Barion Pixel Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tátika-vár, Zalaszántó – Coloré

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tátika-vár, Zalaszántó

2021. 07. 15.

A Keszthelyi-fennsík egyik bazalthegyén, 413 méteres magasságban fekszik a meglehetősen szövevényes történetű Tátika-vár, Zalaszántó határában. A szakértők feltételezései alapján ez az ország legrégebbi magánvára, melynek romjai a község felől, túraútvonalon közelíthetőek meg – tudhatjuk meg a Balaton.hu barangoló tippjéből.

Egy korábbi keletkezésű, úgynevezett Alsó-Tátika vára már a tatárjárás évei előtt épülhetett itt. Nevét valószínűleg első birtokosáról, egy bizonyos Tádenka vagy Tadeuka nevű személyről kapta. A várat egy kisebb diplomáciai konfliktus következtében, Árpád-házi IV. Béla utasítására kobozták el eredeti tulajdonosaitól 1248-ban, és jutott a veszprémi püspök kezére.

Zalaszanto Tatika Vara
Kép forrása: Wikipedia

Tulajdonképpen királyi és nemesi családok adogatták a kilincset egymásnak, mígnem ismét az egyházmegyére szállt. A törökök lerohanták és elfoglalták, de az igazi csapást a császári sereg mérte rá később, 1713-ban, akik hadgyakorlatként robbantották fel.

A vár igencsak kalandos históriájának további részleteiért és hasonló kirándulási tippekért kattints a Balaton.hu cikkére.