyet néznél meg, akkor a legismertebb a Tegenungan, de az északi GitGit, a Kanto Lampo és a Tukad Cepung is varázslatos.

Borítókép forrása: Unsplash