Egy álom vége: eltűnőben a Mount Everest romantikája

2022. 01. 01.

Kamaszkoromban gyakran álmodoztam arról, hogy megmászom a Mount Everestet. Ha most eljutnék oda, valószínűleg csalódást okozna: a világ legmagasabb hegye ugyanis elkeserítően zsúfolt.

Edmund Hillary és Tenzig Norgay közel hetven éve hódították meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. Az 1953 májusában véghez vitt hihetetlen teljesítmény óta a Mount Everest zsúfolt és szemetes lett. Bár a 2015-ös földrengés és a Covid-19 megállította az aktivitást a hegyen, az elmúlt években egyre több mászó érte el a csúcsot, elsősorban a felszerelések fejlődésének köszönhetően.

Mount Everest, infografika, hegymászó, torlódás
Így lett egyre zsúfoltabb az Everest / Fotó: statista.com

Torlódás, várakozás és halál

Vonzó üzletté vált az érdeklődőket feljuttatni a Mount Everest tetejére, hiszen a turisták habozás nélkül kifizetik a 10 ezer és 100 ezer dollár közötti díjat a mászási engedélyért és az egyéb szolgáltatásokért. A tízezer dollár sem kevés, de az árat az dobja meg, ha a mászó a kínált szolgáltatások teljes palettáját igénybe veszi. Ez azt jelenti, hogy sherpák törik neki az utat, kifeszítik neki a kötelet, viszik a csomagját, biztosítják az oxigénpalackokat, a táborokban pedig felvert sátorral, főtt étellel, meleg teával várják.

A rengeteg mászó miatt rendszeresen hatalmas torlódás alakult ki, és idegesítőn hosszúra nyúlt az az idő, amíg várakozni kellett. Ilyen magasságban ez veszélyes, hiszen az ácsorgás miatt a hegymászók kimerülnek és kiszáradnak. Egyedül 2019 májusában 11 ember halálát tulajdonították ennek, akik Indiából, Írországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származtak.  

Mount Everest, zsúfoltság, hegymászók
Nirmal Purja mászó sherpa vírusként terjedő fotója az Everesten kígyózó sorról / Fotó: Facebook

A megoldás nyomában

A megoldás keresése – aminek része az amatőr próbálkozók megóvása – megosztotta a hegymászó társadalmat. Sokan ellenezték azt a javaslatot, hogy létrákat állítsanak fel a legveszélyesebb szikláknál, arra hivatkozva, hogy nagyon könnyűvé válna a hegy megmászása. Az is kérdés persze, hogyan bírták volna a létrák az extrém időjárást és az óriási uv-sugárzást.

1985-ben a nepáli hatóságok egyszerre csak egyetlen expedíciónak adtak ki mászási engedélyt egy útvonalra. Ha újra bevezetnék ezt a szabályt, az jelentősen hozzájárulhatna ahhoz, hogy megszűnjenek a „forgalmi dugók” a világ legmagasabb hegyén. A nepáli kormány azonban érthető módon vonakodik meghozni ezt a döntést, hiszen igen komoly bevételtől esne el.

Mount Everest, oxigénpalack, mászó
A Mount Everest romantikus arca / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Másik probléma a hegy szennyezettsége. A legtöbb mászó gondolkozás nélkül eldobja használt oxigénpalackját, ami az évek során komoly gonddá nőtte ki magát. Ráadásul a Covid-19 egy újabb dimenziót is hozott a jelenlegi hegymászószezonba. Nepál arra kéri a hegymászókat, hogy hozzák vissza az üres oxigénpalackokat, mert szükség lenne rájuk. Az ország súlyos oxigénhiányt tapasztalt, miközben a fertőzések megfékezésével küzdött.