Barion Pixel Berlin ezer arca – Coloré

Berlin ezer arca

2021. 03. 30.

Ez a város sosem alszik, és mindig egy újabb kalanddal vár, akár bulira, akár kultúrára, akár egy gasztrokalandra vágysz.

A főtéren zenét hallgató punkok mellett festeget egy tehetséges művész, mellettük pedig sül a Currywurst, a döneres pedig épp jókedvűen beszélget egy arra sétálóval. Turisták állnak sorba, hogy felmehessenek az Alexanderplatz híres tévétornyának tetejére, hogy ott pihenjék ki az előző estét, mikor a Berghainban buliztak egy világhírű DJ zenéjére egy hatalmasat. Ha épp nem a Covid-érában lennénk, ez egy teljesen megszokott nap lenne Németország legizgalmasabb városában.

Az őshonos berlinerek – és aki egyszer már járt Berlinben – úgy tartják, hogy Berlin egyáltalán nem olyan, mint a többi német város, sokkal nyüzsgőbb, sokoldalúbb és egy igazi multikulti paradicsom.

Amikor sikerül eljutnod a német fővárosba, semmiképp se hagyd ki a nevezetességeket, de tegyél egy sétát az alább javasolt titkosabb helyekre is.

East Side Gallery

Ha a művészet megszállotja vagy, akkor az East Side Gallery lesz a te helyed Berlinben. A világ leghosszabb szabadtéri galériájában a berlini fal eredeti maradványán több mint száz mutatós festmény látható, például a Brezsnyev és Honecker csókja, ami elkészülése óta világszerte ismert.

berlin
Kép forrása: Instagram/maria_spb

Maybachufer

Bírod a piacozós hangulatot? A Maybachufer a folyóparton végigfutó piac, ahol zseniális gasztro-élményben lehet részed. A kis bódékban épp úgy szerezhetsz régi bakeliteket, mint frissen sült sütiket vagy török különlegességeket, ráadásul a televásárolt zacskókkal a kezedben aztán megpihenhetsz a piac állóhajóján egy kávé társaságában. A piacon közben folyamatosan utcazenészek szolgáltatják a vásárlás mellé a zenét. Minden szombaton nyitva, de siess, mert gyorsan fogynak a finomságok!

Kreuzberg

Kreuzberg, a művésznegyed hangulata utánozhatatlan! A nyugati városrész régen az alternatav zenészek és más művészek kedvenc helye volt, manapság pedig a berlini street food lelőhelye, a legbarátságosabb kávézók otthona, és nem mellesleg a fiatal korosztály favoritja. Ha bárokat, pubokat, teraszos, kiülős helyeket keresel, és nem mellesleg Európa legfinomabb Dönerjét (mert a Döner egyébként berlini találmány), akkor irány Kreuzberg városrész!

Unter den Linden

Amennyire Budapesten kötelezővé tehetnénk a turistáknak az Andrássy út megnézését, úgy Berlinben is igencsak javallott egy séta az Unter den Linden (jelentése: Hársfák alatt) sugárúton. A másfél kilométeres szakasz a Brandenburgi kapuig tart, út közben pedig több emlékművet, egyetemeket, parkot és jó néhány elit kávézót láthatnak a sétálók. Sőt, ha van időd, luxusüzletek kirakatait is alaposan szemügyre veheted, a sugárút ugyanis Berlin kirakataként is híres.

Múzeum-sziget

Nem csak akkor érdemes a Múzeum-szigetre menned, ha kiállításokat néznél meg, hanem akkor is, ha fantasztikus fotókat lőnél. Az óváros kis szigetét a Spree-folyó veszi körbe, rajta a város legismertebb múzeumaival, például a Pergamonnal, az Altes Museummal és több látványos épülettel. A városrész a világörökség része is lett. Bármelyik napszakban jársz arra, bátran időzz el az épületek között.

berlin
Kép forrása: Instagram/beste_berlin

Lustgarten

A Berlini Dóm mellett terül el a helyiek kedvenc parkja, ahol folyamatosan ücsörögnek, piknikeznek, beszélgetnek több korosztály képviselői. Kilátás nyílik a múzeumokra, szökőkutakra, alaposan szemügyre veheted a dómot, és vegyülhetsz a helyiekkel.

Klunkerkranich tetőterasz

Ha az Alexanderplatz tévétornyának panorámája szerinted túl kommersz, akkor próbáld ki az új kedvencet, a Klunkerkranichot! Nappal vagy naplementekor a kilátás, később pedig a tetőteraszos bulik miatt érdemes ellátogatni a berliniek „romkocsma” teraszára.

berlin
Kép forrása: Instagram/klunkerkranich

Borítókép forrása: Unsplash