A hajós körutazások árnyoldalai – amire biztosan nem gondoltál volna

Tegye fel a kezét, aki a karácsonyi készülődés helyett szívesebben venne részt egy tengeri körutazáson! Nem is lenne rossz, amikor a fedélzeten állva a lágy szellő borzolja a hajunkat, a személyzet pedig lesi az óhajainkat. De sajnos a tengeri utazás sem mindig fenékig tejföl...

Az alapvető probléma az, hogy nagyon sokan vágynak pont ugyanarra, amire te is. Egy átlagos tengerjáró hajó háromezer utast szállít, a legnagyobbak pedig 6 ezernél is többet. Gondolj bele csak abba, mennyi ideig tart, mire háromezer ember beszáll… Az első benyomás pedig valószínűleg ez lesz, hosszas várakozás a beszállásra a kikötőben, napnak, szélnek kitéve.

Tömeg mindenhol

Ezzel a hatalmas embertömeggel egyébként sokszor fogsz találkozni: a medence partján, a fedélzeten, a jacuzziban, a sportpályákon, a mozikban, az étteremben. Az is elképzelhető, hogy turnusokba osztanak, és akkor mondjuk már este 6-kor vacsoráznod kell.

A tengerjáró hajókon szinte mindig nagy a tömeg
Szinte mindenhol tömegre számíthatsz / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A szobákat ne úgy képzeld el, mintha egy ötcsillagos szállodában lennél. Egy hajón alapból kicsi a hely, ezért igyekeznek mindent helytakarékos módon megoldani, és arra sincs mód mindenhol, hogy az ablak az óceánra nyíljon.

Szórakozási lehetőségek – ezt vártad?

A legtöbb tengerjáró hajó szórakozás lehetőségek egész sorát kínálja. Azt se felejtsd el viszont, hogy költséghatékonysági okok miatt nem a legnépszerűbb előadókat fogják meghívni. Az A-listás előadókat csak a legdrágább hajótársaságok engedhetik meg maguknak.

Noha a hajók sok izgalmas elfoglaltságot is kínálnak, mint például a beltéri ejtőernyőzés, vízisíelés vagy szörfszimulátor használata, ezek azonban sokszor pénzbe kerülnek, vagy ha nem, akkor pillanatok alatt betelnek. Neked meg marad – mondjuk – a dinnyefaragás.

Ha tengeri utazásról álmodozunk, akkor az élményt a kaszinó teszi teljessé. Ezt sem érdemes úgy elképzelni, mintha Las Vegasban lennél. Ne számíts kristálycsillárokkal megvilágított hatalmas asztalokra. A helyhiány miatt valószínűleg kicsi lesz, sőt esetleg csak néhány félkarú rabló egy rosszul megvilágított szobában.

A kaszinó a tengerjáró hajókon sokszor csak játékgépekből áll
A kaszinó egy hajón nagy eséllyel a játékgépeket jelenti / Shutterstock / PuzzlePix

Útitársak és egyebek

Mozifilmekben gyakran látni fiatalokat, akik tengerjáró hajón utaznak. Valójában ez inkább az idősebbek szórakozása, már csak az ára miatt is. Semmi bajunk az idősebbekkel, de tény, hogy másképpen viselkednek, mint a fiatalok.

Még nem beszéltünk az előbb-utóbb mindenkit elérő tengeribetegségről, a kikötőkről, ahová arra a néhány órára egyszerre zúdul le a több ezer ember, az esetleg kedvetlen személyzetet, vagy a képeken ábrázoltnál kissé kopottabb hajót.

Arra pedig végképp nem gondolnánk, hogy a luxushajókon mennyi bűntény történik. Erről bővebben EBBEN a cikkünkben olvashatsz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

3+1 csillagjegy, akikre rájárhat a rúd 2022-ben