Barion Pixel Hétvége Ljubljanában: ezeket ne hagyd ki, ha arra jársz! – Coloré

Hétvége Ljubljanában: ezeket ne hagyd ki, ha arra jársz!

2022. 08. 29.

Ugyan lassanként véget ér a nyár, ez nem jelenti azt, hogy ki kell várnunk a következőt ahhoz, hogy kirándulni menjünk! Egy hétvége Ljubljanában tökéletes a pihenésre, hiszen számtalan érdekességet és szépséget kínál!

Ljubljana 1991 óta foglalja el a szlovén főváros megtisztelő címét. Számtalan minisztérium, múzeum, templom és híd található a városban. Egyik ezek közül Sárkány híd. A sárkány nagy szerepet játszik a város történetében, nem meglepő hát, hogy címerükben is szerepel! A mondák szerint az argonauták vezetője, Iaszón királyfi volt az, aki legyőzte a ljubljanai tóban élő sárkányt.

A történelmen túl számos érdekesség vár a városban!

Ljubljana óvárosa

Az óváros kétségkívül a város egyik legszebb része. Igazi időutazás részesei lehetünk, ha arra járunk, hiszen impozáns látványt nyújt a várost kettészelő Ljubljanica folyó, és körülötte lévő felújított, régi épületek. Ősszel és télen külön hangulatot ad az itt lengedező kellemes füst illata, ami a gesztenyeárusok standjainál a legerősebb. Míg forró gesztenyénket rágcsáljuk, bejárhatjuk a hidakat, megcsodálhatjuk a ferences templomot, a régi főteret és a Szent Miklós-katedrálist is. A zegzugos utcácskákon nem tévedhetünk el, ugyanis mindegyik valami látványossághoz vezet.

Ljubljana óvárosa impozáns látványt nyújt
Ljubljana óvárosa impozáns látványt nyújt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Múzeumnegyed

A múzeumnegyedbe annak is érdemes ellátogatnia, aki nem a kiállítások nagy rajongója, hiszen maguk az épületek is csodás látványt nyújtanak. A negyedben számtalan galéria és kiállítóterem tekinthető meg, így mindenki ki tudja választani a kedvére valót. A Modern Művészeti Múzeum – ahogy neve is mutatja – a kortárs művészek munkáit mutatja be, de ha a régmúltat szeretnénk megismerni, a Nemzeti Galériába vagy a Szlovén Nemzeti Múzeumba látogassunk el!

Aki szereti a kiállításokat, biztosan el tudja tölteni az idejét
Aki szereti a kiállításokat, biztosan el tudja tölteni az idejét / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vár

Mára a vár Ljubljana büszkesége, ám hosszú út vezetett idáig. Az eredetileg fából készült épületet a 12. században építették fel a hegytetőre, majd a 13. században kőből emeltek helyette másikat. Akkoriban akkora jelentősége volt a Várnak, hogy Ljubljanára csak úgy tekintettek, mint városra a Vár alatt. Mai megjelenését a 16. században kapta, de pompája nem tartott sokáig, ugyanis az 1800-as évekre elhanyagolták. Ekkoriban leginkább lőportárolásra használták, és még lebontása is szóba került, ám Napóleon megmentette. Ezután börtönként is funkcionált, majd az 1980-as években felújították, így a város büszkesége lett. A Várhoz sétálni kell, amelyhez kialakított erdei ösvény áll rendelkezésünkre, de akár siklóval is felmehetünk.

A történelem megtépázta a várat, ám mára csodás látványt nyújt
A történelem megtépázta a várat, ám mára csodás látványt nyújt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha szívesen olvasnál még a szlovén fővárosról és arról, hogy mit érdemes megkóstolni, olvasd el a Borsmenta cikkét!

Inkább itthon kirándulnál?

Ha nem akarsz messzire menni, akár a magyar fővárost is megnézheted olyan szemmel, ahogy eddig nem tetted! Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy hányféle építészeti csodát láthatsz Budapesten, a szecessziótól kezdve a modernizmuson át a romantikáig.

0 /eletmod/utazas/hetvege-ljubljanaban-ezeket-ne-hagyd-ki/