Barion Pixel A szlovén tengerpart ősszel – 5 ok, amiért utószezonban is érdemes meglátogatni – Coloré

A szlovén tengerpart ősszel – 5 ok, amiért utószezonban is érdemes meglátogatni

2023. 09. 13.

A szlovén tengerpartról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig nem érdemes, hiszen az utószezonban is számos szépséget nyújt testnek és léleknek egyaránt!

A szlovén tengerpart bár nem nagy, mégis megannyi szépséget kínál. Érdemes hát nyár után, szeptemberben is ellátogatni, hiszen bár a tenger már hűvösebb, mégis több pihentető program közül válogathatunk. Bár maga a tengerpart csupán 50 kilométeres szakaszon terül el, sokkal kevésbé zsúfolt, mint a horvát part, és kocsival hamarabb oda lehet érni: mindössze hét és fél órányira van a tengerpart, de ha a vonatot és a buszt választjuk, akkor sem kell kilenc óránál többet rászámolni.

5 indok, amiért érdemes ellátogatni a szlovén tengerpartra

Bár nem a legnagyobb tengerpartja Európának, sőt, mégis számos tényező van, ami miatt megéri elutazni. Látnivalói közt mindenki megtalálja a magának kedvest, így egyedül, párban, barátokkal vagy a családdal is érdemes elmenni!

A pirani óváros

Az egyik indok, amiért ajánlott ellátogatni az év bármely szakában a szlovén tengerpartra, egyértelműen Piran óvárosa. A már-már olaszos hangulatot idéző városkában szűk sikátorokon át sétálhatunk, és a legjobb ételeket próbálhatjuk ki. A város legmagasabb pontjába, a Szent György templom harangtornyába is felmászhatunk, ahonnan három országot láthatunk egyszerre: a szlovén tengerpart mellett Horvátországot és Olaszországot is megcsodálhatjuk. Piran sokáig Velencéhez tartozott, ezért is emlékeztethet a lagúnák városára. Ennek egyik tanúja a várfal, ami a törökkel vívott háborúk idején töltött be fontos szerepet.

Valeta-alagút

Ha valami nem mindennapi élményben szeretnénk részt venni, érdemes meglátogatni a Valeta-alagutat! Ez az 550 méteres föld alatti út a Piran-félsziget két végét köti össze egymással, s gyalogláb vagy akár biciklivel is átmehetünk rajta.

Izola

Izola városába is több okunk van elmenni, hiszen azontúl, hogy a tengerparton helyezkedik el, csodás látnivalókat kínál. Hajdanán halászfalu volt, ám ahogy megtalálták a turisták, úgy terjeszkedett. A színes házakat felvonultató Izola nemcsak partvonalat, hanem dombokat is magáénak tudhat, biztosítva ezzel a kellemes látványt még az őszi időszakban is!

A szlovén tengerpart egyik legszebb helye kétségkívül Izola / Kép forrása: daliloveart / Getty Images
A szlovén tengerpart egyik legszebb helye kétségkívül Izola / Kép forrása: daliloveart / Getty Images

Sóbánya

Ugyancsak Piranban található az a sóbánya, ahonnan igazi tengeri sót vihetünk haza akár magunknak, akár ajándékba! Ezt az úgynevezett Lucija városrész utáni területen találhatjuk meg, a horvát határ közelében. A bányában megvárják, hogy a tengervíz teljesen leülepedjen, majd a sóban lévő maradék víz pára formájában távozzon, s így kapják meg az igazi tengeri sót.

A tenger maga

Bár sablonosnak tűnhet, a tenger önmagában is egy indok arra, hogy akár az őszi szezonban is a szlovén tengerpartra látogassunk. Fürdeni nem valószínű, hogy fogunk tudni, és épp ez a lényege: mi mást adhat a tenger? Illatot, látványt, hangokat, s mindenekelőtt pozitív gondolatokat. Az agyunk ugyanis jó érzésekkel és gondolatokkal reagál a nagyobb víz látványára, így sokkal pozitívabban láthatjuk a világot és saját jövőnket, ha kilátogatunk a tengerhez.

Természetesen még számos szépséget nyújt Szlovénia tengerpartja, úgyhogy szánjunk rá egy hétvégét, mielőtt jön a tél! Nem fogjuk megbánni!

Nyitókép forrása: Getty Images

0 /eletmod/utazas/a-szloven-tengerpart-osszel/