Barion Pixel Filmajánló: Meru – egy inspiráló film a hegymászásról – Coloré

Filmajánló: Meru – egy inspiráló film a hegymászásról

2021. 12. 20.

Az egész napos szaladgálás, készülődés után este kuporodj be a meleg szobában egy fotelba, és nézz meg egy hihetetlenül inspiráló hegymászós filmet.

„A hegymászós filmek mind egyformák. Nekiindulnak, gyönyörű képek, hó, napsütés, sziklák, óriás hegycsúcsok, hóvihar, aztán vagy felérnek, vagy nem” – mondta el a véleményét egy barátnőm. Szerintem pedig nem volt igaza.

Az extrém próbatétel extrém reakciókat vált ki az emberekből, ami hihetetlenül érdekes. Nem véletlenül szerepel az orosz énekes, költő Vlagyimir Viszockij dalában, hogy ha meg akarod tudni, valaki valóban a barátod-e, vidd el a hegyekbe, mert ott kiderül, milyen ember.

Meru, egy elgondolkodtató dokumentumfilm
Egészen rendkívüli felvételeket láthatunk a filmben / Fotó: YouTube

Higgy a lehetetlenben!

Ez történik a Meru című filmben is, aminek értékét különösen emeli, hogy dokumentumfilmként megtörtént esemény dolgoz fel. Három elismert amerikai hegymászó – Conrad Anker, Jimmy Chin és Renan Ozturk – 2011-ben meg akarta hódítani az indiai Himalájában fekvő Meru hegység több mint 1200 méter magas „Cápauszony” nevű falát, ami az egyik legnagyobb trófeának számít.

Pontosabban újra próbálkoznak, hiszen 2008-ban volt már egy sikertelen kísérletük. Elkezdődik az újabb dráma, amit csodálatosan szép felvételekkel örökítenek meg maguk a mászók.

2015-ben mutatták be a filmet, és nagyon kedvező volt a fogadtatása. A Rotten Tomato filmértékelő portálon szinte rögtön 90 százalékos értékelést kapott, az IMDB-n pedig 7,7 pontja van, ami elég magas.

Vélemények a filmről

„A Meru vizuálisan és történetileg is lebilincselő. Az a ritka dokumentumfilm, amely elgondolkodtató, miközben izgalmas szélesvásznú látványt nyújt” – foglalta össze az egyik kommentelő.

Én azt teszem hozzá, hogy a film hihetetlenül inspiráló is. „Jaj, ne!” – mondta volna legszívesebben, amikor az expedíció vezetője meghozta a döntést, de aztán alaposan átgondolva a dolgokat kiderült, hogy mégiscsak úgy volt jó, sőt csak úgy volt jó.

Meru, hegymászás, egyedülálló látvány
A látvány egyedülálló / Fotó: YouTube

Mint az igazi nagy filmek, ez sem pusztán a hegymászásról szól, hanem bajtársiasságról, megszállottságról, arról, hogy néha muszáj kockáztatni, és hogy mit lehet elérni. Csak ajánlani tudom a filmet, ez biztosan nem lesz elvesztegetett idő.

A film előzetesét ERRE a linkre kattintva nézheted meg.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix