Barion Pixel Csodás találkozás – keveredés nélkül – Coloré

Csodás találkozás – keveredés nélkül

2021. 10. 04.

Az Alaszkai-öbölben különleges tünemény látható. A vizek összeérnek, de nem keverednek. Ez azonban csak részben igaz.

Egy olyan aprócska országnak, mint amilyen a miénk is, amely ráadásul még tengerparttal sem rendelkezik, az egybefüggő víz mindig is vágyott úti cél. A végeláthatatlan vízfelület megbabonáz. Téged is lenyűgöz a látvány?

Akkor készítsd magad egy ennél sokkal különlegesebb jelenségre. A világon van egy hely, ahol óceánok érnek össze. A víz a vízzel keveredik, ugyan mi ebben a csoda? Kérdezheted és jogos is a felvetés. Mindjárt meglátod!

Csodás találkozás keveredés nélkül
Kép forrása: Pexels

Az Alaszkai-öböl furcsasága

A természeti jelenség Alaszkai partjainak közelében figyelhető meg. A part közelében lévő gleccserek és folyók folyamatosan táplálják az óceánt az olvadékvízzel, amely nehéz, üledékkel teli. A víz ebben az állapotában éri el a Jeges-tengert, amelynek sótartalma alacsonyabb, vize tisztább. Ezzel szemben a Csendes-óceán sókoncentrátuma magas. A Jeges-tenger és a Csendes-óceán vizének sómennyisége és színe is eltér egymástól. Amikor pedig összetalálkoznak, akkor vizeik nem vagy legalábbis nem azonnal keverednek össze. Ez függ az üledékek mennyiségétől és minőségétől, valamint a sótartalomtól is. A nagy víztömegek folyton mozognak, örvénylenek és ez igaz a Jeges-tengerre, valamint a Csendes-óceánra is. Kutatók azt tanulmányozták, hogy az alaszkai partokat elhagyó, üledékekben gazdag víz hogyan éri el a Csendes-óceánt és az miként befolyásolja a víz minőségét. A vízi csodáról először 2007-ben láthattunk fotókat.

Ahol az óceánok összeérnek, de mégsem keverednek, ott jelenik meg ez a természetes, mégis hihetetlen jelenség. A találkozási pont sosem kiszámítható, hiszen az függ a vizek mozgásától. Attól olyan látványos, hogy a víztömegek összetalálkozásakor éles határvonal keletkezik.

Nincs arra lehetőséged, hogy ezt megnézd? Dehogynem!

Borítókép forrása: Shutterstock