Barion Pixel Ismerkedj meg a VPN fogalmával! – Coloré

Ismerkedj meg a VPN fogalmával!

2021. 10. 27.

A VPN-eket a magyarok hajlamosak például arra használni, hogy más országok filmkínálatát is elérjék egyes műsorszolgáltatóknál. Valójában azonban egyéb igen hasznos funkciói is vannak. Ismerkedj meg ezzel a szolgáltatással!

A VPN egy rövidítés, ami a Virtual Private Network (virtuális privát hálózat) szavak kezdőbetűjéből áll össze. Az elsődleges célja a biztonság megteremtése, ami a legjobb alkalmazásoknál odáig megy, hogy szinte katonai szintű titkosítást alkalmaznak.

Ha valaki VPN-t használ, annak az adatai nem láthatók azon a nyilvános hálózaton, amihez csatlakozott. Ilyenkor a saját eszközünk – laptop, okostelefon, táblagép stb. – és a VPN-szolgáltató szervere között egy titkosított kapcsolat jön létre. A nyilvános hálózaton csak a szerver azonosítható.

A VPN-t bármelyik eszközödre telepítheted
Az alkalmazás az összes eszközön használható / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mire jó a VPN?

Úgy látszik, mintha az adatforgalom a VPN-szerver országából érkezne. Több VPN-nél te magad állíthatod be, hogy ez melyik ország legyen. Ez például azért lehet praktikus, mert több médiaszolgáltató – Netflix, HBO – kínálata más a különböző országokban. Ha tehát átállítod az országot, akkor vadonatúj sorozatokat is megnézhetsz. Én például így találtam rá az egyik kedvencemre, az Imposters (Imposztorok) című sorozatra, amit az USA-ban vetítenek. Ehhez persze tudni kell angolul.

A biztonságot viszont minden VPN-felhasználó élvezheti. Ha tegyük fel egy repülőtéren vagy egy szállodában a nyilvános hálózatot használod, amin éppen adathalászok garázdálkodnak, te biztonságban leszel. Akármennyire profik is, a te adataidat nem tudják ellopni, a VPN megvéd. Hátránya viszont, hogy valamennyire lelassítja az internetelérést, és hogy a VPN-szolgáltató láthatja az adatforgalmadat.  

VPN-hálózatot cégek is gyakran alakítanak ki azért, hogy a munkatársak távolról is biztonságosan hozzáférjenek a belső hálózathoz.

Több szolgáltató osztozik a piacon

A szolgáltatás nem ingyenes, de havi szintre lebontva ezer forint körül, vagy inkább alatta van a költsége, és általában korlátlan számú eszközre telepíthető az alkalmazás. Én ennél több pénzt vagyok képes elszórni hülyeségekre.

Több nagy szolgáltató biztosít VPN-t, néhányat említek meg, hogy ismerkedj a nevekkel: Surfshark, ExpressVPN, CyberGhost, Private Internet Access, NordVPN, ProtonVPN, atlasVPN. Ha szimpatikus a szolgáltatás, böngészd át a kínálatot, és válaszd ki azt, ami számodra a legmegfelelőbb.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix