Felejthetetlen élmények két keréken: szubjektív válogatás a világ 5 legszebb bicikliútja közül

2023. 04. 15.

Beköszöntött a jó idő, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az utakat máris elárasztották a futás és biciklizés lelkes hívei. Néha azonban nem árt kitekinteni a saját buborékunkból, s új helyszíneket felfedezni a világban: Japán és Ausztrália és Tibet is kihívásokkal teli bicikliutakkal kecsegtetik az utazni vágyó kerékpárosokat, de persze hazánk sem marad el a sorban.

Egyes helyszínek az elképesztő kilátás, míg mások a domborzati kihívások miatt szerepelhetnek a világ legszebb bicikliútjai között, egy dolog viszont mindegyikben közös: a felejthetetlen élmény, amelyet a kerékpározás ad. 

a világ legszebb bicikliútjai, bicikli
Kép forrása: Pixabay.com

A világ legszebb bicikliútjai: Shimanami Kaido, Japán 

Könnyű, kezdőknek is ajánlott „bemelegítő” desztináció lehet a Shimanami Kaido nevezetű bicikliút-szakasz Japánban. A Honshu és Shikoku szigeteket összekötő, a belső tenger mentén vezető út több, kis szigeten is áthalad, így elképesztő látványvilággal örvendezteti meg a rajta száguldó bringásokat, nem mellesleg a japán precizitásnak köszönhetően kiválóan karbantartott útról beszélünk. 

A szakértők véleménye szerint ugyan a hetven kilométeres szakasz egy nap alatt könnyedén megtehető, mégis azt tanácsolják, érdemes néhány napot rászánni: az útszakaszon több szálloda is szívesen látja a biciklistákat. A kihívás mellett egyedi, a japán kultúrára jellemző templomok és a Hirayama Múzeum is útba esik a kerékpártúra során, így a kiváló levegőn kívül még több impulzust szippanthatunk be az országból. 

2. The Great Ocean Road, Ausztrália

Hasonlóan gyönyörű kilátást ígér Ausztrália biciklis-gyöngyszeme, a 243 kilométer hosszú The Great Ocean Road (szabad fordításban „nagy óceáni út”). A Victoria-állambeli útszakasz az ausztrál nemzeti örökség része, amely nem is csoda, tekintve kialakulásának körülményeit: az utat az első világháborúból hazatérő katonák építették 1919 és 1932 között. 

Ha a Shimanami Kaidót bemelegítő túrának tekintettük, az Ocean Road már korántsem az: míg az út legnagyobb része az Otway Nemzeti Park könnyed dombjain keresztül vezet végig, addig bizonyos szakaszokon meredek emelkedőkkel kell megküzdeni a kilométerekért. 

Érdekesség, hogy az Ocean Road egy szakaszán elénk tárul a Tizenkét Apostol nevű tanúkövek sora: az óriási, tengerből kicsúcsosodó oszlopok az óceán munkájának köszönhetően váltak el anno a partszakasztól, így nem véletlen, hogy mára a Port Campbell Nemzeti Park legnagyobb látványosságainak számítanak.

3. The Pamir Highway, Tádzsikisztán 

Korántsem a kezdők, sokkal inkább a haladó bicikliőrültek figyelmébe ajánlott Tádzsikisztán Pamir Highway (Pamir főút) nevezetű útszakasza: a 4000 méter tengerszint feletti magasság és az 1250 kilométer hossz nagyjából húsz nap alatt tehető meg a tapasztalt túrázók szerint. 

Mivel előfordulhat, hogy a Pamir-hegység lábánál kanyargó úton napokig nem találkozunk senkivel, érdemes mindenre felkészülni, s minden alatt a légzési nehézségeket is értjük: a tengerszint feletti magasság akkor is megdolgoztatná a tüdőnket, ha csak egy kellemes sétát tennénk a hegyek alatt. A gyakorlott utazók szerint érdemes a vízzel is vigyázni: annak sterilizálása kötelező elem Tádzsikisztán határain belül. 

A magány persze nemcsak hátránnyal, hanem előnyökkel is jár: kevés helyen tudunk háborítatlanul kempingezni a csillagok alatt, de ha kiterjesztenénk az élményt, akár helyieknél is megszállhatunk a túra során. Az útleírások szerint a helyiek hihetetlenül vendégszeretők, s felejthetetlen élményben lesz része annak, akivel megosztják a szállásukat. 

4. Friendship Highway, Tibet/Nepál

Hasonlóan embert próbáló élmény a Himalája hegyei között vezető Friendship Highway (Barátság Főút): az ezer kilométer hosszúságú út az utazók véleménye szerint egyértelműen egyszeri és megismételhetetlen élmény, hiszen a kanyargós szakaszokon templomokonkolostorokon és imazászlók végtelen során át vezet a biciklista útja. 

Akárcsak a hegymászás, úgy a Friendship Highway esetében is érvényes, hogy csak olyat vigyünk magunkkal az útra, amit el is bírunk, hiszen a megerőltető körülmények között, óriási emelkedők és akár két és fél napig tartó ereszkedések során nem lesz kire bíznunk a hátizsákunkat, ha elfáradunk. 

Érdekesség, hogy a Barátság Főút legkeresettebb része magába foglalja az Everest alaptáborát, ennek meglátogatása pedig olyan élményt, amelyet örökké őrizni fogunk az emlékezetünkben. 

+1 hazai gyöngyszem: Kerékpárút a Római-part és Szentendre között

Persze a kerékpározás szerelmeseinek nem kell egészen Tibetig rohanni, ha egy kis kikapcsolódásra vágynak: a Római-part és Szentedre közötti, 2020-ban átadott, tíz kilométeres útszakasz tökéletes bemelegítőként szolgálhat a tavaszi hajtáshoz, a főváros, a Lupa-tó, valamint az ártéri erdők közelsége pedig még inkább emelik az élmény ázsióját. 

Források: Bookmundi.comCNN.com
Borítókép forrása: Pixabay.com