Barion Pixel Reszkethet a Facebook, a TikTok és az Insta: rekordokat dönt a valóságot mutató BeReal app – Coloré

Reszkethet a Facebook, a TikTok és az Insta: rekordokat dönt a valóságot mutató BeReal app

2022. 09. 19.

Anti-Instagramként és modern Facebookként is emlegetik a közösségi média új sztárját, a BeReal applikációt, amely a hamisítatlan valóság megmutatásával üzen hadat a social media többi szereplőjének, például az influenszerek kedvenc alkalmazásának, az agyonfilterezett fotókra épülő Instagramnak.

Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy a TikTok lett a világ legtöbbször letöltött alkalmazása, s ezzel letaszította a trónról a Facebookot. Egy évnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy újabb rekord szülessen: ezúttal a TikTokot verte kenterbe egy francia applikáció, a BeReal, amely az elmúlt hónapokban a letöltési toplisták élére verekedte magát, júliusban például az első helyen végzett az App Store-ban az USÁ-ban.

Összesen több mint 28 millióan töltötték le eddig a telefonjukra és jelenleg 10 millióan használják naponta, ami önmagában nem olyan nagy szám, de a növekedés ütemét látva igencsak elgondolkodtató, hiszen míg tavaly júliusban mindössze 900 ezren nyitották meg az alkalmazást havonta legalább egyszer, addig idén júliusban már 20,6, augusztusban pedig nem kevesebb, mint 73,5 millióan.

Pillanatnyilag az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban a legnépszerűbb, és már csak az a kérdés, hogy nálunk mikor rúgja be az ajtót.

Miben más a BeReal, mint a Facebook és társai?

Nevéhez híven a BeReal arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a filterezett fotóik helyett a valóságot, „csakis a színtiszta igazat” mutassák meg az életükből. De hogy érhető ez el, amikor a közösségi média felhasználók hozzászoktak a filterekhez, effektekhez, és ahhoz, hogy általában csak a menő, irigylésre méltó dolgokat mutatják meg a világnak az életükből?

Nos, az applikáció úgy van kitalálva, hogy – elméletileg – csak a valóságot posztolhatjuk. A működése pofonegyszerű:

  • naponta egyszer, egy teljesen véletlenszerű időpontban jelez a telefonunk, hogy MOST kell fotót posztolnunk: a művelet elvégzésére kereken két perc áll rendelkezésünkre
  • a fotózáshoz az applikáció a telefon elő- és hátlapi kameráját egyszerre használja, így rögtön két fotót mutatja meg, hogy épp mi történik velünk, illetve a környezetünkben az adott pillanatban; az alkalmazás nem teszi lehetővé a képek szerkesztését, filterezését
  • a barátaink fotóit csak akkor láthatjuk, ha előbb közzétettük a sajátunkat – itt valóban barátokról van szó, hiszen az app a telefonkönyvünk alapján ajánl ismerősöket, akikkel megoszthatjuk a valóságos életünket   
  • a képeink csak egy napig láthatóak a barátaink számára, nekünk viszont egy naptárban archiválódik
A BeReal a pillanatnyi valóságot mutatja, két kamerával / Fotó: Kuti Noémi
A BeReal a pillanatnyi valóságot mutatja, két kamerával / Fotó: Kuti Noémi

Az általunk megkérdezett 16 éves felhasználó szerint viszont kijátszató a rendszer, és aki nem hirtelen, a megadott kétperces időkeretben akar fotózni, az később is megteheti. Vagyis gyorsan feldobhat egy mutatós sminket és kereshet egy cool hátteret, tehát ugyanúgy nem a pillanatnyi valóságot fogja közzétenni, ahogy a Facebookon vagy Instagramon sem tenné. A Late BeReal típusú posztolás semmiféle hátránnyal nem jár, a normál bejegyzésekhez képest mindössze annyi az eltérés, hogy az app jelzi a barátok számára, hogy ez egy Late BeReal poszt. A felhasználók ugyanakkor általában nem erre a megoldásra utaznak, hiszen épp a kétperces időkorlát a legnagyobb poén az egészben.

„Az osztálytársaim, barátaim és szerintem az egész Z generáció körében most ez a legmenőbb app. Az a klassz benne, hogy sokkal reálisabb, mint az Insta vagy a TikTok, és tényleg csak azok bejegyzéseit látod, akik érdekelnek” – summázza az alkalmazás lényegét nyilatkozónk.

Úgy tűnik, nemcsak a felhasználók figyeltek fel a teljesen újszerű applikációra: a közösségi média legnagyobb szereplői is komolyan veszik a BeRealt, az Instagram és a Snapchat állítólag már teszteli a saját változatát.

@lxvxgx

Add me @Lxvxgx and I promise to try and be real as much as I can (although im not ashamed to say I have in fact been this type of person once or twice) #bereal #lxvxgx #funny

♬ Unstoppable – Sia

Forrás: ITT, ITT és ITT

Borítókép forrása: YouTube