Barion Pixel Testrészek és tönkrement kapcsolatok – íme a világ 5 különös múzeuma – Coloré

Testrészek és tönkrement kapcsolatok – íme a világ 5 különös múzeuma

2022. 02. 23.

A múzeum szó hallatán sokunk valamilyen hatalmas, méltóságteljes épületre gondol, benne számtalan műkinccsel, történelmi emlékkel, festménnyel. Azonban szép számmal akadnak a Földön olyan intézmények, melyeket bizarr és különleges témájuk miatt érdemes felkeresni.

Izlandi Falloszmúzeum

múzeum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Egy egész múzeum, amit a férfi nemiszervnek szenteltek – hát nem csodás? Az izlandi fővárosban, Reykjavíkban található intézményben közel háromszáz (nyugodjunk meg, többnyire állati eredetű) pénisz található üvegekben, a hörcsögétől a kék bálnáig mindenféle fajé, ami az országban és a környező vizekben megtalálható. 2011-ben emberi nemiszervet is adományoztak a múzeumnak, és a komoly tudományos kiállításokon kívül néhány humoros darab is található ott – például egy hím sellő vagy egy izlandi manó (elf) hímtagja. Alapítója, a történész Sigurður Hjartarson évtizedeken keresztül gyűjtötte a mintákat (érdekes hobbi, az biztos), mígnem 1997 augusztusában megnyitotta a múzeumot.

Cancúni Vízalatti Múzeum

múzeum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az Atlanti-óceán partján fekvő Cancún közkedvelt turistacélpont, ahová azonban nemcsak strandolni és bulizni érdemes ellátogatni. Itt van ugyanis a Museo Subacuático de Arte, röviden MUSA, amit akkor tudunk a legjobban megnézni, ha van egy kis gyakorlatunk a búvárkodásban. A nonprofit alapítvány által létrehozott kiállítás célja felhívni a figyelmet a korallzátonyok megőrzésének fontosságára és egy alternatívát kínálni a búvároknak ahelyett, hogy a zátonyok között merüljenek a mélybe. A 2010-ben megnyitott múzeumban, mely a mexikói Tengeri Nemzeti Park (National Marine Park) területén van, legalább ezer szobor és tárgy található az óceánban. Mindegyik alapos tisztításon és felületkezelésen esett át, mielőtt leengedték volna végső helyére, többek között található ott egy Volkswagen Bogár és rengeteg emberi alak is. Vannak egyes területek, melyeket csak búvárengedéllyel látogathatunk, mások egyszeri merülésre is alkalmasak, illetve néhányat üvegfenekű csónakkal is megcsodálhatunk.

Kutyanyakörv Múzeum

múzeum
Forrás: leed-castle.com

Kutyabarátoknak kötelező jelleggel megnézendő ez a látnivaló, mely a leedsi kastélyhoz tartozó egykori istállóépületben található. Az 1976 óta létező kollekció százharminc ritka és értékes nyakörvből áll, melyek legrégebbi darabja a 15. század végéből származik és egy spanyol masztiffé volt, mely kialakításának köszönhetően megvédte az állatot a farkasoktól és medvéktől. Európa minden szegletéből kerültek nyakörvek múzeumba, vannak köztük fémtüskékkel ellátottak és barokk stílusú, aranyozott és díszes darabok is. A gyűjtemény tetemes részét Gertrude Huntnak köszönheti a kastély, aki egykori férje, a történész John Hunt emlékére adományozta oda a kettejük által felkutatott nyakörveket.

Tönkrement Kapcsolatok Múzeuma

múzeum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Egy soha elő nem hívott filmtekercs. Egy balta, amivel az ex bútorait hasította fel az illető haragjában. Egy plüss Snoopy-figura, ami egy harmincéves házasság mementója. Egy kutyajáték, mert a volt barát háziállata mélyebb nyomot hagyott, mint maga a férfi. Noha nem valami vidám, mindenképp érdekes témájú, az egy ideig vándorkiállításként működő, azonban mára Zágrábban és Los Angelesben letelepedett múzeum. A horvát helyszínt Zágráb történelmi negyedében, a Kulmer-palotában találjuk, gyűjteményébe a világ minden tájáról kerültek be sztorik, hiszen az egyre növekvő kezdeményezés azért jött létre, hogy az emberek megoszthassák szívfájdalmaikat, tönkrement, megszakadt vagy a halál által megszakított kapcsolataik történeteit és az ezekre emlékeztető tárgyakat. A virtuális és fizikai valójában is létező kiállítás egy művészeti projektként kezdődött 2006-ban, és a gyászhoz, fájdalomhoz kapcsolódó szokásos önsegítő tippek helyett képzőművészeti eszközökkel, kreativitással igyekszik segíteni azokon, akik valamilyen veszteségen mentek keresztül. 

Sulabh Nemzetközi Vécémúzeum

múzeum
Forrás: sulabhtoiletmuseum.org

Életünk során nagyjából 90 napot töltünk vécéhasználattal, miért ne szentelnénk e fontos eszköznek is kiállítást? Az indiaiak megtették, noha nem a mellékhelyiség dicsőítése volt a cél, hanem az, hogy felhívják a figyelmet India komoly fertőtlenítési és egészségügyi problémáira. Új-Delhi vécémúzeumában, melyet egy orvos, Bindeshwar Pathak hozott létre, az illemhely, a vécézési szokások és a higiénia 4500 éves történelmét követhetjük végig. Az adományokból fenntartott intézményben a középkori árnyékszéktől elkezdve egy XIV. Lajos francia király által használt darabig minden van, még egy olyan szerkezet is, ami elégeti a benne hagyott dolgokat – képzeljétek el, hogy festene otthon egy utóbbi példány.