A sivatag keze – Az Atacama szobrát ismered?

Az Atacama-sivatag a világ egyik legszárazabb helye, ahol fű sem terem. A semmi közepén mégis egy 11 méter magas szobor áll. Ismered a történetét?

A sivatagok bolygónk legszárazabb és leggyérebben lakott területei. Ezek közül is az egyik legszárazabb az Andok és a Csendes-óceán között, Chile és Peru területén található Atacama-sivatag. Ez a kietlen homok- és kavicssivatag mégis vonzza a látogatókat. Méghozzá egy művészeti alkotás az egyik ok.

Miért pont a sivatagban?

1992-ben az Atacama-sivatag egyik pontját választotta a legalkalmasabbnak Mario Irarrázabal chilei szobrászművész, hogy művét kiállítsa. A kezet formáló alkotás azóta is a sivatagban mered az ég felé.  A Sivatag keze (Mani del desierto) címet viselő szobor lélegzetállító hatást kelt – de mégis, mit keres ott, ahol az élet csak alig található meg? Nos, többféle legenda szövődött az alkotás köré.

Atacama, Sivatag keze
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Habár a világ egy legszárazabb területéről van szó, 1991-ben olyan heves esőzések voltak, hogy áradások, sárcsuszamlások következtében húszezer ember maradt fedél nélkül és száznál többen haltak meg. Egyes elképzelések szerint a Sivatag keze azoknak az embereknek emel emléket, akiket az ár magával ragadott.

Egy másik legenda szerint a szobor egy hatalmas, éppen azon a területen álló sziklából lett kifaragva.

A valóságban

A szobor alapanyaga nem egy ott található szikla, hanem vasbeton, fő mondanivalója pedig nem más, mint hogy felhívja a figyelmet a sivatag csendjére, kietlenségére és egyben az emberi sérülékenységre. A mű ugyan a sivatagban található, de mégis egészen könnyen megközelíthetik az érdeklődők, mert a Pánamerikai útvonal közelében fekszik.

A látogatók közül akadnak olyanok, akik nemcsak megcsodálják a szobrot, hanem meg is rongálják. Azonban a sivatagban tapasztalható nagy hőingás is károsítja az alkotást, így évente több alkalommal szükséges azt karbantartani.

Képzeld el, hogy a Sivatag (bal) kezének van egy párja is, amely ugyancsak Mario Irarrázabal alkotása. A jobb kéz Uruguayban található Punta del Este városban. A kéz itt is homokból tör a felszínre, csakhogy a helyi strand homokjából.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!