Barion Pixel Isztrián nyaralsz? Ezeket kóstold meg! – Coloré

Isztrián nyaralsz? Ezeket kóstold meg!

2022. 07. 24.

Horvátország sokak számára ismert terep: mediterrán hangulatú házait, különleges növényeit, világosan kéklő tengerpartjait nehéz elfelejteni. Isztria azonban olyan része az országnak, amit akkor sem szabad kihagyni, ha úgy érezzük, nem mutathat többet a térség.

Az Isztriai-félszigetet az Adriai-tenger veszi körbe, és két ország osztozik rajta: Horvátország és Szlovénia. Előbbi több olyan, turisták által látogatott hellyel rendelkezik, mint Szlovénia, de ez nem jelenti azt, hogy az ,,egyik ország Isztriája” rosszabb adottságokkal rendelkezne, mint a másik.

Isztriai gasztronómia

Ahogy a mediterrán országok többségétől megszokható, ez a félsziget is bővelkedhetünk a tenger gyümölcseiben. A rijekai halpiac különleges izgalmakat rejt, ám ha nem tudjuk azonnal megfőzni és felhasználni az itt vett portékát, sajnálatos módon csak a szemünket legeltethetjük rajta. Szerencsére azonban a környéken rengeteg olyan fogadó található, ahol a piacon vett alapanyagokból készítik a fogásokat.

Ugyanezt az élményt Voloskóban is megszerezhetjük, ami kifejezetten egy tengerparti halászfalu. Ha beülünk a Valle Loscába, nem csalódunk: igazi, mediterrán hangulatba csöppenünk. Kis asztalok, cseréptetős házak, és pazar kilátás a tengerre. A Valle Losca családi vállalkozásként működik, és olyan alapanyagok dominálnak az étlapon, amik aznap reggel még a tengerben úszkáltak.

Isztrián mindenhol jókat ehetünk, így Voloskóban is, ahol a kilátás is pazar!
Mindenhol jókat ehetünk, így Voloskóban is, ahol a kilátás is pazar! / Kép forrása: Shuttestock / Puzzlepix

A hely egyik különlegessége, a házi tészta, amit több feltéttel is kérhetünk. Másik specialitásuk a főtt krumpli, melynek semmi más titka nincs, mint az, hogy tengervízben főzik.

Gyerekekkel mentek Isztriára?

Nyilvánvalóan kisgyerekkel minden bonyolultabb, ennek ellenére nem kell lemondani a nyaralásról! Ez a félszigetnyi ékszerdoboz ideális, ugyanis a gasztronómia és a csodás tájak mellett olyan élményeket is kínál, amit a gyerekek is élveznek. Hogy mik ezek? Olvassátok el a Borsmenta oldalán!