Barion Pixel Élhetőségi rangsor 2021: messze Budapest áll az élen – Coloré

Élhetőségi rangsor 2021: messze Budapest áll az élen

2022. 01. 20.

Nem meglepő módon a nyugati országrész és a főváros kedvező helyzetét mutatja az a hazai rangsor, amelyet a Takarék Index készített a 2021-es élhetőségi mutatók alapján. A besorolás szerint Budapesten a legkedvezőbb az élet, ugyanakkor a veszprémi és debreceni járás is az élmezőnybe jutott.

A Takarék Index elemzői különböző szempontok szerint azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott élők számára, s ezek közül melyek nyújtják a legjobb és legmagasabb szintű szolgáltatást. Ennek apropóján górcső alá vették az oktatás színvonalát, az egészségügyikulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, de nem feledkeztek meg a bűnüldözési statisztikákrólvásárlási lehetőségekről és az ingatlanok megfizethetőségéről sem. 

A rangsor készítői az oktatás kapcsán a nyolcadik osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményeit hasonlították össze, emellett összevetették az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok számát is. Az egészségügy fokmérőjeként a háziorvosok, házi gyermekorvosok, kórházi ágyak és gyógyszertárak számát vették figyelembe, míg kulturális szempontból a könyvtárak, mozik, múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények mennyisége volt a döntő aspektus. A munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban az elemzők a járásokat jellemző egy főre jutó nettó jövedelmeket és az álláskeresők arányát vizsgálták meg, míg a megfizethetőségi mutatót az alapján számolták ki, hogy az ott élők éves jövedelmükből hány négyzetméternyi lakást tudnak megvenni az adott járásban. 

Budapest, élhetőségi rangsor, elsőbbség
Budapest teljesített a legjobban az élhetőségi kritériumok alapjánKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A felsorolt részmutatókból összeállított élhetőségi rangsorban Budapest kapta a legmagasabb pontszámot (a maximum százas értékből százat), ezüstérmesként végzett a pilisvörösvári járás 57,6 ponttal, majd ezt követi a móri járás 55,1 értékkel. A főváros egyébként számos mutató esetében az élre került, például ami az oktatást, egészségügyi és kulturális jellemzőket, valamint a vásárlási lehetőségeket illeti. Szerencséjére a megfizethetőségben és bűnözési mutatóban szerzett „rossz pontjait” ellensúlyozták az előbbi tényezők. Ugyan Budapest sok szempontból többet kínál lakói számára, érdemes észben tartani, hogy itt, illetve az ország nyugati területein sokkal nehezebb lakáshoz jutni, hiszen a jobb körülmények vonzzák az embereket, ebből kifolyólag nő a lakások iránti kereslet, vagyis magasabbak az árak. 

Ugyan a lakhatást nem egyszerű megoldani a fővárosban és a nyugati országrészben, munkaerőpiaci lehetőségek tekintetében mégis Budapest és agglomerációja viszi a pálmát. Ebben az aspektusban a budakeszi járás szerepelt a legjobban, amit Dunakeszi és környéke követ, majd Budapesttel és Érddel folytatódik a sor. A főváros és környékének hegemóniáját egyedül Győr és Csorna törik meg, hiszen ezekben a járásokban is sok lehetőség vár a munkavállalókra. Összességében elmondható, hogy Dél-Nyugat-, Dél-Kelet- és Északkelet-Magyarországon jóval kevésbé kedvezőek a munkaerőpiaci feltételek, mint a nyugati országrészben. 

Győr, Magyarország, élhető járások
A győri járás többszörösen is megtöri Budapest hegemóniájátKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Noha kulturális téren is elvitathatatlan Budapest előnye, nem szégyenkezhet a második helyezett Debrecen sem. A mozik, színházak, könyvtárak mennyiségét nézve viszont hasonló kép bontakozik ki, mint a munkaerőpiaci lehetőségek tekintetében: a nyugati országrész lakói gyakrabban vehetnek részt művészeti programokon, mint a keleti járások lakói. Hasonló a helyzet a vásárlási lehetőségek vonatkozásában is, hiszen a Budapesten élők válogathatnak a legtöbb bolt között. A főváros és a többi járás között ebben a vonatkozásban óriási különbségek vannak, hiszen míg Budapest száz pontot ért el a vizsgált összefüggésben, addig a második helyezett dunakeszi járás mindössze húsz pontot ért el. Vásárlás kapcsán az élmezőnybe került még a szintén agglomerációhoz tartozó érdivecsési és szigetszentmiklósi járás is. 

Az egészségügy részmutatónál vizsgált háziorvosok, gyermekorvosok, kórházi ágyak és gyógyszertárak száma kapcsán szintén Budapest végzett elsőként a sorban, a fővárost a gyulaipécsidebreceni és veszprémi járások követik. Hasonló a helyzet az oktatási mutató esetében is, ahol a szintén első helyezett Budapestet a győriveszprémiszombathelyi és bólyi járások követik. Utóbbi mérést egyébként alátámasztja a HVG tavaly októberben közzétett középiskolai rangsora is, amelynek első tíz helyezettje közé kizárólag a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium férkőzött be, míg az első húszba már két győri, egy budaörsi és egy gödöllői gimnázium is felfért. 

Az Takarék Index végső rangsorának első tíz helyezettjei között Budapesten kívül megtalálható még a – kultúra tekintetében már emlegetett – debreceni- (53,1 pont), a tatai- (52,4 pont), a bólyi- (52,3 pont), a budakeszi- (52,2 pont), a veszprémi- (51,9 pont), a szarvasi- (51,1 pont) és a győri járás (50,6 pont) is.

A besorolás alapján megállapítható, hogy a nagyobb városok és környékük magasabb pontszámokat szereztek – már ami a kulturális, oktatási, egészségügyi és munkaügyi lehetőségeket illeti – ugyanakkor (akárcsak fentebb, Budapestnél) rosszabb a helyzet a bűnözés és a megfizethetőség terén.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix