Barion Pixel Mámoros kikapcsolódás a borok világában – Coloré

Mámoros kikapcsolódás a borok világában

2023. 09. 10.

A magyar bort nem csak az itt élők fogyasztják szívesen, de minősége elismert és megbecsült egész Európában és a világban is. A reneszánszát élő borkultúra folyamatosan fejlődik figyelembe véve a borok védelmét, hírnevét és népszerűsítését.

A bor szó hallatán sokaknak a jellegzetesen ívelt boros pohár, pincék, a barátságok, a kellemes beszélgetések jut eszébe. A hazai 22 borvidék italai között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A tökéletes ízélményt a különleges vagy éppen a tájegységre jellemző gasztronómiai fogásokkal teszik még varázslatosabbá.

A pincészetek ma már nemcsak kóstolásra és eladásra fogadják a vendégeket, ugyanis a pincék és a környezetük megannyi látnivalót tartogathatnak. Mindezt egy napba nem lehet és nem is érdemes belesűríteni, így tovább kívánják marasztalni a látogatókat azzal, hogy szálláshelyeket is kínálnak szolgáltatásaik mellé.

Bortúra
A borászat történetét, munkáját, a szőlészetet is megismerhetjük bortúra során / Kép forrása: Natalia Di Marco / Getty Images

Borhotel, borszálloda

Sok esetben már a pincészetek rendelkeznek apartmanokkal, de egyre több a borhotel, szálloda is. Mindez annak az esélyét növeli, hogy a borászatok munkáit jobban megismerhessünk a kényelem és szórakozás jegyében. Egy hely a borkedvelőnek és az egész családnak – még az azt nem fogyasztóknak is -, amely tematikus kikapcsolódást ígér.

A borhotelek kínálatában olyan programok szerepelhetnek, mint:

  • kóstoló és bemutató: a helyi borok bemutatása és kóstolása mellett a vendégek bepillantást nyerhetnek a készítés folyamatába, a borászat történetébe. Természetesen lehetőség van a pincészet palackjai közül vásárolni is,
  • túrák: a borkészítés nem létezhet szőlőtermesztés nélkül. Ahhoz, hogy a látogatók megismerheessék a szőlőültetvényeket és az ott folyó munkát, kirándulásokat szerveznek,
  • szállás: ha nyugalomban, sietség nélkül, pihenéssel egybefűzött programra vágyunk, még szállással is kínálnak.

A turizmus arra is alkalmas, hogy az adott ország gasztronómiai kínálatát megismertessék a látogatókkal. A hazai borturizmus tehát remek lehetőséget kínál arra, hogy a külföldi vendégek megismerjék az italok mellett az igazi magyar fogásokat is. Mindezt a pincészetek által működtetett szálláshelyek nagyban elősegíthetik.

Borkóstoló
A borkóstolók kinyítják az ízlelőbimbók számára a kapukat / Kép forrása: baytunc / Getty Images

Hazánkban és a világban

Egyre több az olyan boros vendéglátóhely hazánkban, ahol szállással is kínálják a vendégeket. Anélkül, hogy bármelyiket is kiemelnénk, a szallas.hu remekül összegyűjtötte azokat, ahol megpihenhet a bortól megmámorosodott, vagy csak pihenni kívánó vendég.

A pici országunk is tartogat remek helyeket, látnivalókat a borturizmus jegyében, így talán senkit sem lepünk meg azzal, hogy a világban máshol is léteznek ilyen szállodák. Csak néhányat említünk ízelítőként.

Franciaország egyet jelent a borokkal is. Borvidékei nagyon nagy különbséget mutatnak mind a talaj minőségében, összetételében, mind az éghajlatban és a szőlőfajtákban is. Az egyik leghíresebb a Bordeaux-i borvidék és ez ad helyet a Les Sources De Caudalie hotelnek, amelyet úgy terveztek meg, hogy a környezettel a lehető leginkább harmonizáljon. Ezalatt azt kell érteni, hogy a környezetben megtalálható nyersanyagokat használták fel a szálloda építésekor.

Az egykor lakóingatlanként működő épület, az Il Borro hotel egy toszkán faluban található, amelyet szőlőbirtok vesz körül. A helyreállított épület ma már a fenntarthatóság, a hagyomány és a kultúra jegyében fogadja látogatóit a legnagyobb toszkán vendégszeretettel.

Különleges, egyedi, a borhagyományokat és az avantgárdot ötvöző Hotel Marquésde Riscal-t Frank Gehry építész tervezte. A hotel látványos és elegáns sziluettje is megbabonázza az oda látogatókat, a szőlőből készült alkoholos ital már csak ráadás. A két épületből álló szállodát sétány köti össze.

Nyitókép forrása: Portra / Getty Images
0 /eletmod/utazas/borhotelek/